KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Estonya'da

10.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Estonya'da


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves'in davetlisi olarak bulunduğu Estonya'daki temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Cumhurbaşkanı İlves tarafından resmî törenle karşılandı. Her iki cumhurbaşkanının baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi ve ortak basın toplantısı düzenlendi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Estonya'nın müttefik iki ülke olduğunu ve aralarında tarihten gelen bir dostluğun bulunduğunu bildirerek, 1934 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Estonya'da büyükelçilik açtığını hatırlattı. Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkilerin bugün de mükemmel olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Estonya'nın NATO'ya üyeliğini desteklediğini ve Estonya'nın da Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklemesinden büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek bundan dolayı teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de geliştiğine dikkat çekti.

Terörle Mücadelede Kararlılık ve Kafkas Platformu

Estonya Cumhurbaşkanı İlves ile birçok bölgesel ve uluslararası konuyu görüşme imkânı bulduklarını, Kafkaslarla ile ilgili durumu gözden geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB müzakere süreci, Kıbrıs ve terör konusundaki görüşlerini Estonya Cumhurbaşkanı İlves'e anlattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine, Türkiye'nin terörle mücadeleyi kararlılıkla sonuna kadar sürdüreceğini ve terörle mücadelenin sivillere zarar vermeden devam ettiğini kaydetti. Gürcistan'daki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruyu Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bölgedeki sorunların diyalog yoluyla çözülmesini arzu ettiğini, Kafkaslardaki problemlerin çözümü için de Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu ortaya koyduğunu ve bölge ülkelerinden olumlu sonuçlar alındığını bildirdi.

Estonya Cumhurbaşkanı İlves de basın toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olduğunu belirterek Türkiye'nin AB içinde olması gerektiğine inandığını söyledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı