KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Estonya: Tarihten Gelen Dostluk

10.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye-Estonya: Tarihten Gelen Dostluk


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves'in davetlisi olarak bulunduğu Estonya'daki temasları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen Türk-Eston İş Konseyi Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Estonya ile siyasi ilişkilere paralel, mükemmel ekonomik ilişkilerin de olması gerektiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, enformasyon teknolojileri, müteahhitlik ve turizm gibi pek çok alanda ortak yatırım yapılabileceğini ifade etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Estonya Başbakanı Andrus Ansıp tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı ve Estonya Parlamento Başkanı Ene Ergma ile görüştü. Buradan Estonya Millî Kütüphanesi'ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Cumhurbaşkanı İlves ile birlikte, iki ülkenin bağımsızlık yıldönümlerinden yola çıkılarak isimlendirilen ve ilişkilerin geçmişini gösteren arşiv belge ve fotoğraflardan oluşan "Turkey 85-Estonia 90: Frendship Through Time" adlı serginin açılışını yaptı.

Estonya Cumhurbaşkanı İlves'in onuruna verdiği akşam yemeğine de katılan Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85'inci, Estonya'nın bağımsızlığının 90'ıncı yılına denk gelmesinden onur duyduğunu söyledi.

Estonya Parlamentosu'nun 23 Nisan 1919'da, TBMM'nin ise 23 Nisan 1920'de açıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki dostluğun da yıllardır güçlü bir şekilde sürdüğünü, bağımsızlığını yeniden kazandığında Estonya'yı tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Türkiye ve Estonya'nın refah ve huzur dolu bir dünya yaratmak için çaba gösterdiğini, bu çerçevede, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve serbest pazar konularında aynı değerlerin paylaşıldığını vurguladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı