KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'nin AB Üyeliği: "Estonya'nın Desteği Bizim İçin Çok Değerlidir"

16.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül, resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve eşi onuruna Konut’ta akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Estonya Cumhurbaşkanı Ilves’in ziyaretinin, iki ülke arasındaki köklü tarihî ilişkileri güçlendireceğine, her alandaki iş birliğimizi daha da ileriye taşıyacağına olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkilerin köklerinin 1920’lere uzandığını kaydederek, 1991 yılında Estonya’nın bağımsızlığını geri kazanmasından hemen sonra diplomatik ilişki tesis ettiği ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu da belirtti.

 

 

“ESTONYA’NIN TÜRKİYE’YE AB KONUSUNDAKİ DESTEĞİ, KALICI DOSTLUĞUMUZA DA KATKIDA BULUNUYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinin Türk dış politikasının başlıca yönelimini ve temel stratejik önceliğini teşkil ettiğini belirterek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım yönünde yoğun gayret sarf ettiğini, Türk halkının da bu süreci yürekten desteklediğini vurguladı. Estonya Hükümeti’nin Türkiye’nin AB’ye katılım hedefine verdiği desteğe ilişkin olarak da Cumhurbaşkanı Gül, “Zat-ı Devletlerinin ve Estonya Hükümetinin Avrupa Birliği’ne katılım hedefimize verdikleri samimi ve güçlü destek bizler için çok değerlidir. Bu desteğiniz, hiç şüphe yok ki, aramızdaki kalıcı dostluğa da katkıda bulunmaktadır. Estonya’nın ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği yönündeki çalışmalarını sürdüreceğine olan inancım tamdır” dedi.

ÜNLÜ ESTON ŞAİR VE ÇEVİRMEN EHİN’DEN TÜRK ŞİİR ANTOLOJİSİ

2008 yılında Estonya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Türk edebiyatının Eston halkına tanıtılmasına yönelik çalışmalarda bulunan ünlü şair ve çevirmen Ly Seppelin Ehin’e “Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü” verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bayan Ehin’in halen üzerinde çalışmakta olduğu “20. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisinin” ikinci cildinin Estonca çevirisini de tamamlamakta olduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendim. Aynı şekilde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında da Estonya ile iş birliğine gitmekten sevinç duyuyoruz. Bu çerçevede, tanınmış Eston besteci Arvo Part’ın İstanbul’a ithaf ettiği “Adem’in Yakarışı” adlı eserinin dünya prömiyeri 7 Haziran 2010 tarihinde düzenlenecek bir konserle gerçekleştirilecektir.”

İSTANBUL’DAN SONRA TALİN 2011 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ

Cumhurbaşkanı Gül, Talin’in İstanbul’un hemen ardından 2011 Avrupa Kültür Başkenti olarak belirlenmiş olmasının da ayrıca memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı