KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İsviçre'den 80. Yıl Hediyesi: Tarihî Masa Türkiye`de

11.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İsviçre'den 80. Yıl Hediyesi: Tarihî Masa Türkiye`de


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin ile birlikte İsviçre Konfederasyonu`nun Türkiye`deki diplomatik mevcudiyetinin 80. yıl dönümü dolayısıyla Ankara`da gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

Etkinlikte İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin ve Cumhurbaşkanı Gül, önce, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı`nın 750 bin dolar finansman sağladığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün ortaklığında yürütülecek projeden yararlanacak Konya, Muğla ve Kocaeli illerinin stantlarını gezdi.

 

 

Konfederasyon Başkanı Couchepin ve Cumhurbaşkanı Gül etkinlikte birer konuşma yaptı ve Couchepin, İsviçre adına Lozan Barış Anlaşması`nın imzalandığı masayı Türkiye`ye hediye etti.

"İsviçre, Türkiye'nin Tarihî Anılarının Ev Sahibi"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkilerin tarihsel boyutuna değinerek, Türkiye`nin en önemli tarihî anılarına İsviçre`nin ev sahipliği yaptığını belirtti ve milletimizin bağımsızlığının simgesi Lozan Antlaşması`nın ve Boğazlar üzerindeki egemenliğimizin yazılı belgesi Montrö Sözleşmesi`nin İsviçre topraklarında imzalandığını hatırlattı. Geçmişte sağlam ilişkiler kuran Türkiye ile İsviçre`nin bugün de sağlam ve ayrıcalıklı ilişkiler içinde olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda yoğunlaşan temaslarla iki ülke arasındaki diyaloğun giderek güçlenmesini görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

"Bu Masa Depoda Durmayacak"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lozan Barış Anlaşması`nın imzalandığı masanın hediye edilmesiyle ilgili olarak da, "Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşuna sahne olan bir masa. Bizim için manevi değeri büyük olan bir anı. O bakımdan bunu Türkiye`ye getirip bize hediye etmelerinden dolayı ayrıca çok teşekkür ediyorum. Tabii ki bu Türkiye`de depoda durmayacak, en güzel şekilde sergilenecek. Onu da burada ifade etmek istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün resmî konuğu olarak 7 Kasım`da ülkemize gelen İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin, hafta sonunda Nevşehir ve Konya`da kültürel bir gezi gerçekleştirmişti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı