KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'den Frankfurt Değerlendirmesi:"Türkiye'nin Bütün Renkleri Zenginliğimizdir"

15.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'den Frankfurt Değerlendirmesi:"Türkiye'nin Bütün Renkleri Zenginliğimizdir"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış töreni için bulunduğu Almanya'daki temaslarını tamamladı.

Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hans JoachimTonnelier'in onuruna verdiği çalışma kahvaltısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Almanya ve Avrupa'daki 70 Türk sivil toplum örgütünün temsilcileriyle de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Köhler ile görüştü ve her iki Cumhurbaşkanı, "Türkiye Onur Konuğu" sunumunu gezdi.

 

 

"Dağlarca'ya Rahmet, Türk Milletine Başsağlığı Diliyorum"

Sonrasında basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bugün bir edebiyat faaliyeti olurken, çok değerli bir edebiyat adamı, Türkiye'nin yaşayan en büyük şairlerinden ‘Türkçem benim ses bayrağım' diye Türkçe'ye olan sevgisini dile getiren ve Türkçe'yi yücelten Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın vefatını öğrendim, az önce. Kendisine rahmet, Türk milletine başsağlığı diliyorum" dedi. Frankfurt temaslarına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Köhler ile dünyanın karşı karşıya kaldığı finans krizini görüştüğünü belirtti. Böyle büyük bir kültür olayına Türkiye'nin konuk ülke olarak kabul edilmesinin onur verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'deki demokrasinin gelişmesiyle ifade hürriyetinde çok büyük aşamalar kaydedildiğini, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmış olmasının zengin, canlı, dinamik bir yayın hayatını beraberinde getirdiğini belirtti ve bununla da kıvanç duyulduğunu vurgulayarak "Türkiye'nin bütün renkleri zenginliğimizdir" ifadesini kullandı.

Fuarın ardından Türkiye'nin yeni bir imajının oluşacağını da belirten Cumhurbaşkanı Gül, emeği geçenlere teşekkür etti.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sadece ekonomik hayatında değil, kültürel hayatında da çok büyük değişiklikler olduğunu, bu nedenle Frankfurt Fuarı'nın 60. yılında onur konuğu yapıldığını ifade etti.

"Bugün Türkiye'de Basılamayan Kitap, İfade Edilemeyen Düşünce Yoktur"

Orhan Pamuk'un Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmaya ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin çok köklü bir değişim süreci geçirdiğini, hem demokratik hem ekonomik reformların ele ele gittiğini, bugün Türkiye'de basılamayan kitabın, ifade edilemeyen düşüncenin olmadığını vurguladı.

"Düşmanı Sevindirmenin Alemi Yok"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bugünkü açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Acımasız bir terörle büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelede şehitler de veriyoruz. Bu mücadelenin zor şartlar altında yapıldığını hepimizin görmesi gerekir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin açık bir toplum olduğunu, eleştiriler ve farklı görüşlerin ifade edilebildiğini, bunların hiçbirinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve emniyet güçlerinin mücadelesini zayıflatıcı yönde olmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçenlerde, ‘Böyle günlerde, acımasız, en zor şartlar altında bu mücadelenin verildiği dönemde, düşmanı sevindirmenin alemi yok' dedim. Zaten her kurum kendi içerisinde değerlendirmelerini yapıyor. Askerimizin, polisimizin moralini bozacak davranışlar içinde olmanın doğru olduğu kanaatinde değilim. Hatırlarsanız yine o konuşmamda, ‘Bu mücadelelerin psikolojik harp yanı vardır' dedim. Zaman zaman farkına varmadan, insanlar bunlara alet olabilirler. Bu açıdan hepimizin dikkatli olmasının doğru olduğu kanaatindeyim."

"Geniş Katılımlı Yeni bir Dünya Düzeni Şart"

Cumhurbaşkanı Gül, küresel finans krizine ilişkin bir soru üzerine, küresel krizin bu küre içinde olan herkesi ilgilendirdiğini kaydederek, bu nedenle de geniş katılımlı yeni bir dünya ekonomik düzeninin oluşturulmasının gerekli olduğuna ilişkin inancını dile getirdi.

Irak ziyaretine ilişkin bir soru üzerine de Irak'a ziyaret niyetini daha önce dile getirdiğini söyleyerek, henüz bir planlamanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Basın toplantısının ardından Goethe Üniversitesi Arap İslâm Bilimleri Tarihi Enstitüsü Müzesi`ni gezen Cumhurbaşkanı Gül, Ankara`ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı