Zürih’te Cleantech Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'nin geriye dönüşebilir enerji üretme oranı yüksektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard ile birlikte Zürih’te düzenlenen Cleantech Forumu’na katıldı. Forumda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de gerçekleşmekte olan çok önemli teknolojik gelişmelere dikkat çekerek bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI KONUSUNDA BİRLİKTE ÇALIŞMANIN ÖNEMİ
Türkiye ve İsviçre açısından, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda birlikte çalışmanın önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Daha güvenli sürdürülebilir ve ekonomik anlamda bütün kesimleri tatmin edecek çalışmalar, temiz enerji teknolojileri açısından bakıldığında, yenilenebilir enerji kaynakları bizim için önemli olacaktır. Elbette ki, buradaki potansiyel geniş. Ancak bu potansiyeli uygun ve verimli bir şekilde kullanarak, dünya enerji ihtiyacına en üst düzeyde katkı sağlayabiliriz, biz buna bakmalıyız. Yenilenebilir enerji imkânları uzun soluklu ekonomik hedeflerle uyumlu ve katkı sağlayabilecek şekilde ele alınmalıdır. Maliyet etkinlik analizleri etkin olmalı. Burada baktığımız yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili olarak ekonomik kaygılar ön plana çıkmakta ve bu imkânların kullanılması engellenmektedir” dedi.
HEDEF: DÜNYADAKİ EN BÜYÜK 10 EKONOMİ ARASINA GİRMEK
Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisinin, küresel engellere ve geri gidişe rağmen üstün bir performans ortaya koyduğunu vurgulayarak, küresel ekonomik kriz içerisinde, Türkiye'nin risk ölçümlerinin, Portekiz, İtalya, İspanya ve Belçika'nın gerisinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Avrupa'da 6’ncı büyük ekonomiye sahip olduğunu da aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ekonomisinin 2010 yılı ilk yarısında yüzde 11'in üzerinde büyüyerek önemli bir büyüme gerçekleştirdiğini ve hedefin Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünde dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ekonomisi açısından da kalitenin çok önemli bir unsur olduğunu, bilimsel ve teknolojik gelişmelere Türklerin büyük önem verdiğini aktardı.
“BİLGİ TEMELLİ EKONOMİK KALKINMA, HEDEFLERİMİZ İÇİNDE ÖNEMLİ YER KAPLIYOR”
Türk halkının daha iyi bir gelecek için hareket ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu açıdan baktığımızda bilgi temelli ekonomik kalkınma, hedeflerimiz, çabalarımız içerisinde önemli bir yer almakta. Bu bağlamda 1997 ve 2008 yılları arasında ortalamalara baktığımızda teknolojik yatırımlarla ilgili olarak, Türkiye'de OECD rakamlarının üzerinde bir ilerleme söz konusu. Bunlarla birlikte 2006 yılına baktığımızda o günden bu güne birçok yeni üniversite kuruldu Türkiye'de. Türkiye teknoloji ve bilgi temelli ekonomik yapılanmaya büyük katkılar sağlamakta bütün bunların yanında. Sürdürülebilir enerji verimliliği ve araştırma geliştirme konularına da büyük önem vermekteyiz” dedi.
TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİSİ KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİ
Türkiye ile İsviçre arasında temiz enerji teknolojisi konusunda da iş birliği yapılabilecek önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, doğa ve çevreye uyumlu enerji ve tüketim sistemleri ile geri dönüşebilir, temiz enerji kaynaklarının Türk yetkililerin ve dünyanın üzerinde önemle durduğu bir konu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, enerjinin tutarlı ve faydalı bir biçimde kullanımının önemine de değinerek, “Geriye dönüştürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi bu bağlamda önem arz etmektedir” dedi. Enerji üretiminde, rüzgâr enerjisinin payının kısıtlı olduğunu, ancak gelecekte artmasının beklendiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'nin geriye dönüşebilir enerji üretme oranı yüksektir” dedi.
İSVİÇRE FİRMALARININ TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARININ ÜRETİMİ KONUSUNDAKİ TECRÜBELERİ
Cumhurbaşkanı Gül, temiz enerji kaynaklarının üretimi konusunda hem kamuya, hem de özel sektöre çok önemli sorumluluklar düştüğüne dikkat çekerek, Cleantech'in çalışmalarına da değindi. Artan enerji ihtiyacı göz önüne alınırken temiz enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda İsviçre firmalarının uzun yıllar içinde edindikleri derin tecrübe ve bilgi birikiminin Türkiye'deki yeni enerji pazarının şekillenmesinde önem arz edeceğini söyledi.
Türkiye’nin, iklim değişikliği ve enerji güvenliği konusundaki küresel sorumluluğunun farkında olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bunun da pek çok ekonomik, sosyal ve ekolojik sorunun çözümüne katkıda bulunacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda ana hedefin enerji ve iklim değişikliği konusundaki küresel sorunları aşmak olduğunu da belirtti.
İSVİÇRE'NİN TEMİZ TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARI
Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre'nin temiz teknolojinin gelişmesi konusundaki çalışmalarının her iki ülke için de faydalı sonuçlar doğuracağını ifade ederek, “Eğer birlikte çalışırsak inanıyorum ki faydalı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Onun için sizlere mesajım, Türkiye'ye gelin ve oradaki temiz teknolojiler için var olan büyük potansiyeli kendi gözlerinizle görün” dedi.
CUMHURBAŞKANI LEUTHARD: “TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”
İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard yaptığı konuşmada, Türkiye, Hindistan, Çin gibi ülkelerin büyüme oranının çok yüksek olduğunu, dünyada büyüyen ve gelişen ülkelerde enerji kaynaklarının kullanımının öneminin arttığını vurguladı. Leuthard, rezervlerin azalmasıyla birlikte enerjinin maliyetinin de artacağını belirtti. Teknoloji ve kaynakların kullanımı konusunda maliyetlerin artışı nedeniyle de ''parası olanın'' enerjiye ulaşabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Leuthard, bunun da önemli bir sorun olarak ülkelerin önünde durduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Leuthard, temiz enerji üretimi ve yeni kaynaklar bulunmasıyla ilgili ülkesinin çalışmalarının devam ettiğini, bu pazarda Türkiye ile iş birliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.
ZÜRİH GÖLÜ GEZİSİ
Forumun ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Lothard ve eşi Bay Roland Hausin ile birlikte Zürih Gölü’nde tekne turu gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Dolder Grand Hotel'de, İsviçre'de yaşayan Türklerle bir araya geldi. Ardından temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Zürih’ten ayrıldı.