KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Slovenya: Balkanları Kuşatan Örnek İş Birliği

15.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye-Slovenya: Balkanları Kuşatan Örnek İş Birliği

 

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ün resmî davetlisi olarak Slovenya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Balkanlarla tarihe dayalı bir ilişkisi olduğunu ve bu bölgenin istikrarına önem verdiğini belirtti.

Resmî Karşılama
Rehabilitasyon Enstitüsü
Bled Gölü Gezisi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ün resmî davetlisi olarak Slovenya’yı ziyaret etti. Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Brdo Kalesi’nde resmî törenle karşıladı. Her iki cumhurbaşkanı, resmî karşılama töreninin ardından, Bayan Gül ve Bayan Türk’ün de bir bölümüne katıldığı baş başa görüşme gerçekleştirdi. Baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül'ün Basın Açıklaması
Türk'ün Basın Açıklaması
Kabuller

“İKİ ÜLKE ARASINDAKI BÜYÜK EKONOMİK POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLMELİ”

Yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkilerin mükemmel şekilde geliştiğini belirterek, bundan da büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti. Siyasi konularda karşılıklı anlayış içinde bulunulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik konularda da iki ülke arasındaki ilişkilerin gayet iyi geliştiğini, krize rağmen ticaret hacminin giderek arttığını ifade etti. Düzenlenecek iş konseyinde iş adamları ile bir araya geleceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki büyük ekonomik potansiyeli değerlendirmeleri için, sadece Slovenya ve Türkiye’de değil üçüncü ülkelerde de iş yapmaları için iş adamlarını teşvik edeceklerini belirtti.

TÜRK VE SLOVEN ŞİRKETLERE ORTAK YATIRIM ÇAĞRISI

Toplantının ardından her iki cumhurbaşkanı basın mensuplarının sorularını cevapladı. Batı Balkanlardaki sorunların çözümüne yönelik Türkiye’nin Slovenya ile ortak bir çalışma yürütüp yürütemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Balkanlarla tarihe dayalı bir ilişkisi olduğunu ve bu bölgenin istikrarına önem verdiğini belirtti.

İstanbul’da düzenlenen Doğu ve Güney Avrupa devletleri sürecinde Slovenya’nın da yer aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya’nın bu yöndeki çabalara katkısı olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Sloven şirketlerin bu bölgeye ortak yatırım yapabileceklerine dikkat çekerek, bu ortak yatırımların bölgeye bir katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

SLOVENYA-TÜRKİYE: “ORTAK TARİH VE KÜLTÜRDEN BESLENEN İKİ ÜLKE”

Daha sonra Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ün onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya’yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ziyaretimin, dost ve müttefik ülkelerimiz arasında her alanda mükemmel seyretmekte olan mevcut ilişkilerin ve başta AB olmak üzere, uluslararası sahnedeki yakın diyalog ve iş birliğimizin önümüzdeki dönemde daha da güçlenmesine katkıda bulunacağına eminim” dedi. Türkiye ile Slovenya’nın, Balkanlarda ortak tarih ve kültürden beslenen mukayeseli üstünlüklere sahip iki ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu üstünlüklerin aynı potada eritilmesinin Balkanların güvenliği ve istikrarı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI GÜL ve BAYAN GÜL GAZZELİ ÇOCUKLARLA

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin son gününde Üniversite Rehabilitasyon Enstitüsü’nde tedavi gören Gazzeli çocukları ziyaret etti. Bayan Hayrünnisa Gül ile Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk ve eşi Barbara Miklic Türk’ün de eşlik ettiği ziyaret sırasında yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, burada tedavi gören Gazzeli çocuklarla da yakından ilgilendi.

SLOVENYA-TÜRKİYE İŞ KONFERANSI

Daha sonra Slovenya-Türkiye İş Konferansı kapanış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte İspanya ve İngiltere’nin de aynı süreci yaşadığını hatırlatarak “Ama bu süre içerisinde zaman zaman karşılaştığımız gerçekten hak edilmemiş, görülmez, endirekt engeller bizi rahatsız etmektedir. Ama tüm bu konularda Slovenya’nın desteğini görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE, AB’NİN MEVCUT PASTASINI BÜYÜTECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, AB’ye üyelik yolunda müzakerelerini güçlü bir şekilde devam ettiren Türkiye’nin, AB’ye önemli katkılar sağlayacak bir ülke olduğunu, tam üyeliğin gerçekleşmesi halinde AB’nin mevcut pastasını büyüteceğini vurgulayarak, “Bazıları, ‘Avrupa’da bir pasta var. Türkiye girecek bu pastadan pay alacak. Dolayısıyla bizim pastamız, bize düşen hisseler küçülecek’ diye düşünüyor. Doğrusu hiçbir şeyin farkında olmayan insanlar böyle düşünebilir. Ama birazcık Türkiye’yi, Türkiye’nin dinamizmini bilen, Türkiye’nin büyük potansiyelini gören, Türkiye’nin AB’ye neler katacağını bilen insanlar, Türkiye’nin AB’ye katkı getireceğini çok açık görmektedirler” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Sloven iş adamlarına seslenerek, bölgede kârlı iş birliği alanları bulunduğunu, her iki ülke iş adamlarının da bu işlere yoğunlaşmaları gerektiğini kaydetti ve Türkiye’nin 71 milyon nüfusa sahip büyük bir ülke olarak Sloven iş adamları için iyi bir yatırım fırsatı sunduğunu hatırlattı.

CUMHURBAŞKANI TÜRK: “TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYELİĞİNDEN BAŞKA BİR ÜYELİKTEN SÖZ EDİLEMEZ”

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk de konuşmasında, Türkiye ile Slovenya arasındaki iş birliğinin artırılmasının önemine işaret ederek, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklediklerini yineledi ve “Biz tam üyelikten bahsediyoruz. Hiçbir şekilde başka üyelikten söz edilemez. AB bunu anlamak zorunda. AB’nin çıkarına olan şey Türkiye’yi AB’nin parçası haline getirmektir” dedi.

Konferansın ardından Slovenya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler İstanbul’a hareket etti.

SLOVENYA CUMHURİYETİ

Başkent: Ljubljana

Nüfus: 2.045.901

Yüzölçümü: 20.273 km2

Başlıca Kentler: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj

Resmî Dil: Slovence

Yönetim Şekli: Parlamenter Demokrasi

GSYİH: 34,8 milyar Avro

GSYİH – Kişi Başı: 17.092 Avro

İhracat: 20,4 milyar Avro

İthalat: 19,9 milyar Avro

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı