KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ile Çin Arasında Yeni Bir Sayfa Açıldı"

29.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Başkanı Hu Jintao'nun davetlisi olarak Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği resmî ziyareti tamamlayarak Ankara'ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ziyaretten memnun döndüğünü ifade ederek, Pekin'de gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, ekonomik faaliyetlerin artırılması, ticaret hacminin dengelenmesi, yatırımların çoğaltılması, turizm faaliyetlerinin genişletilmesi ve finans sektöründe iş birliği konularını ele aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler'de daimi üye olarak siyasi ağırlığı bulunan Çin'in, dünyanın halen üçüncü büyük ekonomisi olduğunu, ancak kısa sürede dünyanın en büyük ekonomisi olmaya aday ülke olduğunu kaydederek, Çin ile her alanda ilişkilerin çok daha ileri düzeye taşınması için Devlet Başkanı Hu ile anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Pekin'deki temaslarının ardından Çin'in özellikle yüksek teknolojide öne çıkan Xi'an şehrine geçerek burada incelemelerde bulunduğunu, Kuzey Batı Üniversitesi'nde bir konuşma yaptığını ve kendisine fahri doktora verildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bazı Türk şirketleriyle Çin şirketleri arasında ortaklık anlaşmalarının imzalandığını bildirdi.

Urumçi'ye giden ilk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için Sincan Bölgesi'nin bir köprü vazifesi görmesi gerektiği üzerinde durduklarını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül kendisine Sincan Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildiğini ve üniversitede bir konuşma yaptığını söyledi.

3.5 Milyar Dolarlık Anlaşma İmzalandı

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Türk firmalarının Çinli muhatapları ile 3.5 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzaladığını aktararak, ziyaretinin, Türkiye'nin yatırım potansiyelini tanıtma açısından da önemli bir imkân sağladığını kaydetti.

Sözlerinin sonunda Çin Halk Cumhuriyeti'ne geniş kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "İnanıyorum ki, Türkiye ile Çin arasında yeni bir sayfa açıldı. İnanıyorum ki hem ekonomik ilişkilerimiz, hem siyasi alandaki ilişkilerimiz çok daha güçlü bir şekilde devam edecektir" dedi.

"Geleceğe Bakmalı ve Halkımızın Mutluluğu için Çaba Sarf Etmeliyiz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül bir gazetecinin askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenleme ve muhalefetin eleştirilerini hatırlatarak, "‘Konuyu inceleme imkanınız oldu mu? Bir karar verecekseniz şu anda, ilk izlenim anlamında olumlu mu olacak, olumsuz mu?"‘ sorusuna cevaben, "Kararımı herhangi bir siyasi görüşün çerçevesinde veren kişi değilim. Parlamentonun yaptığı çalışmaları, oradan çıkan kanunları bizim hukuk bürolarımız en ince, detaylı bir şekilde inceler. Eğer Anayasa'ya herhangi bir aykırılık görürsek, o zaman ‘bir kez daha görüşülsün' diye geri göndeririz. Şu anda onu uzmanlarımız değerlendiriyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruyu da, "Bunlar gayet açık konular, bu konu ile ilgili askerî mahkemeler kararlarını vermiştir. Madem ki ‘hukuk süreci' diyoruz, ‘hukuka saygılı olmak' diyoruz, Askerî mahkemeler incelediler ve kararlarını verdiler. Şimdi sivil mahkemelerle ilgili kısım var. Onlar da bununla ilgili kararını verecekler. Her gün aynı konuyu tekrar ede ede bütün gündemi sadece bununla tutmanın da doğru olmadığı kanaatindeyim" şeklinde yanıtladı.

"Askerlere sivil mahkemelerde yargılanmanın yolunun açılmasını doğru buluyor musunuz? Bu konudaki genel yorumuz nedir?'' sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, "Bu konular Meclis'te tartışılır. Demokratik bir ülkede nasıl kanunlar yapılıyorsa, hukukun üstün olduğu ülkelerde nasıl çalışılıyorsa, o şekilde çalışılır. Herkesin farklı farklı fikirleri olabilir. Bizim şimdi geleceğe bakmamız lâzım. Gelecekte daha çok iş var. Türkiye'yi daha da ileri yüceltmemiz lazım. Halkımızı daha çok mutlu etmemiz lazım. Bütün enerjimizi çok daha fazla Türkiye'nin geleceğine yöneltmemiz gerektiği kanaatindeyim" şeklinde yanıtladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı