KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Pekin Temasları

25.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

2008 Pekin Olimpiyatları’nın gerçekleştirildiği Ulusal Stadyum ile Pekin Yazlık Sarayı’nda incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Çinli iş adamları ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hu Jintao, Cumhurbaşkanı Gül’ü Halkın Büyük Meclisi’nde törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası görüşmelerin başlamasından önce yaptığı açıklamada, ziyareti nedeniyle iki ülke ilişkilerinin daha ileri noktalara taşınmasını arzu ettiğini, Türk halkının Çin halkına tarihten gelen sempatisi bulunduğunu ifade ederek, “Türk halkının sevgi ve başarı dileklerini iletmek istiyorum” dedi.

Devlet Başkanı Hu Jintao da, Cumhurbaşkanı Gül’ün 2005 yılında Dışişleri Bakanı iken Çin’i ziyaret ettiğini ve ülkesinin eski dostu olduğunu kaydederek, bu ziyaretin de geniş bir iş adamı heyeti ile gerçekleştirilmesini takdirle karşıladıklarını ve uzun süredir Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini belirtti.

Görüşmeler sonrasında, Cumhurbaşkanı Gül ve Devlet Başkanı Jintao anlaşmaların imza törenine katıldı.

Törende, Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye ve Çin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Ortak Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Kültür Varlıklarının Korunması, Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Çıkarılması ve Satılmasının Önlenmesi Anlaşması, Türk Telekom, İş Bankası ve Akbank ile Çin Eximbank ile Ticaret Finansmanı ve Kredi Limiti Çerçeve Anlaşması ve Anadolu Ajansı ile Çin Haber Ajansı Xinhua arasında görüntü değişimini öngören anlaşmalar imzalandı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jintao, akşam da Cumhurbaşkanı Gül onuruna resmî bir yemek verdi.

 

 

“Çin`in 60 Milyon Dolarlık Yatırımları Neden 60 Milyar Dolar Olmasın?”

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Çin’e gerçekleştirdiği resmî ziyareti basın mensuplarına değerlendirdi.

Çin’in olağanüstü bir ülke olduğunu ve dünya ekonomisinde ilk üçte bulunduğunu, önümüzdeki yıllarda belki de ilk sırada yer alacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkenin ağırlığının her alanda hissedildiğini, Türkiye ve Çin’in tarihten gelen ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Çin deyince akla ekonominin geldiğini, görüşmelerin yüzde 90’ını da bunun oluşturduğunu ve ekonominin bütün alt konularını tek tek ele aldıklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticarette büyük bir dengesizlik bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bunu açıkça dile getirdim ve dengesizliğin kapatılması için yapılması gereken şeyleri saydım, bazılarının detayına girdim. Bu konularda da anlayış gördük. Çin’in dünyanın her tarafında milyarlarca dolarlık yatırımı var. Geçen yıl yurt dışında 90 milyar dolar yatırım yapmışlar. Türkiye’ye yatırımları 60 milyon dolar gibi çok küçük bir miktar. Türkiye’nin Çin’deki yatırımları daha büyük.Açıkçası Çin, Türkiye’yi henüz keşfetmemiş durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ekonomik durumu ve Avrupa Gümrük Birliği içinde olan ülkemizin avantajlarını detaylı bir şekilde anlattığını belirterek, Türkiye’de Çin’in yatırım açısından olmamasını büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi ve “Bu açıdan önemli gelişmelerin olacağını tahmin ediyorum. 60 milyon dolarlık yatırımları neden 60 milyar dolar olmasın?” dedi.

Çin’in Türkiye’de enerji, santral yapımı, petrol ve madencilik alanlarına ilgi duyduğunu, özellikle enerji alanında atılım olacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, görüşülen konular üzerinde karşılıklı anlayışın ortaya çıktığını, alınan kararların takibi ve uygulanması için Eylül ayında Pekin’de Karma Ekonomik Komisyon toplantısı yapılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye 60 bin Çinli turist geldiğini, bu sayının artırılmasının yollarının aranması gerektiğini ve Çinli turistlerin Türkiye’ye gelmesinin ticaret dengesizliğinin kapatılmasına katkıda bulunabileceğini ifade etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı