KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin Türkiye'de

07.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Türkiye'ye resmî bir ziyarette bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin'i Çankaya Köşkü'nde karşıladı. Başkan Couchepin ile baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından İsviçre Konfederasyonu Başkanı onuruna resmî bir akşam yemeği verdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Couchepin ve beraberindeki heyet üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ziyaretin iki ülke arasında devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olmasının anlam ve önemini vurguladı.

Bu yıl İsviçre'nin Türkiye'deki diplomatik mevcudiyetinin 80. yıldönümünün kutlanıyor olmasının önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletimizin egemenliğini uluslararası düzeyde kayıt altına alan Lozan Antlaşması'nın İsviçre'nin ev sahipliğinde imzalandığını, Türk boğazlarından geçiş rejimini düzenleyen anlaşmanın da Leman Gölü kıyısındaki Montreux (Montrö) kentinde akdedildiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, iki ülkenin ilişkilerinin dayandığı ortak değer ve ilkelerin ifadesini Atatürk'ün bundan 80 yıl önce, 11 Kasım 1928 tarihinde, İsviçre'nin ilk diplomatik temsilcisini kabul ederken yaptığı konuşmada da bulmanın mümkün olduğunu belirterek, o konuşmadaki "Türk milleti de İsviçreliler gibi istiklal ve hakimiyetini temin için giriştiği çetin ve sürekli mücadelelerin ardından, toplumsal hayatının demokratik esaslar dahilinde tanzimini gaye edinmiştir. Türkiye bugün yüksek bir medeniyete sahip ve sulhperver İsviçrelilerinkilerle mümasil kurum ve kanunlara sahiptir" sözlerine atıfta bulundu.

Türkiye'nin terörizm, şiddet, kitle imha silahlarının yayılması, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dinî ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele alanlarında gayretlerini sürdürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası ve bölgesel konulara yönelik tutum ve yaklaşımlarımızdaki tarihî yakınlığın, uluslararası sahnede Türkiye ile İsviçre arasında verimli bir iş birliği yürütülmesine olanak sağladığına işaret etti.

İsviçre ile siyasi konularda olduğu gibi, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için de gerekli altyapının olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki yıl Uluslararası Cenevre Kitap Fuarı'na Türkiye'nin onur konuğu olarak katılmasının kararlaştırılmış olduğunu kaydetti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı