KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Afrika'nın Yardımdan Çok, Ticarete, Yatırıma, Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliğine İhtiyacı Var"

19.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde "Ortak Bir Gelecek İçin Dayanışma ve İşbirliği" sloganıyla düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirve Toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye-Afrika ortaklığına ilişkin "İstanbul Deklarasyonu"nun kabul edildiğini, stratejik ortaklığa işlerlik kazandıracak işbirliği programının onaylandığını bildirerek, bu çerçevede 5 yılda bir düzenlenmesi kararlaştırılan Türkiye-Afrika İşbirliği Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirve Toplantısı'nın ikincisinin 2013 yılında bir Afrika ülkesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Cezayir, Afganistan, Pakistan ve Türkiye`de meydana gelen terör olaylarına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, terörü bir kez daha şiddetle kınadığını bildirerek, terörle mücadelenin uluslararası dayanışma ile mümkün olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Zirvesi'nin Türk ve Afrika halklarına refah ve esenlik getirmesi temennisinde bulundu.

"Türkiye Tüm Afrika'nın Yanındadır"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'ne katılan konuk heyet başkanları ve üyeleri onuruna İstanbul`da Feriye Lokantası`nda bir akşam yemeği verdi.

Yemekte yaptığı konuşmada, toplantıda gerçekleştirilen görüş alışverişinin son derece yararlı olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "İstanbul Deklarasyonu" ve "Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi"nin kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Afrika halklarının artık tarihî ilişkileriyle, değerleriyle ve ulusal kimlikleriyle olduğu kadar, ortak gelecekleriyle de gurur duyacaklarını, Afrika ülkeleri ve halklarının, asırlardan günümüze süzülen erdem ve bilgelikleri, genç ve dinamik nüfusları ve geniş doğal kaynaklarıyla küreselleşen dünyada hak ettiği yeri alacaklarını belirtti.

Afrika`nın bir barış, istikrar ve refah havzasına dönüşeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye olarak bu anlayışla, Afrika`nın, her şeyden önce Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtası olduğuna inandıklarını belirterek, "Afrika aynı zamanda cazip bir yatırım alanıdır. İş adamlarımızın kıtanıza yönelik artan ilgisi de bunun somut göstergesidir. Afrika, artık zor ve karamsar günleri büyük ölçüde geride bırakmıştır. Afrika halklarının yaratıcılığı ve dinamizmi her türlü övgüyü ve desteği hak etmektedir. Afrika ülkelerinin aslında daha fazla yardımın ötesinde, daha fazla ticarete, yatırıma, teknik, bilimsel ve ekonomik işbirliğine ihtiyaçları vardır" dedi.

Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi`nin daha da güçlenen işbirliği ruhu ve anlayışı ile Türkiye`nin tüm Afrika kıtasının yanında olduğunun en güzel tezahürü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda, Afrika halklarına mutluluk ve esenlik dileyerek katılımcılara teşekkür etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı