KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'nin AB'ye Tam Üyeliğine Slovenya'dan Güçlü Destek

15.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Slovenya-Türkiye İş Konferansı’nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, AB’nin değerlerini paylaşan ve gerçekleştiren bir ülke olarak, “bütün çevresine bir nevi ilham kaynağı olduğunu” söyledi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya-Türkiye İş Konferansı kapanış törenine katıldı.

Konuşmasında Slovenya’nın, Türkiye’ye AB üyeliğine büyük destek verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte İspanya ve İngiltere’nin de aynı süreci yaşadığını hatırlatarak “Ama bu süre içerisinde zaman zaman karşılaştığımız gerçekten hak edilmemiş, görülmez, endirekt engeller bizi rahatsız etmektedir. Ama tüm bu konularda Slovenya’nın desteğini görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, AB’ye üyelik yolunda müzakerelerini güçlü bir şekilde devam ettiren Türkiye’nin, AB’ye önemli katkılar sağlayacak bir ülke olduğunu, tam üyeliğin gerçekleşmesi halinde AB’nin mevcut pastasını büyüteceğini vurgulayarak, “Bazıları, ‘Avrupa’da bir pasta var. Türkiye girecek bu pastadan pay alacak. Dolayısıyla bizim pastamız, bize düşen hisseler küçülecek’ diye düşünüyor. Doğrusu hiçbir şeyin farkında olmayan insanlar böyle düşünebilir. Ama birazcık Türkiye’yi, Türkiye’nin dinamizmini bilen, Türkiye’nin büyük potansiyelini gören, Türkiye’nin AB’ye neler katacağını bilen insanlar, Türkiye’nin AB’ye katkı getireceğini çok açık görmektedirler” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE BÜTÜN ÇEVRESİNE İLHAM KAYNAĞI OLMAKTADIR”

Yapılan stratejik araştırmalarda da Türkiye’nin AB’ye üyeliğine “Evet” dendiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları gibi yönlerden büyük bir güç ve Türkiye’nin bu değerleri paylaşan ve gerçekleştiren bir ülke olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, bu değerleri gerçekleştiren bir ülkenin çevresine de aynı değerleri yaydığını belirterek, “Kim etkilenmez şeffaflıktan, kim etkilenmez kadın-erkek eşitliğinden, kim etkilenmez hukukun üstünlüğünden? İyi şeyler herkesi etkiler. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda bir nevi bütün çevresine ilham kaynağı olmaktadır. Avrupa’nın bunun da farkına varması ve takdir etmesi gerekir” diye konuştu.

“TÜRKİYE-SLOVENYA İLİŞKİLERİNİN GÜÇLENMESİ BALKANLARDAKİ HUZUR VE GÜVENLİK İÇİN ÖNEMLİ”

Slovenya’nın eski Yugoslavya ülkeleri içinde büyük başarılara imza atmış, bölgesinde örnek bir ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesinin Balkanlardaki huzur ve güvenlik için önemli olduğunu vurguladı. Bölgedeki istikrar ve huzurun sadece askerî tedbirlerle sağlanamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik gelişmelerin önemine de dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Sloven iş adamlarına seslenerek, bölgede kârlı iş birliği alanları bulunduğunu, her iki ülke iş adamlarının da bu işlere yoğunlaşmaları gerektiğini kaydetti ve Türkiye’nin 71 milyon nüfusa sahip büyük bir ülke olarak Sloven iş adamları için iyi bir yatırım fırsatı sunduğunu hatırlattı.

CUMHURBAŞKANI TÜRK: “TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYELİĞİNDEN BAŞKA BİR ÜYELİKTEN SÖZ EDİLEMEZ”

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk de konuşmasında, Türkiye ile Slovenya arasındaki iş birliğinin artırılmasının önemine işaret ederek, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklediklerini yineledi ve “Biz tam üyelikten bahsediyoruz. Hiçbir şekilde başka üyelikten söz edilemez. AB bunu anlamak zorunda. AB’nin çıkarına olan şey Türkiye’yi AB’nin parçası haline getirmektir” dedi.

 

BLED GÖLÜ GEZİSİ

 

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül, Türkiye`ye hareketlerinden önce Slovenya Cumhurbaşkanı Türk ve eşi ile birlikte Bled Gölü ile çevresini gezerek incelemelerde bulundular ve hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Slovenya’daki resmî temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler İstanbul’a hareket etti.

 

BLED GÖLÜ

Slovenya’nın en önemli doğal ve turizm varlıklarından olan, Triglav Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan, başkent Ljubljana’ya 55 km. mesafede bulunan ve son buz devrinden kalan buzul gölü. Önemli bir kongre ve dinlenme merkezi olan ve Julian Alpleri ile çevrili göl, Slovenya’nın tek doğal adası olan Bled adasını çevrelemektedir. Bled Gölü kenarında yükselen bir tepenin üzerine yaklaşık 130 metre yükseklikte inşa edilmiş Bled Kalesi ise ziyaretçilerini göl manzarasıyla karşılamaktadır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı