KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Estonya Cumhurbaşkanı İlves Çankaya Köşkü'nde

16.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves ile Çankaya Köşkü’nde görüştü.

Millî marşların dinlenmesinin ardından, her iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere geçildi.

İki ülke arasındaki dostluk, iş birliği ve ittifakın tüm yönleriyle gözden geçirilerek, ilişkileri daha ileriye taşıma imkânlarının değerlendirildiği görüşmelerde, başta AB ve NATO olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

 

 

“AB’YE ÜYELİĞİMİZ KONUSUNDAKİ DESTEĞİ İÇİN ESTONYA’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Görüşmeler esnasında, Türkiye için AB üyeliğinin stratejik hedef olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Estonya’ya bu konudaki desteği sebebiyle teşekkür etti. Türkiye’nin, küresel ekonomik krizden OECD ülkeleri arasında en az etkilenen ülke olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, Estonya ile hizmet ve turizm sektörleri ile e-devlet, küçük-orta ölçekli işletmeler ve kültürel konularda iş birliğinin önemsendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Türk öğrenci ve iş adamlarına vize kolaylığı sağlanmasının istendiğini belirtirken, uluslararası kurumlardaki karşılıklı iş birliğinden memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi. Enerji konusunda Türkiye’nin doğal bir köprü ve aynı zamanda merkez olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB’ye üyelik müzakerelerinde enerji faslının açılmasının gerekliliği üzerinde durdu.

CUMHURBAŞKANI İVES: “ÜST DÜZEY GÜÇLÜ İLİŞKİLER HER DÜZEYE YAYILMALI”

Konuk Cumhurbaşkanı İves ise, Türkiye’ye daha önce de geldiğini ama bunun cumhurbaşkanı olarak ilk ziyareti olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki üst düzey güçlü ilişkilerin her düzeye yayılmasının önemine işaret etti. Ekonomik ilişkilerin güçlenmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı İves, THY’nin Talin’e doğrudan uçak seferleri başlatmasının bu konudaki ilerlemeye öncü olacağını da belirtti. Talin’in İstanbul’dan sonra, 2011 yılında “Avrupa Kültür Başkenti” olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı İves, bu konuda İstanbul’un deneyimlerinden yararlanabileceklerini ifade etti. Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin yavaş ilerlemesinden hoşnut olmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı İves, “Estonya olarak Türkiye’ye desteğe her zaman hazırız. Bize güvenin. Sizin olmadığınız ortamlarda da sizi savunuyoruz” dedi. Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası konularda oynadığı aktif rolün övgüye değer olduğunu belirten Cumhurbaşkanı İves, Türk öğrenci ve iş adamları için vize kolaylığı konusunda çalışma yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı