KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Çin Halk Cumhuriyeti`ne Hareket Etti

23.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Başkanı Hu Jintao'nun davetlisi olarak resmî bir ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti'ne gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Pekin'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin sahip olduğu zengin tarihî ve kültürel mirasın yanı sıra, dünyadaki fevkalade önemli konumu ve ekonomik gücü ile Türkiye'nin büyük önem verdiği bir ortağı olduğunu belirtti.

Yüzyıllar öncesine dayanan dostluk ilişkilerine sahip Türk ve Çin halklarının tarihî İpek Yolu aracılığıyla birbirlerini sosyal ve kültürel bakımdan da etkilediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, gezisinin dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iş dünyamızın burada yeni ortaklıklar kurması ve projeler geliştirmesi için fırsat yaratacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, 17 milyar dolar olan ticaret hacmindeki büyük dengesizliği gidermenin yollarını Çinli muhataplarıyla görüşeceğini ifade ederek, "Bu bağlamda, Çin'in büyük mali kaynaklarının bir kısmının yatırım olarak ülkemize yöneltilmesi, turizm alanında yapılabilecekler ve Türk ve Çinli şirketlerin üçüncü ülkelerde ortak girişimlerde bulunmaları konularını ele almayı öngörüyorum" dedi.

"Bu Ziyaret İki Ülke İlişkilerinde Yeni Bir Dönem Açacaktır"

Ziyareti sırasında enerji konularının da değerlendirileceğini ve olası iş birliği alanlarını araştıracaklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin amacını "Sağlam temellere dayanan mevcut ilişkilere ivme kazandırmak, yeni iş birliği alanlarını araştırmak ve Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti münasebetlerinde yeni bir dönemi açmaktır" sözleri ile ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Pekin, Xi'an, Shenzhen ve Urumçi kentlerini kapsayan bu ziyareti, Türkiye'den Çin'e, Cumhurbaşkanı düzeyinde 1995 yılından bu yana gerçekleştirilen ilk ziyaret olması bakımından özel bir öneme sahip bulunuyor.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı