KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'den Alman İş Adamlarına Türkiye'ye Yatırım Çağrısı

20.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Kayseri’de, Cumhurbaşkanı Gül ile Türk-Alman İş Forumu’na katılan Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, “Türkiye, olağanüstü hızla Avrupa standartlarına yaklaşıyor, birçok övgüyü hak ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmî ziyaret için Türkiye’de bulunan Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Kayseri’ye gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff ile birlikte Kayseri’de Türk ve Alman İş Adamları Yuvarlak Masa Toplantısı ve Türk-Alman İşadamları Forumu’na katıldı. Her iki cumhurbaşkanı, Türk-Alman İşadamları Forumu’nda iş adamlarına hitaben birer konuşma yaptı.

“BU ZİYARET, TÜRKİYE-ALMANYA DOSTLUĞUNA YENİ BİR İVME KAZANDIRDI”

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff’un ziyaretinin Türkiye-Almanya dostluğuna yeni bir ivme kazandırdığını, iki ülkenin tarihî derinliklere giden dostluğu bulunduğunu ifade etti.

Almanya’da yaşayan ve sayıları 3 milyonu bulan Türklerin iki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli boyutu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’daki Türklerin zaman içinde çeşitli zorluklar yaşadığını, bir yandan Müslüman Türk kimliklerini koruyarak, bir yandan da Almanya’yla entegrasyona girerek sadakatlerini en güzel biçimde gösterdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri ile Almanya’nın bazı şehirlerinin kardeş şehir olduklarını hatırlatarak, bunun Anadolu’daki birçok şehirle Almanya arasındaki yoğun ilişkilere örnek teşkil ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Cumhurbaşkanı Wulff’u Kayseri’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

“ALMANYA, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DAİMA DESTEKLEMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Almanya’nın siyasi ilişkilerde her bakımdan anlaşma içinde olduğunu, iki ülke ilişkilerinde ekonominin önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Avrupa Birliği söz konusu olduğunda da AB’nin en önemli lokomotif ülkesi olan Almanya daima Türkiye’yi desteklemiştir. Zaman zaman farklı politikacılardan farklı sesler duyulsa da, bu çoğulculuğun bir gereğidir. Almanya daima ahde vefa duygusu içinde olmuştur. Atılan imzalara daima sadakat göstermiştir ve Türkiye’yi AB ile müzakere sürecinde desteklemiştir” dedi.

“TÜRKİYE, AB PASTASINI BÜYÜTECEKTİR”

Türkiye’nin ekonomik ve demokratik olarak güçlenmesi ve hukuk olarak standartlarının yükselmesinin Türkiye’yi güçlü yaptığını, güçlü bir Türkiye’nin Avrupa’nın da, dünyanın da, komşularının da faydasına olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisi büyüdükçe Almanya ile daha çok iş yapılacağını, bunun da iki ülkenin yararına olduğunu sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB’ye katılması durumunda, önce AB pastasını büyüteceğine daha sonra ondan bir pay alacağına dikkat çekerek, bunun iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.

ALMAN FİRMALARINA YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye’de son yıllarda her alanda çok köklü reformlar yapıldığına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının Türkiye’ye güvenebileceklerini belirterek, Alman firmalarına yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Alman iş adamlarına, “Türkiye’ye güvenebilirsiniz. Türkiye’nin hukukuna, ekonomik kurallara güvenebilirsiniz. Bir anlaşmazlık söz konusu olur da mahkemeye giderseniz, mahkemeler, ‘Türk mü Alman mı, Arap mı Yunan mı’ diye bakmaz. Kim haklı, kim haksız buna bakar” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 4 binin üzerinde Alman şirketinin, Almanya’da ise 70 binin üzerinde Türk şirketinin faaliyet gösterdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Alman şirketleri arasında yakın iş birliği olduğunu söyledi.

Makro ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye’nin, Avrupa’nın en sanayileşmiş ülkelerinden daha düşük risk primine sahip olduğunu da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’deki yatırım ortamının müsaitliğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Gül, bazı Kayseri firmalarının Alman firmalarla ortaklık kurduğunu öğrenmekten duyduğu mutluluğu da dile getirerek, bu ortaklıkların üçüncü ülkelerde iş yapma niyetlerini görmekten de gurur duyduğunu ifade etti.

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ VİZE KONUSU

Vize konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Sadece Türk iş adamları değil Alman iş adamları da vize konusunun daha rasyonel noktaya getirilmesini, engelleyici unsur olmaktan çıkarılmasını istedi. Eminim ki bürokratlarımız, kurumlarımız, vize konusuna daha ciddi bakacak ve kolaylaştırıcı tedbirler alacaktır” dedi.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI WULFF: “ÜLKELERİMİZ ARASINDA BÜYÜK BİR SEMPATİ VAR”

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff da konuşmasında, Türk ve Alman şirketlerinin iki ülkede de birçok sektörde faaliyet gösterdiğini belirterek, “Hiçbir ülkede Almanya’daki kadar Türk yok. Ülkelerimiz arasında büyük bir sempati var. Hatta ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’ sözü de vardır” dedi. Türkiye’nin olağanüstü hızla Avrupa standartlarına yaklaştığını ifade eden Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, “Türkiye, olağanüstü hızla Avrupa standartlarına yaklaşıyor, birçok övgüyü hak ediyor” dedi.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI WULFF: “TÜRKİYE, ARTIK ÜRETİM ÜLKESİ”

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Vize, çifte vergilendirme ve serbest ticaret konularını kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Türkiye, artık Avrupa’nın sanayi tezgâhı değil, üretim ülkesi” dedi.

İki ülkenin enerji alanında da iş birliği yapılabileceğini belirten Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, özellikle çevreye duyarlı, enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda çalışma grubu oluşturulmasının gerektiğini belirtti.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI WULFF: “TÜRKİYE’Yİ AB’YE BAĞLAMAK İÇİN HER ZAMAN ÇABA GÖSTERECEĞİZ”

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, Türkiye’nin gösterdiği gelişimle gurur duyabileceğini dile getirerek, “Türkiye’yi AB’ye bağlamak için her zaman çaba göstereceklerini” söyledi.

İş forumunun ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff ve Bayan Bettina Wulff ile özel öğle yemeğinde bir araya geldi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı