KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye ile İsviçre Arasında Ekonomik Alanda Daha Fazla İş Birliği İmkânı Var"

25.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türkiye ile İsviçre Arasında Ekonomik Alanda Daha Fazla İş Birliği İmkânı Var"


İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard ile ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Gül, enerji başta olmak üzere iki ülke arasında birçok konuda iş birliği potansiyeli olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Cumhurbaşkanı
Doris Leuthard

Yemek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Leuthard, daha sonra Bern'deki basın merkezinde ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, 2008'de dönemin İsviçre Konfederasyon Başkanı’nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bu ziyaretin iade-i ziyaret anlamına geldiğini belirtti. Türkiye ve İsviçre arasındaki ilişkilerin çok eski tarihlere, Osmanlı dönemine dayandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Lozan Anlaşması, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve 1950'de Kıbrıs ile ilgili birçok anlaşmanın İsviçre'de imzalandığını aktardı.

KOLAYLAŞTIRICI KATKILARINDAN DOLAYI İSVİÇRE'YE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için 2004'te dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önderliğinde geliştirilen barış planının da bütün taraflarca İsviçre'de imzalandığını hatırlatarak, planın referanduma götürüldüğünü belirtti ve “Eğer Türkler gibi Rumlar da 'evet' demiş olsalardı bundan sonra 'Kıbrıs sorunu İsviçre'de çözüldü' denilecekti. Ama tahmin ediyorum ki bu konuya yine siz ev sahipliği yapmaya devam edeceksiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik protokollerin de İsviçre'de imzalandığını söyleyerek, tüm bu konulardaki kolaylaştırıcı katkılarından dolayı İsviçre'ye teşekkür etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARI

İsviçre'nin özel bir durumu olduğunu ve böyle özel bir ülkeyi ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arasındaki görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini, bölgesel birçok konunun ele alındığını ve ilişkilerin daha da ileri götürüleceğini söyledi. Türkiye ile İsviçre arasında siyasi konularda iyi bir iş birliği söz konusu olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik alanlarda da daha fazla iş birliği imkânı bulunduğunu vurguladı.

Enerji başta olmak üzere iki ülke arasında birçok konuda iş birliği potansiyeli olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunların gelecek dönemde değerlendirilmesine ilişkin yararlı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

İSVİÇRE'DE 120 BİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI

Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre'de yaklaşık 120 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, bunlardan bir bölümünün aynı zamanda İsviçre vatandaşı da olduğunu ve bu vatandaşların iki ülke arasında bir köprü vazifesi gördüğünü ifade etti. İsviçre vatandaşı da olan Türklerin, İsviçre ile büyük bir uyum içinde olduklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu konuyla ilgili heyetler arasında görüş alışverişinde bulunduklarını da belirtti.

CUMHURBAŞKANI LEUTHARD: “İSVİÇRE VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ KRİZDEN BAŞARILI ÇIKTI”

İsviçre Cumhurbaşkanı Leuthard, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İsviçre ile Türkiye arasında 50 yılı aşan zamandan bu yana diplomatik ilişkilerin mevcut olduğunu, bu ilişkilerin daha da yaygınlaştırılması istediklerini söyledi.

Dünyada yaşanan ekonomik krizden İsviçre ve Türkiye ekonomilerinin başarılı şekilde çıktıklarını belirten Cumhurbaşkanı Leuthard, “Türkiye, ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kalmış bulunuyor. Onları kutluyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın açıklamasından sonra Kantonlar Meclisi Başkanı Erika Forster-Vannini ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard ve eşinin onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı