KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Frankfurt Kitap Fuarı'nın Açılış Törenine Katıldı

14.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Frankfurt Kitap Fuarı'nın Açılış Törenine Katıldı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da düzenlenen ve Türkiye'nin onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, kültür, sanat ve özellikle edebiyat alanındaki gelişmelerin, birikimlerin paylaşılacağı fuarda Türkiye'nin onur konuğu olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

 

Dünyanın birçok ülkesinde insan hakları standartlarının yükselmesinin, fikir ve ifade özgürlüğüne daha çok saygı gösterilmesinin, evrensel kültür hayatını doğrudan etkilediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, yazarların daha çok saygı görmeye, onurlandırılmaya başladığını, önlerindeki engellerin kalkmasa da göreli olarak azaldığını söyledi.

Yazarlar ile okurların doğrudan temas ve iletişime geçmeye başladıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, kitapların en ücra köylere kadar hızla ulaşmasının mümkün hale geldiği ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, savaş, şiddet ve terörün kütüphaneleri ve yazarları da vurmaktan geri kalmadığını belirterek, Saraybosna ve Bağdat'taki millî kütüphanelerin başına gelenlerin acı hatıralarının hâlâ tazeliğini koruduğunu, kütüphanelerin nasıl yağma edildiğinin, yüzlerce yıllık el yazması eserlerin nasıl yok edildiğinin hafızalarda bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, insanların kitaplara sarılma ihtiyacının her şeye rağmen, her hâl ve şartta geçerli olmaya devam edeceğini de bildirdi.

Geçen 60 yılda, Türkiye'de yayınlanan eserlerin sayısının, çeşitliliğinin ve kalitesinin giderek arttığını, yazarlar ve kitaplar üzerinde uygulanan bazı baskı ve sınırlamaların zaman içinde azaldığını veya ortadan kalktığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu süre içinde maalesef terörizme kurban verdiğimiz yazarlar da olmuştur. Ancak bugün memnuniyetle söyleyebilirim ki, Türkiye tedricen gerçekleştirdiği ve özellikle son yıllarda hızlanan ekonomik ve siyasi reformlar sayesinde fikir ve ifade özgürlüğü ile kültürel çeşitliliğe saygı alanında AB kriterlerini büyük ölçüde gerçekleştiren bir ülke haline gelmiştir. Şüphesiz ki bununla hâlâ yapacağımız çok şeylerin olduğunu göz ardı etmek istemiyorum, ama daha öncesiyle mukayese ettiğimizde Türkiye'deki bu olumlu gelişmeyi de açıkça ifade etmek isterim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'den Orhan Pamuk'a: "Sizinle Gurur Duyuyoruz"

Cumhurbaşkanı Gül, önceki yıl Nobel edebiyat ödülünün, bir Türk yazarı olan Orhan Pamuk'a verilmiş olmasının Türk edebiyatının evrensel olarak kabul edildiğini bir kez daha teyit ettiğini belirtti ve Pamuk'a hitaben "Bundan dolayı da büyük bir gurur duyuyoruz. Siz sadece Türkiye'de yazdığınız için değil, Türkçe'yi bütün dünyaya duyurduğunuz için de, yaşadığınız dünyanın, kültürün, geleneklerin tanınmasında bütün dünyaya çok büyük katkılarınız oldu. Bundan dolayı tabii ki çok büyük teşekkür ediyorum" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin zamanın imbiğinden süzülüp gelen zengin kültürler tortusunu çağdaşlıkla harmanlamayı başardığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, demokrasi, insan hakları ve temel özgürlükler konusunda giderek artan duyarlılığımızla kültür hayatımızın hoşgörü temelinde yoğrularak bugünkü içeriğine kavuştuğunu söyledi.

Türk kültürünü dış dünyaya tüm enginliğiyle açmanın ve evrensel boyuta taşımanın son dönemlerde yürüttüğümüz kültür politikalarının esaslarından birisini oluşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Kültürler arası diyalog çalışmalarının bir gereksinime dönüştüğü günümüzde Türkiye'nin farklı inanç ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşayabildiğini göstermek açısından somut bir örnek oluşturmasından gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, açılış töreninin ardından "Türkiye onur konuğu" pavyonunun resmî açılışını yaptı ve beraberindekilerle pavyonu gezdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı