KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Slovenya'nın AB'ye Tam Üyeliğimize Desteği Memnuniyet Verici"

20.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'ün onuruna Çankaya Köşkü'nde resmî bir akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Slovenya arasındaki tarihî ve kültürel bağların sağlam köklere dayandığını, bu ilişkilerin, halklar arasındaki sıcak ve samimi dostluk hislerinin de temelini teşkil ettiğini belirtti.

 

         

 

"Slovenya'nın Süratli Dönüşümü, Bölge Ülkelerine İlham Kaynağ"

Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya'nın, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana her alanda gösterdiği kararlı çaba ve çalışmalarının bir neticesi olarak, kısa sürede, "yeni" ve "genç" Avrupa'nın önemli ve saygın bir temsilcisi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO üyesi olarak Slovenya'nın hayata geçirdiği bu dinamik ve süratli dönüşümün, diğer bölge ülkeleri için de örnek ve ilham kaynağı teşkil ettiğini aktardı.

"AB Hayalî Hudutların Arkasına Saklanarak İnşa Edilmemiştir"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin küresel ölçekte sağlayacağı çok önemli katkılar bulunduğunu kaydederek, "Dolayısıyla, yaklaşık yarım asırdır kararlılıkla takip ettiğimiz AB'ye tam üyelik yolunda, başta değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Türk olmak üzere, dost Sloven halkının verdiği samimi ve güçlü destek bizleri son derece memnun etmekte ve yüreklendirmektedir. Bugün Avrupa'nın eriştiği olgunluk düzeyinde Avrupa kimliğini belli bir coğrafyaya, inanca veya geleneğe hapsetmenin mümkün olmadığı aşikârdır. Ancak ve ancak, dışa dönük, vizyoner bir Avrupa, küresel düzeyde siyasi hedefler belirleyebilen ve uygulayabilen bir güç haline gelecektir. Kaldı ki, Avrupa Birliği'nin temelinde de bu dışa dönük ve vizyoner harç vardır. Birlik, zihinsel sınırlamaların, hayalî hudutların arkasına saklanarak inşa edilmemiştir" dedi.

Slovenya ile ekonomik ve ticari ilişkilerde hızlı ilerlemeler sağlandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 900 milyon dolara yaklaştığını ve yaşanan mali krizin getirdiği geçici daralmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek düşüşlerin süratle aşılması için gerekli tedbirlerin alınacağına olan inancını dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı