KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye'nin Üyeliği AB'yi Zenginleştirecektir"

14.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Slovenya’ya, Türkiye’ye AB üyeliği yolunda verdiği destek için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB’ye yük olmayacağını, tersine AB’yi daha da zenginleştireceğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ün resmî davetlisi olarak Slovenya’da bulunuyor.

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Brdo Kalesi’nde resmî törenle karşıladı. Her iki cumhurbaşkanı, resmî karşılama töreninin ardından, Bayan Gül ve Bayan Türk’ün de bir bölümüne katıldığı baş başa görüşme gerçekleştirdi. Baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül'ün Basın Açıklaması
Türk'ün Basın Açıklaması
Kabuller

KRİZE RAĞMEN TİCARET HACMİNDE ARTIŞ

Yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkilerin mükemmel şekilde geliştiğini belirterek, bundan da büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti. Siyasi konularda karşılıklı anlayış içinde bulunulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik konularda da iki ülke arasındaki ilişkilerin gayet iyi geliştiğini, krize rağmen ticaret hacminin giderek arttığını ifade etti. Düzenlenecek iş konseyinde iş adamları ile bir araya geleceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki büyük ekonomik potansiyeli değerlendirmeleri için, sadece Slovenya ve Türkiye’de değil üçüncü ülkelerde de iş yapmaları için iş adamlarını teşvik edeceklerini belirtti.

“İNANIYORUM Kİ, TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AB’DEKİ PASTAYI BÜYÜTECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirilen görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra çok taraflı ilişkileri, AB, Balkanlar ve Orta Doğu konularını görüştüklerini dile getirerek, bütün bu konularda aynı doğrultuda görüşlere sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. AB’nin Türkiye’nin stratejik bir kararı olduğunu, Türkiye’nin tam üye olabilmek için de olağanüstü bir çaba içerisinde bulunduğunu ve noksanlarını tamamlamak için çalıştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “İnanıyorum ki, sonunda Türkiye’nin üyeliği AB’deki pastayı büyütecektir ve daha büyük bir AB olacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin çok zenginliği olan, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğuna işaret ederek, Gayri Safi Milli Hasılası’nın Harcama Paritesi’ne göre 1 trilyon dolara yaklaştığını, dolayısıyla AB’ye yük olmayacağını, tersine AB’yi daha da zenginleştireceğini vurguladı.

AB ÜYELİĞİ VE KIBRIS

Türkiye’ye AB üyeliği yolunda verdiği destek için Slovenya’ya teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs ile ilgili görüşlerini de Cumhurbaşkanı Türk ile paylaştığını dile getirdi. Kıbrıs’ta iki taraf arasında şu anda müzakerelerin devam ettiğini, Türkiye’nin müzakereleri güçlü bir şekilde desteklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, 2010 yılı sonunda bir neticeye varılması, her iki halkın onayına sunulmasını ve problemin bitmesini ümit ettiğini söyledi. Bu sorunun zaman zaman AB’nin birçok stratejik konusunu engellediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin dünyada daha büyük ve stratejik konularda rol alması gerektiğini belirtti.

BALKANLARDA İSTİKRARIN ÖNEMİ

Balkanlardaki istikrarın da önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlarda ne kadar çok istikrar ve güvenlik meselesi halledilirse, o kadar çok ekonomik iş birliği, refah ve mutluluk da olacağını söyledi.

CUMHURBAŞKANI TÜRK: “TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ, AB İÇİN AVANTAJ OLACAK”

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk ise basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Gül’ün ülkesini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile birçok alanda ilişkilerinin geliştiğini vurguladı.

Açıklamasında Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini de değerlendiren Türk, “Slovenya Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini destekliyor. Türkiye’nin üyeliği, AB için avantaj olacak” dedi. Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili itirazları ‘kısa görüşlü ve faydasız’ olarak niteleyen Türk, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde fasılların açılması, bu süreçte teknik konuların ele alınması ve siyasileştirilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI TÜRK: “AB, DIŞ POLİTİKADA STRATEJİK ÖNCELİKLERİNİ TANIMLAMALIDIR”

Türk, Kıbrıs sorununun çözümünün önemine de işaret ederek, Kıbrıs sorununun çözümü yolundaki çabaları desteklediklerini bildirdi ve bunun AB için de büyük önem taşıdığını kaydetti. Türkiye’nin AB üyeliğinin, birliği küresel bir vizyona taşıyabileceğini vurgulayan Türk, bu konuda ülkesinin yapabileceği şeyler olabileceğini ve Türkiye ile bu süreçte birlikte hareket ettiklerini belirterek, “AB, dış politikada stratejik önceliklerini tanımlamalıdır” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN DİĞER TEMASLARI

Basın toplantısının ardından Slovenya Ulusal Parlamentosunu ziyaret ederek, Parlamento Başkanı Dr. Pavel Gantar ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ikamet ettiği otelde Slovenya Başbakanı Borut Pahor’u kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya temasları çerçevesinde Ljubljana Belediyesi’ni de ziyaret etti. Konakladığı otelden, Belediye Başkanı Zoran Jankoviç ile Ljubljana Belediyesi’ne kadar yürüyen Cumhurbaşkanı Gül, Jankoviç’ten şehirle ilgili bilgi aldı. Belediye girişinde, Ljubljana Belediyesi’nin marşıyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, belediyenin şeref defterini imzaladı.

 

SLOVENYA CUMHURİYETİ


Başkent: Ljubljana
Nüfus: 2.045.901
Yüzölçümü: 20.273 km2
Başlıca Kentler: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj
Resmî Dil: Slovence
Yönetim Şekli: Parlamenter Demokrasi
GSYİH: 34,8 milyar Avro
GSYİH – Kişi Başı: 17.092 Avro
İhracat: 20,4 milyar Avro
İthalat: 19,9 milyar Avro

 

 

BRDO KALESİ

Diplomatik etkinliklere ve kabul törenlerine ev sahipliği yapan kale, 1510 yılında inşa edilmiştir. Rönesans stiline sahip Brdo Kalesi, 20. yüzyılın başından, 1935 yılında Yugoslavya Prensi tarafından satın alınana kadar atıl kalmış, 1945 yılında kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin yöneticisi Josip Tito tarafından yazlık konut olarak kullanılmıştır. Tito’nun 1980 yılında hayatını kaybetmesinin ardından, kalenin mülkiyeti Sosyalist Slovenya Cumhuriyetine, 1991 yılındaki bağımsızlığın ardından da Slovenya Cumhuriyeti’ne geçmiştir.

LJUBLJANA

Yaklaşık 280 bin kişilik bir nüfusa sahip Ljubljana, Orta Avrupa’yı Akdeniz’e bağlayan doğal bir kapı görevi görmüştür. Ljubljana, II. Dünya Savaşı’nın ardından kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni meydana getiren cumhuriyetlerden birisi olan Slovenya’ya başkentlik yapmış ve bu konumunu 1991 yılında yapılan referandumun ardından bağımsızlığını ilan eden Slovenya Cumhuriyeti’nde de sürdürmüştür.

LJUBLJANA BELEDİYE BİNASI

1484 yılında inşa edilen Ljubljana Belediye Binası, 1718 yılında yeniden şekillendirilmiştir. Binanın ön cephesinde bulunan meydanda, Ljubljana’nın en önemli sanat eserlerinden sayılan ve Sava, Krka ile Ljubljanca nehirlerini simgeleyen bir havuz bulunmaktadır. Belediye binasının iç duvarlarını Slovenya’nın tarihini anlatan fresk ve tablolar süslemektedir. Freskler arasında Osmanlı’nın bugünkü Sloven coğrafyasındaki etkilerini gösteren betimlemelere de yer verilmiştir.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı