KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Afrika, Türkiye'nin Stratejik Ortağıdır"

14.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Afrika, Türkiye'nin Stratejik Ortağıdır"

 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun'a, Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmî ziyaretleri gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bilgi ve birikimini Afrikalı dostları ile paylaşmayı arzuladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne gitti. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaret programında Kamerun da bulunuyor.

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ VE KAMERUN'A GİDEN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basına yaptığı açıklamada, bu ziyaretiyle, Türkiye ile gerek Kongo, gerek Kamerun arasında ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde resmî bir ziyaret gerçekleştirileceğini belirtti.

Geçen yıl Şubat ayında Doğu Afrika'daki Kenya ve Tanzanya'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu kez de Orta ve Batı Afrika'da tarihî dostluk ilişkilerine sahip olunan Kongo ve Kamerun'u ziyaret edecek olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, her iki ziyaretinde de cumhurbaşkanları ve diğer üst düzey yetkililer ile görüşeceğini, bu çerçevede, siyasi ilişkileri, bölgesel ve uluslararası meseleleri en üst düzeyde ele alma imkânına sahip olacağını belirterek, iş birliğinin nasıl daha ileriye taşınabileceğinin değerlendirileceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündeminde yer alan konuların çoğunluğunun Afrika Kıtası'nı ilgilendirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği dolayısıyla Afrika ülkeleri ile yakın istişare süreci başlattığını vurguladı.

AFRİKA'NIN BARIŞ VE İSTİKRARI ÖNEMLİ

Son dönemde Afrika ülkeleri ile ilişkilerde her alanda ve her düzeyde memnuniyet verici gelişmeler yaşandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Afrika'nın her bölgesiyle ve her konusuyla ilgilenen bir Türkiye söz konusudur ve Afrika artık Türkiye'nin stratejik ortağı olmuştur." diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusuna da önem verdiğini, Afrika'da halen görev yapan 8 BM misyonundan 6'sına personel ve mali katkı yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM misyonunda da 15 Türk emniyet mensubunun vazife üstlendiğini söyledi.

Ziyaretleri sırasında iş dünyalarını buluşturacak iş forumu toplantılarına katılacağını, her iki ülkede faaliyet gösteren Türk okullarını ziyaret edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk vatandaşları ve iş adamlarıyla da bir araya geleceğini ifade etti.

EKONOMİK İLİŞKİLER GELİŞİYOR: 2003'DE 5 MİLYAR, 2009'DA 15 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Afrika ile ilişkilerin ekonomik olarak da gelişmekte olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, 2003 yılında 5 milyar dolar olan ticaret hacminin, küresel krize rağmen, 2009 yılında 15 milyar dolara çıktığını, kısa süre içerisinde bu rakamı 30 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun ile müteahhitlik, madencilik, enerji, turizm, tarım gibi alanlarda müşahhas iş birliği imkânlarına sahip olduğunu belirterek, Afrika ile ilişkilerin bütüncül bir yaklaşımla ve "kazan-kazan" anlayışıyla yürütüldüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, insani ve teknik yardımlara paralel olarak her alandaki iş birliğini ortak menfaatler temelinde geliştirmek, bilgi, birikim ve teknolojisini Afrikalı dostlarıyla paylaşmak arzusunda olduğunu ifade etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı