KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Terör Örgütünün Sicili Bu Tür Olaylarla Dolu"

17.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


New York’a hareketinden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Hakkâri’deki terör olaylarıyla ilgili olarak, “Sivillerden gelecek tepkiden korkarlarsa bunu kabul etmezler ve 'devlet yaptı' diye hemen devlete atarlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 65’inci Genel Kurulu genel görüşmelerine ve bu çerçevedeki Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’ne katılmak üzere New York’a hareketinden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“SİVİLLERDEN GELECEK TEPKİDEN KORKARLARSA BUNU KABUL ETMEZLER”

Bir gazetecinin Hakkâri’deki olaylara ilişkin sorusu üzerine öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlara bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen ve bugünkü olaylarda yaralanan polislerimize acil şifalar dileyen Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi terör örgütünün siciline bakarsanız, bu tür olaylar vardır ve terör örgütünün sicili bu tür olaylarla doludur. Eğer sivillerden gelecek tepkiden utanır ve korkarlarsa, o zaman bunu kabul etmezler. Bunu 'devlet yaptı' diye hemen devlete atarlar. Bunun en tipik örneklerinden birisi, birkaç yıl önce Diyarbakır’da dershanelerin önünde gerçekleştirilen terörde, birçok Diyarbakırlı çocuğumuz hayatını kaybettiğinde, hemen devlet yaptı diye neredeyse herkesi inandırmışlardı. Ama daha sonra katiller yakalandığında, bunu terör örgütü adına yaptıklarını itiraf etmişlerdi. Şu anda olayın gerek polis, gerek savcılığın araştırması ve delillerle işin ne ve nasıl olduğunun ortaya çıkartılması safhasındayız. Bu vesileyle şunu bir kez daha tekrarlayayım. Mayınlar dünyada ordulara bile yasaklanmıştır. Şimdi terör örgütünün nasıl mayın kullandığını ve nasıl güvenlik güçlerine, sivillere karşı kıran kırana İstanbul’un merkezinde neler yaptığını hatırlarsanız, bu olayın da hiç değilse ön bazı tahminlerini yaparsınız. Ama halktan ve uluslararası camiadan görecekleri tepkiden dolayı, başında hemen bir suçlu bulurlar, o 'suçlu da devlet' derler" cevabını verdi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ: “HALKIMIZIN KARARIYLA VERİLEBİLİR”

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde tartışılan başkanlık sisteminin Türkiye’nin ideal yapısına uygunluğunun ve başkanlık sistemine geçişte aday olup olmayacağının sorulması üzerine de, Türkiye'de ekstrem düşüncelerin de açıkça tartışıldığını, meselelerin daha çok bilgiyle, dünyadaki tecrübeler göz önüne getirilerek tartışılmasının önemli olduğunu belirterek, “Ama şu anda Türkiye’nin gündeminde bu yok. Belki tatlı geliyor, manşetlere çıkabiliyor. Bazılarına kolay geliyor, hemen konuşuyor herkes. Onun için konuşuluyor, tartışılıyor ama şu anda Türkiye’nin gündeminde o yok. Şu anda Türkiye’nin gündeminde uğraştığımız çok önemli konular var. Ama tüm bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii ki avantajları, dezavantajları hep parlamenter sisteme göre üstünlükleri, zafiyiyetleri, bunlar hep tartışılabilir. Ve sonunda böyle büyük meseleler tabi ki TBMM başta olmak üzere, bütün halkımızın kararıyla verilebilir. Bunların hepsi olağandır” cevabını verdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı