KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Terör, Aradan Çıkarılması Gereken Bir Bela"

23.03.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Terör, Aradan Çıkarılması Gereken Bir Bela"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin davetlisi olarak bulunduğu Irak’ta, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri baş başa görüşmelerinin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Irak Cumhurbaşkanı Talabani, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması

Heyetler arası görüşmelerden sonra, Türkiye ile Irak arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı.

İki ülke arasında imzalanan bu belgenin, geniş kapsamlı bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, 5 milyar dolar olan ticaret hacmini, 2 yıl içerisinde 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

“Güvenlikle İlgili Sorunları Bitirmeye Kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Gül imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terör örgütü PKK ile mücadelede Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin iş birliğinin önemini vurguladı.

Türkiye-Irak ilişkilerinde terörün aradan çıkarılması gereken bir bela olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile görüşmelerinde güvenlikle ilgili sorunları bitirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Taraflar İyi Niyetli

Irak’ta terör olan bölgenin yetkililerine büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ilgili tarafların iyi niyet taşıdığına ve terör örgütü PKK ile mücadelede merkezî ve bölgesel hükümetlerin iyi anlayış içinde olduğuna inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütü PKK konusunda Irak, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki üçlü komite konusundaki çalışmaların devam ettiğini de söyledi.

Irak’ta 33 Yıl Aradan Sonra İlk Türk Cumhurbaşkanı

33 yıl aradan sonra Irak’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Irak’ın birlik ve beraberliğinin korunmasına önem verdiğini, Iraklıların refah ve huzurunun artırılması için yardım etmeye devam edeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, gerek Cumhurbaşkanı Talabani ile baş başa, gerekse heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını ve samimi geçen bu görüşmelerde, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığını belirtti.

Görüşmelerde, enerji alanındaki iş birliğinin de ele alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Irak petrolünün ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu da değerlendirdiklerini ifade etti.

Talabani`den PKK`ya: “Ya Silahı Bırak, ya Ülkeyi Terk Et”

Irak Cumhurbaşkanı Talabani ise terör örgütü PKK’nın ya silahlı mücadeleyi bırakması, ya da ülkeyi terk etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İkili Temaslar

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Irak’taki temasları çerçevesinde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdelmehdi ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi`yi ayrı ayrı kabul etti.

Konuklar Onuruna Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Talabani ve eşi, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî bir akşam yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı