KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

MGK'da Yeni Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi Uygun Bulundu

27.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Yeni Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nin uygun bulunduğu MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, terörle yürütülen çok yönlü mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun yeni görevlerinde ilk kez katıldığı Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapıldı.

BÖLÜCÜ TERÖRÜN SİVİL HALKI HEDEF ALMASI

MGK Genel Sekreterliği’nin toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, bölücü terör örgütünün ülkemizin bütünlüğünü ve milletimizin birliğini ve huzurunu bozmaya yönelik her türlü faaliyetine karşı çok yönlü olarak yürütülen mücadelenin, önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Bildiride ayrıca, bölücü terör örgütünün, aralarında çocuk ve kadınların da yer aldığı sivil halkı hedef alan saldırılarında kara mayını kullanmaktan çekinmemesinin, bu örgütün insani değerlere bakış açısını da bir kere daha açıklıkla sergilediğine dikkat çekildi.

Dost ve müttefik ülkelere, bu hususları ciddiyetle ve sorumluluk duygusu içinde dikkate almaları, terör örgütü mensupları ve yandaşlarının ülkelerinde faaliyet göstermelerine imkân tanımamaları ve terörün maddi kaynağının kurutulması bakımlarından etkin tedbirler benimsemeleri çağrısında bulunulduğu aktarıldı.

IRAK’TAKİ SON GELİŞMELER

Bildiride; Irak’taki son gelişmelerin tüm boyutlarıyla değerlendirildiği, bu çerçevede, 7 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilen parlamento seçimlerinden bu yana yeni hükümetin henüz kurulamamış olmasının muhtemel yansımalarının ele alınarak, Irak’ta siyasi süreçte yaşanan sorunların ulusal uzlaşı temelinde bir an evvel aşılmasının taşıdığı önemin vurgulandığı kaydedildi. Terörle mücadeleye ilişkin Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizma sürecindeki gelişmelerin de gözden geçirildiği bildirildi.

BM GENEL KURULU

Birleşmiş Milletler’in, 23–30 Eylül 2010 tarihlerinde New York’ta yapılan 65. Genel Kurulu bağlamındaki gelişmeler ile Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlığındaki heyetimizin genel kurul sırasındaki kapsamlı faaliyetleri üzerinde durulduğu aktarılarak, bu çerçevede, BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığımızla aynı döneme tesadüf eden genel kurul çalışmaları sırasında yürütülen çok yönlü faaliyetlerin, Türkiye’nin uluslararası alanda ve BM nezdinde yakalamış olduğu ivmenin daha da güçlendirilmesine önemli katkıda bulunduğunun vurgulandığı ifade edildi.

İRAN VE İSRAİL İLE İLGİLİ BAZI KONULAR

BM Genel Kurulu çalışmaları bağlamında, BM gündeminde yer alan, İran ve İsrail ile ilgili bazı konulara ilişkin son gelişmelerin de değerlendirildiği, İran’ın nükleer programı konusunda ilgili taraflar arasında doğrudan müzakerelerin yeni turunun biran önce gerçekleşmesinin önemine dikkat çekildiği; İsrail’in insani yardım konvoyuna saldırısı konusundaki gelişmelerin, BM İnsan Hakları Konseyi’nin bağımsız uzmanlarca hazırlanan 29 Eylül 2010 tarihli raporu ışığında değerlendirildiği belirtildi.

SİBER TEHDİDİN ULAŞTIĞI BOYUT

Bildiride, siber tehdidin global düzeyde ulaştığı boyut ve bu tehdidin ulusal güvenliğe etkilerinin kapsamlı biçimde ele alınarak, siber tehdidin engellenebilmesi açısından millî düzeyde yürütülen çalışmaların değerlendirildiği aktarıldı.

Duyuruda, dost ve kardeş Pakistan’da meydana gelen sel felaketi ve Türkiye’den yapılan kapsamlı yardımların ele alındığı, Pakistan halkıyla bu zor günlerindeki dayanışmanın önümüzdeki dönemde de sürdürüleceği vurgulandı.

YENİ MİLLÎ GÜVENLİK SİYASETİ BELGESİ

Bildirinin sonunda, yeni Millî Güvenlik Siyaseti Belgesinin görüşülerek uygun bulunduğu ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kuruluna bildirilmesine karar verildiği belirtildi.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı