KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül İsviçre'yi Ziyaret Ediyor

25.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Doris Leuthard’ın davetlisi olarak, devlet ziyareti için İsviçre’ye gitti. 

Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, dönemin İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin’in 2008 yılında, İsviçre’den Türkiye’ye ilk kez Devlet Başkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak,  kendisinin de, Türkiye’den İsviçre’ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmek üzere Zürih’e gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre ile ikili ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirterek, bu ivmenin yakalamasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin rolüne işaret etti.

Ziyareti sırasında İsviçre Konfederasyon Başkanı’yla görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül,  Kantonlar Meclisi Başkanı’nı da kabul edeceğini ve Federal Konsey üyeleriyle bir araya geleceğini aktardı.

İSVİÇRE ULUSAL MECLİSİ’NE HİTAP

İsviçre Konfederasyonu Başkanı, Federal Konsey üyeleri ve resmî heyetlere hitaben İsviçre Ulusal Meclisi’nde bir konuşma yapacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve İsviçre’nin önde gelen iş adamlarının katılımlarıyla gerçekleştirilecek iş toplantısına katılacağını da belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca İsviçre Konfederasyonu Başkanı ile birlikte çevreyle uyumlu teknolojiler konulu “Cleantech Forumu”nun açılışını gerçekleştireceğini söyledi.

“BARIŞ, İSTİKRAR VE REFAHIN GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLAYABİLİRİZ”

Türkiye ve İsviçre ekonomilerinin sahip olduğu mukayeseli avantajların birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül,  “Paylaştığımız ortak değerler ve menfaatler doğrultusunda birlikte yürüteceğimiz çalışmalarla çok geniş bir coğrafyada barış, istikrar ve refahın geliştirilmesine katkı sağlayabiliriz” dedi.

İSVİÇRE’DE YAŞAYAN TÜRKLERLE GÖRÜŞME

Tüm dış seyahatlerinde, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla da bir araya gelmeye büyük önem verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre’de yaşayan ve nüfusu 120 bine yaklaşan Türk toplumunun temsilcileriyle Zürih’te bir araya geleceğini belirtti.

İsviçre ziyareti sırasında Bayan Hayrünnisa Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile bazı milletvekilleri ve basın mensupları Cumhurbaşkanı Gül’e refakat ediyor.

“BAKANLAR YASALARIN VERDİĞİ YETKİYİ KULLANIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının ardından bir basın mensubunun “Üç generalin haklarındaki dava nedeniyle görevden alınmasına ilişkin gazetelerde yer alan haberler var, özellikle zamanlama konusunda muhalefetin de bazı eleştirileri var. Bu gelişmelerle ilgili neler söyleyeceksiniz?” şeklindeki sorusuna, yasaların verdiği yetkiyi bakanların kullandıklarını belirterek, “Aslında bu işi çok fazla abartmaya gerek de yok. Biliyorsunuz emniyet genel müdürleri bile aynı şekilde açığa alınmıştır” dedi.

ASKERÎ ATAŞENİN KARŞILAMAYA GELMEDİĞİ İDDİASI

“Lizbon’a NATO Zirvesi için gittiğinizde orada görevli askerî ataşenin sizi havaalanında karşılamaya gelmediği haberleri skandal olarak nitelendirildi. Böyle bir olay yaşandı mı? Daha sonra bunun bir değerlendirmesi yapıldı mı?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon ziyaretinin ikili bir ziyaret olmadığını hatırlatarak, “Çok süratli yapılan ve çok sayıda devlet başkanı, belki de sadece NATO üyeleri değil, 50’nin üzerinde devlet başkanının geldiği bir ziyaretti. Dolayısıyla herkesin karşılamaya gelmesi zaten organize edilmedi. Sadece büyükelçi geldi. Yani bütün oradaki bizim temsilcilerimiz, görevlilerimiz, onların hepsi zaten gelmediler. NATO toplantıları bir taraftan devam ediyordu, dolayısıyla NATO'da görevli olanlar vardı. Zaten oradan doğru toplantılara gidildi. Bu bugün yapacağım gibi bir ziyaret değil ki. Yani tam, kim varsa gelsin, protokoller, her şey ona göre uygulansın. NATO ziyaretleri çok pratik ziyaretlerdir ve genellikle işi olanlar toplantıda bulunurlar. Zaten toplantılar devam ediyordu orada” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı