KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk Türkiye'de

20.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk’ü Çankaya Köşkü’nde resmî törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Slovenya Cumhurbaşkanı Türk baş başa görüştü. Heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısına geçildi.

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Slovenya Cumhurbaşkanı Türk’ü misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, soyadı Türk olan bir cumhurbaşkanını misafir etmenin ayrıca bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti.

 

 

“Slovenya ile Güvene Dayalı Bir İş Birliğimiz Var”

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk’ün ziyaretinin, Slovenya’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yaklaşık 15 yıl aradan sonra gerçekleşmesi bakımından önem taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya ile karşılıklı saygı ve güvene dayalı bir iş birliğinin bulunduğunu ve bu iş birliğinin daha da gelişmesine önem verdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ve bu ziyareti ilişkilerin ileri götürülmesi için bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, Slovenya Cumhurbaşkanı Türk’ün iş adamları ile birlikte gelmesinden de ayrıca memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk’ün daha önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunduğunu ve birçok uluslararası konuya vâkıf olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ikili ilişkilerin dışında Avrupa ve bölge konularını da ele aldıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Türk’e, Slovenya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde verdiği destek için teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk de yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin çok iyi düzeyde bulunduğunu belirterek, bu ilişkilerin daha da geliştirilebileceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Türk: “AB, Türkiye’nin Katkılarından Yararlanacaktır”

Türkiye`nin ekonomi, demokrasi, yasal reform süreci gibi alanlardaki değişimleri ve başarıları ile uluslararası alandaki rolüne duyduğu saygıyı ifade eden Slovenya Cumhurbaşkanı Türk, Slovenya`nın Türkiye`nin AB sürecini desteklediğini, bu desteği etkin bir şekilde, 2008`in ilk 6 ayında üstlendikleri AB dönem başkanlığında da gösterdiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Türk, “AB`nin Türkiye`nin katkılarından yararlanacağına inanıyor ve Türkiye`nin AB`ye sağlayacağı olumlu katkıların altını çizmek istiyoruz” dedi. Slovenya Cumhurbaşkanı Türk, Türkiye`nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki rolüne de büyük önem verdiklerini ifade ederek, Türkiye`nin yapıcı rolünün uluslararası iş birliği ve istikrara önemli katkısının olacağını bildirdi.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kararı: “Bunlar Türkiye’nin İtibarı ile İlgili Konular”

Açıklamaların ardından bir gazetecinin “Hakkınızda Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir karar vardı. Bu hukukçular arasında da tartışma yarattı. Bunun ardından bazı gazetelerde zamanlama ile ilgili soru işaretleri dile getirildi. Siz kararın zamanlamasının ilginç olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuyu yargı ile görüşecek misiniz?” şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, “Zamanlama ile ilgi herhangi bir şey söylersem, polemik söz konusu olur; dolayısıyla hiçbir şey söylemem o konuda. Yalnız şunu hatırlatmak isterim: 10 yıl önce, o zamanki Refah Partisi’nin 10’un üzerinde genel başkan yardımcısı vardı. Ben de dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcısıydım ve mali konularla, para işleriyle ilgili hiçbir yetkisi ve sorumluluğu olmayan bir kişiydim. Ama bu konu daha sonra mahkemelere taşındı. Mahkemeler neticede partinin genel sekreteri dâhil olmak üzere, bütün genel başkan yardımcılarını ve hatta mali işlerden sorumlu genel muhasibini bile bu işlerden sorumsuz buldular, yani beraat ettiler. Ben, o zaman protokol listesinde bile en sonda gelen kişiydim ve para işleriyle de ilgisizdim. Ama milletvekili olduğum için herhangi bir şekilde benimle ilgili yargılanma söz konusu olmadı.”

“Dokunulmazlığımın Kaldırılmasını Bizzat İstedim”

Geçmişte konunun gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Hatırlarsanız, ben bakanken, başbakan yardımcısı iken dışişleri bakanı iken bu konu meclis komisyonlarına geldiğinde bizzat gidip, bu konuyla ilgili ‘Dokunulmazlığımı kaldırın’ teklifinde bulundum. Ama o günkü şartlarda dokunulmazlığa farklı bakıldığı için bu gerçekleşmedi. Buna ilaveten şunu da hatırlatmak isterim; milletvekili dokunulmazlığı hukuk davalarında geçerli değildir. Dolayısıyla o zaman hukuk davası diğer genel başkan yardımcılarıyla birlikte benim için de açıldı. Hatta mal varlığıma tedbir getirildi. Dolayısıyla bu dava yapıldı ve neticede, davada hiçbir sorumluluğumuz olmadığı için dava reddedildi. Şimdi önce bunları size bir hatırlatmak istiyorum; kamuoyuna da. Sonra bugün konunun tekrar gündeme getirilmesiyle ilgili şunu söylemek isterim: Cumhurbaşkanlığı Makamı Türkiye’nin en yüce makamıdır ve Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin birliğini beraberliğini ve bütün Türk milletini temsil eder. Açıkçası benim tek kaygım, ‘Cumhurbaşkanlığı Makamının dokunulmazlığı var mı, yok mu?’ tartışmalarıyla bu makamın zedelenmemesidir. Çünkü bunların yansımalarını Türkiye içinde görmezsiniz, Türkiye dışında çok daha farklı şekilde yansır. Bunlar Türkiye’nin itibarıyla ilgili konulardır. Ama, şunu da söylemek isterim ki hukuki prosedür neticelendiğinde, şayet bazılarının iddia ettiği gibi bir durum ortaya çıkarsa, bu konuda yargılanmaktan şahsım adına hiçbir şüphem, tereddüdüm yoktur. Eğer bu hukuki prosedür neticelenir ve bazılarının iddia ettiği gibi bir netice de ortaya çıkarsa, o zaman şahsım adına herhangi bir kaygım, herhangi bir endişem söz konusu değildir. Bunu açıkça bütün kamuoyu ile paylaşmak isterim” dedi.

Almanya ve Fransa’nın Açıklamaları

Almanya ve Fransa`nın, Türkiye`nin AB üyeliğiyle ilgili açıklamalarına ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin kendisinin transformasyonu niteliğindeki reformları yaparken, zorluk çıkartmak, istikameti şaşırtmak, şüpheler ortaya atmanın Avrupa değerlerine yakışmadığını belirterek; bu tip sesler yükseldiğinde Avrupa`nın içerisinde çok daha güçlü karşı sesler çıktığı ve bu tip söylemleri yapanlara “Bu yaptığınız doğru değil” diye hatırlatmalar yapılmasının da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

“Türkiye, Üzerine Düşeni Yapmakla Meşgul”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin AB üyeliğine yönelik bir başka soru üzerine de, İngiltere, İspanya gibi büyük ülkelerin AB`ye üyelik müzakerelerinde zorluklar yaşandığını hatırlattı ve “Avrupa değerlerinin en başında atılan imzalara sadakat gösterme”nin geldiğini belirterek, “Türkiye olarak, bunlara takılmıyoruz. Biz kendi yolumuza bakıyoruz, kendi üzerimize düşenleri yapmakla meşgulüz; ama bu tip söylemleri duymaktan da Avrupa adına üzülüyoruz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı