KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkiye-Çin İş Forumuna Katıldı

26.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hu Jintao’nun davetlisi olarak resmî bir ziyaret için bulunduğu Pekin’deki temaslarını tamamlayarak Xi’an şehrine geçti.

Cumhurbaşkanı Gül, Pekin programı çerçevesinde ilk olarak Türkiye-Çin İş Forumu toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

 

 

“Çin, Dünya İçinde Ayrı Bir Dünya”

Cumhurbaşkanı Gül, 300 Türk ve 100 kadar Çinli iş adamının katıldığı forumun açılışında yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ikili ilişkileri ileriye taşıma konusundaki kararlılıklarını bir kez daha ortaya koyduklarını ifade ederek, iki ülke arasındaki mesafe uzak görünse de ilişkilerin gayet iyi olduğunu belirtti.

Türkiye ve Çin’in ekonomik ilişkileri geliştirmek konusundaki siyasi kararlılıklarını en üst seviyede gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki devletin, ilişkilerin hukuki ve siyasi altyapısını hazırlayarak bir otoban inşa ettiklerini, bu otobandan iş adamlarının geçeceğini ve onların kazançlarının iki ülkenin ve insanlığın kazancı olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çin’in dünya içinde ayrı bir dünya olduğunu, bunun, bu ülkenin nüfusundan, farklılıklarından ve ekonomik zenginliğinden kaynaklandığını ve Çin’in dünya siyaseti ile ekonomisinde ağırlığını hissettirdiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, çok büyük atılımlar içinde olan, teknolojide önderlik ve büyük Ar-Ge yatırımları yapan Çin’in kısa sürede dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceği görüşünü yineledi.

Türkiye’nin de Asya ile Avrupa’yı gerçek anlamda bağlayan bir ülke, diğer yandan Avrupalı, Asyalı, Orta Doğu’lu ve Avrasyalı olduğuna ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Çin ile kıyaslanmasa da Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük nüfusuna sahip bulunduğunu bildirerek, bu nüfusun genç, dinamik, eğitimli ve müteşebbis ruhlu olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Çin’de Türkiye’nin tam olarak keşfedilmediği, Türkiye’de ise Çin’in tam olarak anlaşılmadığını gördüğünü de sözlerine ekledi.

“Önemli Olan Ekonomik Dengenin Sağlanması”

Çin ile finans konusunda iş birliği yapılabileceğini ve iki ülke firmalarının ortak büyük altyapı projelerine girebileceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Çin Eximbank’ının iki ülke firmaları arasında olgunlaşmış görüşmeleri desteklemesi yönündeki beklentisini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, turizmin önemli bir iş birliği alanı olabileceğine dikkat çekerek, 2010 yılında Şanghay Expo’su düzenlenmesinden ve Türkiye’nin Avrupa’nın kültür başkenti olmasından dolayı artan ihtiyacın ancak uçak seferlerinin sayısının artırılarak karşılanabileceğini söyledi.

İkili ticarette dengesizliğin söz konusu olabileceğini, Çin’in daha çok satmasını anlayışla karşılayabileceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, önemli olanın ekonomik dengenin sağlanması olduğunu vurguladı.

Dünyanın küresel krizden bu yıl çıkmayı başaracağına ve derin krizden çıkışın hızlı olacağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, krizden çıkarken hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çekerek, Türk ve Çinli iş adamlarına yatırım yapma ve şimdiden iş birliği kararı almaları çağrısında bulundu.

Forumun sonunda iki ülke şirketleri arasında imzalanan anlaşmaların teatisi yapıldı.

Daha sonra TÜSİAD’ın da üyesi olduğu “European Union Chamber of Commerce” Pekin Temsilciliği yetkilileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Ulusal Halk Kongresi Başkanı Wu Bangguo ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Başbakan Wen Jiabao’yu da kabul etti.

Pekin’de temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Çin’in Xi’an şehrine geçti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, Çin’e yaptığı resmî ziyaretin ikinci ayağı olan tarihî İpek Yolu’nun doğu ucu ve İmparatorluk Dönemi’nin başkenti Xi`an da, eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindeki heyetle birlikte, kendileri için özel olarak hazırlanan “Bitmeyen Kederin Şarkısı” adlı gösteriyi izledi.

Geleneksel kıyafetler giyinmiş dansçıların icra ettiği gösteride, hanedan ve Yang Kuei-fei için yazılmış “Bitmeyen Kederin Şarkısı” adlı şiir Çince seslendirildi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı