KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Uygurlar, Çin ile Ülkemiz Arasında Dostluk Köprüsü"

29.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Çin Halk Cumhuriyeti resmî ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Gül, Urumçi şehrinde Kızıltepe Parkı’nı ziyaret ettikten sonra Sincan Üniversitesi’ne gitti.

 

 

Sincan Üniversitesi Rektörü Enver Hamut tarafından Cumhurbaşkanı Gül’e Fahri Profesörlük unvanı verildi. Akademisyen ve öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğini ve önem arz eden uluslararası konularda iki ülkenin aynı bakış açısına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Çin’in bütün bölgeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nin, Türkiye ve Çin’i birbirine bağlayan unsurlardan biri olduğunu ifade ederek, Uygurların, Çin ile ülkemiz arasında dostluk köprüsü olduğunu, bunun iki ülke ilişkilerinin çok daha ileri boyutlara taşınmasına katkı sağlayacağını aktardı.

Tarihte, Çin ile Türkiye’yi bağlayan yollardan birinin de İpek Yolu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Tarihî İpek Yolu güzergâhını, demiryolu hattıyla hep birlikte tekrar canlandıracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Urumçi’de gördüğü gelişmelerin, doğu ve batı kavşağında bulunan kentte ticaretin canlanmaya başladığının işareti olduğunu, Türk iş adamlarının da bölgeye ilgisinin arttığını sözlerine ekledi.

“Bu Fahri Profesörlükle Akademik Kariyerimi Tamamlamış Oldum”

Sincan Üniversitesi’nden fahri profesörlük unvanı almasının kendisi için büyük bir gurur olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra bir süre öğretim üyeliği yaptığını hatırlatarak, “Doktoramı da aldım. Ancak siyasete atılınca profesörlük içimde bir ukde olarak kalmıştı. Bu fahri profesörlükle akademik kariyerimi tamamlamış oldum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Sincan Uygur Özerk Bölgesi Parti Sekreteri Wang Lequan ve Bölge Valisi Nur Bekri’yi kabul etti. Kabul sırasında, Özerk Bölge Valisi Bekri, Cumhurbaşkanı Gül’e geleneksel Uygur kıyafeti “Çapan” hediye etti. Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Gül, Bekri’nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Urumçi’de güneş panelleri ile rüzgâr enerjisi donanımları üreten iki ayrı fabrikada incelemelerde bulunduktan sonra Ankara’ya dönmek üzere Çin’den ayrıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı