KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Terör ve Şiddetten Uzak Bir Ortamda Yaşamak En Önemli İnsan Hakkıdır"

09.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Üskül ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Kabul sırasında Cumhurbaşkanı Gül'e komisyon tarafından, 3. Dönem Faaliyet Raporu arz edildi. Komisyon başkanı Üskül, Türkiye'de insan hakları konusunda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ve bu konuda komisyonun da emeğinin bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül de, terör ve şiddetten uzak, güvenli bir ortamda yaşamanın en önemli insan hakkı olduğunu vurgulayarak, komisyonun bu konuda önemli işler üstlenebileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, olayların komisyon tarafından soğukkanlı bir şekilde ve ön yargısız değerlendirilmesiyle büyük mesafe alınabileceğine dikkat çekti. Hem TBMM'de, hem de komisyonda farklı görüşlerin olabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, prensipli hareket edilmesi halinde bu görüşlerin, sorunların çözümüne katkıda bulanabileceğini ifade etti.

"TBMM İnsan Hakları Komisyonuna Büyük İşler Düşüyor"

Yurt dışında yayımlanan, ‘Türkiye'deki İnsan Hakları' ile ilgili raporlardaki iyileşmenin insan hakları konusundaki gelişmenin bir göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, önemli olanın başkalarının söylediğine bakmadan, sorunları kendimizin çözmesi olduğunu vurguladı. "Sorunlarımızı kendimiz çözelim, başkalarına fırsat vermeyelim" diyen Cumhurbaşkanı Gül, başkalarının müdahalesi ile yapılacak düzeltmelerin Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışmayacağını belirtti.

"Burası Hepimizin Öz Yurdu. Yanlışlar Varsa Beraberce Düzeltilir"

Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu ve bu konsey tarafından insan hakları konusunda uzun yıllar izlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 4–5 sene önce bu izlemenin kalktığına değindi. Demokratik standartların yükselmesi ile terörün kendisine yer bulamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Burası hepimizin öz yurdudur. Yanlışlar varsa beraberce düzeltilir" dedi.

Üskül: "Daha Kurumsal Bir Yapı ile Daha Çok İş Yapılabilir"

Komisyon başkanı Üskül de, çalışmaların uyum içinde yürütüldüğünü, daha kurumsal bir yapı ile daha çok iş yapılabileceğini belirterek, bu konu ile ilgili bir yasa çalışmasının olduğunu söyledi. Komisyonun girişimleri ile cezaevlerinin koşullarının iyileştirilmesi konusunda ilerleme sağlandığını belirten başkan Üstül, hâlâ adil yargılama konusunda ciddi şikâyetler olduğunu sözlerine ekledi. Yargıtay'ın iş yükü sebebiyle adaletin geciktiğini belirten Üskül, polis ve jandarmada da iyileşme olduğunu, ombudsmanlığın kurulması halinde bu problemlerin önemli ölçüde çözüleceğine inandığını ifade etti. Komisyon başkanı Üskül, komisyonun bir çeşit ombudsman işlevi gördüğünü ve ombudsmanlığın kesinlikle gerekli olduğunu ifade etti. Başkan Üskül, 5 ülkede incelemelerde bulunduklarını ve hapishane koşulları bakımından Türkiye'nin daha iyi durumda olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nün 61. yıl dönümü sebebiyle Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilen TBMM İnsan Hakları Komisyonu 23 kişiden oluşuyor. 6065 başvuru yapılan komisyon, şu ana kadar 27 rapor hazırladı.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı