KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Fırsatlar Ülkesidir"

26.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Zürih’te İsviçre Cumhurbaşkanı Leuthard ile birlikte üst düzeyli iş adamları yuvarlak masa toplantısında katılan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa'nın enerji kaynaklarına güvenli yoldan ulaşmasının yolunun Türkiye olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül, Bern’deki temaslarını tamamlayarak İsviçre'nin Zürih şehrine geçti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, Zürih’te, Cumhurbaşkanı Leuthard ile birlikte “Economiesuisse” tarafından düzenlenen üst düzeyli iş adamları yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin yüksek büyüme hızına, genç ve üretken bir nüfusa sahip, küresel kriz karşısında rüşdünü ispatlayan ekonomisiyle fark yaratan güçlü bir ülke olduğunu söyledi.

 

 

“TÜRKİYE, DÜNYADA 16, AVRUPA'DA 6’NCI BÜYÜK EKONOMİ”

Dünya ekonomik krizle boğuşurken, Türkiye’deki finans kuruluşlarının, son 3 yılda kâr yazan nadir ülkelerden olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Aynı şekilde, kriz ortamında kredi notu 2 kez üst üste yükseltilen nadir ülkelerden biridir. Sizin gibi yatırım çevrelerinin saygın temsilcileriyle bir araya geldiğimde, sıklıkla sorulan soru şudur: Neden Türkiye'de iş yapayım, niçin Türkiye'ye yatırım yapayım? Kısaca bu soruya cevap vermek istiyorum. Dünyada 16, Avrupa'da 6’ncı büyük ekonomiye sahip olan Türkiye, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 11'lik bir büyümeyi gerçekleştirmiştir” dedi.

“TÜRKİYE, AVRUPA'NIN EN SAĞLIKLI ADAMI HALİNE GELMİŞTİR”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, OECD üyesi ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, Türkiye’nin bu performansıyla artık Çin ile mukayese edildiğini belirtti. Türkiye'de enflasyonun tek haneli rakamlarda olduğunu, işsizlik oranının da giderek azaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle devam etti: “Bazı yorumcuların isabetle ifade ettiği üzere Türkiye, artık Avrupa'nın son yıllardaki en sağlıklı adamı haline gelmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisselerin değeri rekor düzeyde artış göstermekte, Türkiye'de doğrudan ve portföy yatırımları düzenli olarak büyümekte, kamu maliyesi ise güçlü ve istikrarlı bir görünüm arz etmektedir. Yine saygın bazı derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin 2017 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi haline geleceği de tahmin edilmektedir.”

TÜRKİYE MÜTEŞEBBİSLER İÇİN ÇEKİM MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Gül, gelişmiş alt yapısının Türkiye'yi müteşebbisler için çekim merkezi haline getirdiğini, Asya ile Avrupa'nın ortasında, her iki kıtaya da uzanan konumuyla Türkiye'nin haberleşme, enerji ve ulaştırma konularında önemli rol oynadığını söyledi.

Avrupa'ya yılda 121 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olan Türkiye'nin, 43 milyar metreküp doğal gazı Batı pazarlarına aktarabilecek alt yapısının da bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Son yıllarda kararlılıkla sürdürülen özelleştirme programı, yabancı firmalar için yine bir cazibe alanıdır. Bugüne kadar özelleştirmeden 40 milyar dolar gelir elde edilmiş ve 80 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım gerçekleşmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sayıları 400 dolayındaki İsviçre firmasının yanı sıra dünya çapında isim yapmış firmaların büyük yatırımlarının, Türkiye'deki ekonomi politikalarının doğru yolda ilerlediğinin bir ispatı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin önemli katma değerinin, doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi buluşturduğu noktada yer alması sayesinde yatırımcılara Avrupa, Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu coğrafyasına erişim imkânı sunması olduğunu dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül,  “Yaklaşık 1 milyar kişinin yaşadığı bu coğrafyaya Türk firmaları özellikle otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve müteahhitlik sektöründe nüfuz etmiş durumdadırlar” dedi.

2002–2010 ARASINDA İSVİÇRE'DEN TÜRKİYE'YE DOĞRUDAN YATIRIM MİKTARI: 756 MİLYON DOLAR

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de faaliyet gösteren İsviçre sermayeli veya İsviçreli girişimcilerle ortaklık halinde 414 firma bulunduğunu işaret ederek 2002–2010 yılları arasında İsviçre'den Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarının ise 756 milyon dolar olduğunu ifade etti.

İSVİÇRELİ İŞ ADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

ABD ile 18 ve Çin ile 9 milyar dolar ticaret hacmine sahip İsviçre ile Türkiye arasındaki ticari faaliyetlerin değerinin ise 2,3 milyar dolar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül,  İsviçreli iş adamlarına “Bu değerlerin İsviçre ölçeğinde bir ülke için son derece mütevazı, düşük olduğunu burada söylemekte bir beis yoktur. Bu nedenle sizleri Türkiye'de daha yoğun biçimde iş ve yatırım projelerine imza atmaya davet ediyorum” şeklinde seslendi.

TÜRKİYE-İSVİÇRE ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNLENMESİ ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Gül,  ekonomik iş birliğinin gelişmesi için kendilerinin de ortam ve alt yapıyı hazır hale getirmek için azami çaba sarf ettiklerini belirterek, OECD düzenlemeleri çerçevesinde tadil edilen Türkiye-İsviçre Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın bu yıl Haziran ayında imzalandığını, bunun parlamentolar tarafından kısa sürede onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

“TÜRKİYE İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR TEREDDÜT OLMASIN”

İsviçre'de, nüfusu 120 bine yaklaşan Türk toplumunun da ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Elimizdeki, mevcut bulunan bu beşeri unsurdan da yararlanarak ekonomik iş birliğimizi daha ileri aşamalara taşıma yolunda her zaman sizlere destek olacağız. Türkiye ile ilgili herhangi bir tereddüde mahal olmadığını, rahatlıkla yatırım yapabileceğiniz bir ülke olduğunu ifade etmek istiyorum. Sadece Türkiye'de veya burada değil, üçüncü ülkelerde de Türkiye ile İsviçreli şirketler beraber çalışabilirler” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde dünyada önde gelen müteahhitler listesine bakıldığında, Türkiye’nin müteahhitlik firmalarının ikinci sırada olduğunun görüldüğünü, enerji konusunda ise birçok gaz, petrol boru hattının Türkiye üzerinden geçtiğini, bundan sonra da geçeceğini ifade etti.

TÜRKİYE: AVRUPA'NIN ENERJİ KAYNAKLARINA GÜVENLİ YOLDAN ULAŞMASININ YOLU

Avrupa'nın değişik enerji kaynaklarına güvenli yoldan ulaşmasının yolunun Türkiye olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Onun için Nabucco Projesi üzerinde gayet ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Başka diğer projeler de söz konusudur. Bu konularda beraber çalışabiliriz. Türkiye'nin kendi iç potansiyeli çok büyüktür. İlk yarıda yüzde 11 civarında büyümeyi gerçekleştirdik. Bunun sene sonunda yüzde 8 civarında olacağını tahmin ediyorum. Ama hâlâ büyümeye ihtiyacı olan bir ülke. Onun için OECD raporları ve diğerleri Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda da bu büyümeyi sürdürebileceğinde mutabık. Şundan dolayı; Türkiye uzun süredir çok köklü reformlar gerçekleştiriyor. Bu reformlar, hem demokratik ve siyasi hayatıyla ilgili reformlar, hem de ekonomiyle, hukukla ilgili reformlar. Aslında bütün bu reformlar ele ele devam ediyor ve biz bazı önemli reformları şu anda gerçekleştirmiş vaziyetteyiz” dedi.

“G-20 TOPLANTISINDA TAVSİYE EDİLEN REFORMLARI TÜRKİYE, GEÇEN YILLARDA GERÇEKLEŞTİRDİ”

Güney Kore'de gerçekleştirilen G-20 toplantısında tavsiye edilen reformları Türkiye'nin, geçen yıllarda gerçekleştirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül,  sosyal güvenlik, bankacılık reformlarının da gerçekleştirildiğini, bu nedenle de büyük dünya krizi karşısında hiç bir Türk bankasının yardım almadığını sözlerine ekledi.

“TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, “Türkiye ile ilgili her türlü faaliyetinizde, yatırım ajansı size her türlü hizmeti yapacaktır. Türkiye'de şu anda iş dünyası ile çok barışık bir yönetim tarzı vardır. Dolayısıyla ilgi duyacağınız bir ülkedir, fırsatlar ülkesidir. 'Türkiye niye fırsat?' derseniz, şundan dolayı; riskler minimumdur, ama fırsatlar büyüktür. Bütün riskler minimumdur. Maastricht kriterlerini Avrupa Birliği'ne girmeden gerçekleştiren bir ülkeyiz. Türkiye'nin risk primi, en az 10 AB ülkesinden daha düşüktür. İtalya'dan, İspanya'dan, Belçika'dan, Portekiz'den, İrlanda'dan, hepsinden daha düşük bir risk primi vardır. Niçin? Türkiye'nin kamu maliyesi sağlamdır. Borçlarımızın Gayri Safi Milli Hâsıla içerisindeki oranı Maastricht kriterlerinin çok altındadır. Bütçe açığımız yine aynı şekildedir. Köklü reformlarla yaptığımız için ve özellikle bankacılık reformunda çok iyi reformları vaktinde yaptığımız için gelecekle ilgili tahmin gayet rahat yapılabilir. Yani öngörülebilirliği çok açık olan bir ülke. O bakımdan bu fırsatı herkesin değerlendirmesini isterim” dedi.

CUMHURBAŞKANI LEUTHARD: “TÜRKİYE-İSVİÇRE TİCARET HACMİ BÜYÜTÜLMELİ”

İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard da toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ile İsviçre arasındaki ticaret hacminin daha da büyütülmesi görüşünü dile getirdi. İki ülke arasında enerji ve turizm alanlarında iş birliğinin artırılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Leuthard, Türkiye'nin büyüme oranı yüksek bir ülke olarak yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer aldığını ifade etti.

Başbakanlık Yatırım Ajansı, Cumhurbaşkanı Gül’ü, 19 Büyük İsviçreli Yatırımcıyla Buluşturdu

Economieueisse ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediği yuvarlak masa toplantısında İsviçre’nin önde gelen 19 firmasının CEO’ları Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldi. İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard da hazır bulunduğu toplantıda, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yatırım ortamının sunduğu fırsatlara ve ajansın çalışmalarına değindi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Türkiye’nin yabancı yatırımcıya güvenilir bir yatırım ortamı sunduğunu belirtti. Ayrıca son yıllarda atılan çok önemli adımlara rağmen İsviçre ile Türkiye arasındaki ticaretin henüz istenilen seviyede olmadığını ve bu alanda yapılacak çok şeyin olduğunun altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda sırasıyla Bühler AG, Galenica AG, Novartis, Nestle SA, ABB Switzerland, Zurich Financial Services, UBS AG, EGL AG, HILTI, Zimmer GmbH, Phililp Morris International ve Rheinmetall Air Defence AG firmalarının üst düzey yöneticileri söz aldı. Genel itibariyle Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği gelişmeden övgüyle bahseden firma yöneticileri, şirketlerinin Türkiye’deki operasyonları konusunda kısa bilgi verdiler.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı