KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Terörle Mücadelede Uluslararası İş Birliği Kaçınılmazdır"

07.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’ya hareketinden önce, başta terörle mücadele olmak üzere, rektör atamaları ve liderlerin görüşmeleri gibi güncel konularda açıklamalarda bulundu.

Esenboğa Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail basınında, sizinle İsrailli mevkidaşınız arasında üçüncü bir ülkede temas kurulacağına dair haberler var. Böyle bir temas söz konusu oldu mu? Bundan sonraki süreçte İsrail Cumhurbaşkanı ile herhangi bir görüşmeniz gündeme gelebilir mi?” sorusuna, bunun söz konusu olmadığını, planlanmış herhangi bir şeyin de bulunmadığını söyledi.

TERÖRLE MÜCADELEDE IRAK’LA YENİ DÖNEM İŞARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, “Genelkurmay Başkanı Sayın İlker Başbuğ’un bir sözü dikkat çekti, kamuoyunda da tartışılıyor; Kuzey Irak'a yönelik olarak ‘Sözün bittiği yerdeyiz’ dedi. Türk kamuoyunun bunu nasıl okuması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna da “Terörle mücadele Türkiye'nin en büyük meselesidir, birinci meselesidir ve kapsamlı bir meseledir. Bunun dış politika boyutu vardır, güvenlik güçlerinin sahada mücadelesi vardır, ekonomik, sosyal boyutları vardır. Aslında bu tamamen hükümetin bileceği bir şeydir. Yani Irak'la ilgili, özellikle dış ülkelerle ilgili, çevreyle ilgili. Tabii ki Kuzey Irak'ın ve Irak'ın terörle mücadeledeki iş birliğiyle ilgili konular, bunlar çok hassas olduğumuz bir süreç içerisinde ve herkesin de bu süreçte katkısını beklediğimiz bir dönemde bunlar nasıl yorumlanır, gazeteleri görmedim; söylediğiniz şeylerden de haberim yok. Sadece şöyle bir başlıklara baktım. Nedir, ne kadar doğrudur, ne kadar değildir, bilmiyorum. Ama bunlar tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bir konudur ve ayrıca da çok kapsamlı götürülmesi gerekir. Bazı konular açık konuşulur, bazı konular çok açık konuşulunca, olacak şeyler de olmaz, açıkçası. O bakımdan bu konuyla ilgili fazla bir şey söylemek istemem. Ama Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı çok açıktır ve terörle mücadelede Türkiye asla taviz vermeyecektir. Bu konuda mücadelede içeride olduğu gibi dışarıda, uluslararası iş birliği de kaçınılmazdır ve bu herkesin görevidir. Sadece Türkiye'nin beklentisi değil, herkesin görevidir. Şüphesiz ki terör örgütü Irak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığı için bizimle daha çok iş birliği içerisinde olunması gereken yeni bir dönemin başlatılması da söz konusudur. Bu konuda önemli mesafelerin de alınmakta olduğunu buradan söylemek isterim. Ama bu konuların detaylarını doğrusu basınla konuşmayı da çok doğru bulmam. Çünkü bizim amacımız netice almaktır” dedi.

REKTÖR ATAMALARI: “SİSTEM YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, rektör atamalarıyla ilgili olarak yöneltilen, “YÖK tarafından yapılan atamalarda özellikle az oy alan adaylar tercih edildiğinde gözler size çevriliyor. Son olarak da Giresun'da rektör adayı için böyle bir tercih oldu. YÖK'ün iki oy alan bir adayı ataması gündeminize gelecek, görüşünüz nedir?” sorusu üzerine de şunları kaydetti:

“Konuyla ilgili benim önüme herhangi bir şey gelmedi. Biliyorsunuz birkaç gün önce Kazakistan’daydım. Ama gazetelere yazılanları ben de gördüm, okudum. Dolayısıyla dikkatimi çekti gerçekten. Onun için YÖK'ten izahat istedim dönünce, yani nasıl kriter uygulanıyor, nasıl değerlendiriliyor, nasıl yapıyorlar, neye önem veriyorlar? Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim.”

Cumhurbaşkanı Gül, daha önce de üniversitelerdeki rektör seçim ve atamalarıyla ilgili bu sistemin doğru olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatırlarsınız, bütün bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; o günkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru, en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteler nasıl düzenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim.”

SİYASİ PARTİ LİDERLERİNİN GÖRÜŞMESİ

“İktidar ile ana muhalefet arasında görüşme polemiği var. Sizin liderlere görüşme konusunda bir çağrınız olacak mı? Çankaya Köşkü’nde bir zirve toplamayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili parti başkanlarıyla tek tek görüştüğünü hatırlatarak, “Ayrıca güçlü bir çağrıda da bulundum ki, böyle bir konuda usul meselelerine hiç girmeden büyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye. Bu ikili olur, toplu olur, nasıl olabiliyorsa...” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı