KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Estonya Cumhurbaşkanı: "Gelecek 50 Yılı Düşünürsek Türkiye AB'ye Üye Olmalı"

16.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Estonya ile 1920’lere dayanan dostluğa vurgu yaparken, Estonya Cumhurbaşkanı İlves Avrupa’nın gelecek 50 yılının düşünülmesi halinde, Türkiye’nin üyeliğinin öneminin anlaşılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Estonya Cumhurbaşkanı İlves’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kendisinin de, Ekim 2008’de Estonya’ya resmî ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı ve ziyareti sırasında kendisine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

“ESTONYA TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE STRATEJİK BAKIYOR”

Dost ve müttefik olan iki ülke arasında sık aralıklarla üst düzeyde ziyaretler yapılmasının, ilişkilerin ve iş birliğinin daha da ileriye taşınmasına imkân verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bugün son derece olumlu ve samimi bir ortamda gerçekleştirdikleri görüşmelerde Türkiye ile Estonya arasındaki siyasi, ekonomik, turizm, eğitim ve kültürel alanlardaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularını ele aldıklarını söyledi.

Görüşmede, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunu da geniş bir şekilde ele aldıklarını, Cumhurbaşkanı İlves’in her ortamda Türkiye’nin AB üyeliği ile ilişkilerini güçlü bir şekilde desteklediğini ve stratejik bir bakış içinde davrandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs konusunu da bu çerçevede değerlendirdiklerini vurguladı.

1920’LERE UZANAN DOSTLUK

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Estonya arasında 1920`lere uzanan dostluk ve iş birliği ilişkileri bulunduğunu, 1924 yılında iki ülke arasında dostluk ve iş birliği anlaşmasının imzalandığını ve o günden günümüze ilişkilerin gayet iyi bir biçimde geliştiğini kaydetti.

Türkiye ile Estonya’nın NATO’da iki müttefik ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Türk jetlerinin bütün Baltık ülkelerinin hava trafiğinde görev aldığını hatırlattı.

ESTON SANATÇI ARVO PART’TAN İSTANBUL`A İTHAF BESTE

Cumhurbaşkanı Gül, ünlü Eston besteci Arvo Part’ın İstanbul`a ithaf ettiği eserini 7 Haziran 2010’da 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde bir konserle ilk kez seslendirilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI İLVES: TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİN ÖNÜNDE YAPAY ENGELLER OLMAMALI”

Cumhurbaşkanı İlves de, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet etti. AB değerleri dikkate alındığında Türkiye’nin AB üyeliğinin önünde yapay engellerin olmaması gerektiğinin anlaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı İlves, “Eğer bir ülke Avrupa’da bulunuyor ve kriterleri yerine getiriyorsa AB içinde olma hakkı vardır” dedi. Cumhurbaşkanı İlves, Avrupa’nın bugününün değil de bundan sonraki 20 yılının, 50 yılının düşünülmesi halinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımının herkes için öneminin ortada olduğunu belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı