KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'den İslam Dünyası'na Çağrı: "Küresel Sorunları Ortak Akıl ve Eylemle Çözmeliyiz"

07.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin 26. toplantısı İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Cumhurbaşkanı ve İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Örgütü (İSEDAK) Başkanı Abdullah Gül, açılış konuşmasına, İSEDAK üyesi dost ve kardeş ülke temsilcileriyle İstanbul'da bir kez daha birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

 

 

PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE İSEDAK’IN KATKISI

Kıtaların buluştuğu, hoşgörü ve sevginin yeşerdiği bu kültür coğrafyasında konuklarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK'ın kurulduğu günden itibaren çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ve tüm İslam ülkeleri için ekonomik ve ticari iş birliği alanında güçlü bir platform haline geldiğini ifade ederek, İSEDAK'ın, İslam dünyasındaki gelişmeleri ekonomik ve insani bir bakış açısıyla yeniden yorumlayıp, sorunların çözümünde inisiyatif almakta kararlı olduğunu söyledi.

Dünyanın hızlı bir değişimden geçtiğini, bugün sorunların çözümünde ülkeler arasında her zamankinden daha fazla dayanışma ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, her bir gelişmenin eş zamanlı olarak tüm ülkeleri ve ekonomileri etkileme gücüne sahip olduğunu belirtti.

İSLAM DÜNYASININ KRONİK YAPISAL SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ

Yaşanan son krizin karşılıklı bağımlılığın ne kadar güçlü hale geldiğini gözler önüne serdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, gelişmiş piyasa ekonomilerinin kendilerine has sorunlarından neşet eden küresel ekonomik krizin, neticede gelişmekte olan ve az gelişmiş ülke ekonomilerini de derinden etkilediğine dikkat çekti.

Diğer gelişmekte olan ülkelere nazaran İslam ülkelerinin küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerine daha fazla maruz kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ve benzeri krizlere karşı dayanıklılığımızın artması ve dünya üzerinde hak ettiğimiz yeri alabilmemiz, İslam dünyasının kronikleşen yapısal sorunlarına çözüm bulmamıza bağlıdır” dedi.

22 İSLAM ÜLKESİ EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKE STATÜSÜNDE

İslam ülkelerinin; iktisadi ve sosyal kalkınma düzeyinin potansiyelin çok altında bulunduğunu, zengin doğal kaynaklara sahip olmalarına rağmen dünya refahından yeterince pay alamadıklarını, ortalama kişi başına gelir seviyesinin de gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında seyrettiğini ve İslam dünyasında yoksulluğun çare bulunması gereken sorunların en başında geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, üye ülkelerden 22 tanesinin en az gelişmiş ülke statüsünde olduğunu belirtti.

İslam coğrafyasında devam eden savaşlar, şiddet olayları ve doğal afetlerin yoksulluğun daha da artmasına neden olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, eğitim ve sağlık gibi kalkınmanın sosyal alanlarında da dünya standartlarının gerisinde olunduğunu kaydetti ve “Ülkelerimizdeki okuryazar oranı dünya ortalamasının altındadır. Benzer biçimde sağlık konusunda da insanlarımıza çağdaş ölçülerde hizmet sağlama hususunda çok eksiklerimiz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİR YÖNETİM İHTİYACI”

Cumhurbaşkanı Gül, topyekûn ve dengeli kalkınmanın sağlanabilmesinin, ancak istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir yönetimlerle mümkün olabildiğini dile getirerek, bu konuda toplumsal katılımı önemseyen idari yapılara ihtiyaç bulunduğunu, böylece yönetimlerin meşruiyet zeminini geliştirerek halkın değerleriyle barışık istikrarlı bir hale gelmelerinin mümkün olacağını söyledi.

Farklı coğrafyalarda yer almaları, iktisadi ve siyasi bakımdan büyük farklılıklar göstermelerine rağmen, Müslüman toplumların, aynı dine ve kutsal değerlere sahip bulunmaları dolayısıyla büyük bir potansiyele de sahip olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

MAL, SERMAYE, BİLGİ VE İNSAN UNSURLARININ SERBEST DOLAŞIMI

“Bu potansiyel, ortak payda teşkil eden değerlerimiz ve sosyo-kültürel mirasımız ile gelişme ve refah arayışında olan genç nüfusumuzun teşebbüs ruhundan beslenmektedir. Küresel bir topluluk olan İslam âlemi, küresel nitelikli sorunların ortak akıl ve eylemle çözülebileceğinin bilincinde olmalıdır. Bu itibarla ülkelerimiz arasında var olan sınırlar, bizi birbirimizden uzaklaştırıcı ve iş birliğimizi engelleyici bir niteliğe bürünmemelidir. İktisadi, sosyal ve kültürel gelişme için elzem olan mal, sermaye, bilgi ve insan unsurlarının bu sınırları aşarak, ülkelerimiz arasında daha serbest hareket etmesi, İslam dünyası olarak küresel bir kalkınma çabasına girmemizin ilk adımını teşkil edecektir. Bu dört unsurun ekonomilerimiz arasında daha serbestçe dolaşımı yolunda atılacak adımlarla, ticari, yatırım, teknoloji ve istihdam gibi birçok alandaki kaynakların kullanımı çok daha rasyonel bir şekilde yapılabilecektir. Bu bağlamda İSEDAK'ın gündeminde yer alan, malların sınırlarımız arasında daha rahat dolaşmasını temin etmeye dönük olan tercihli ticaret sistemi projesini, sermaye hareketlerini kolaylaştırmayı amaçlayan finansal iş birliği, ticarete konu malların standartlarını oluşturmaya dönük İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) kuruluşunu, İKÖ helal gıda standartlarını, mesleki bilgi ve becerilerin ülkelerimiz arasında paylaşımını ve dolaşımını sağlamaya dönük İKÖ Mesleki ve Teknik Eğitim Programı'nı ciddiyetle ele almamız ve bunlara en üst düzeyde destek sağlamamız gerektiğini düşünüyorum.”

İSEDAK ÜYESİ ÜLKELER ARASINDA VİZENİN KALDIRILMASI

Cumhurbaşkanı Gül, bazı İSEDAK üyesi ülkeler arasında son dönemde vizelerin kaldırılması veya varış noktalarında vize itası uygulamasının başlamasını da üye ülkeler arasında vatandaşların serbest dolaşımını sağlamaya dönük önemli bir adım olarak karşıladığını kaydetti.

“İSEDAK'ın yanı sıra, diğer İKÖ kuruluşları da yukarıda değinilen unsurların ülkelerimiz arasında serbestçe dolaşımını temin edecek politika önerileri geliştirmeli ve üye ülkelere rehberlik yapmalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda İSEDAK'ın 25. yıl dönümü dolayısıyla geçen yıl düzenlenen İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nde iş birliğini güçlendirmek için aldıkları bazı önemli kararlara da değindi.

İKÖ EYLEM PLANI

Cumhurbaşkanı Gül, İKÖ Eylem Planı'nın gözden geçirilmesi ve İslam dünyasının güncel ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirilmesinin alınan önemli kararlardan birisi olduğunu belirterek, bu kapsamda eylem planının gözden geçirilmesini önemsediğini ifade etti.

Ülkeler arasında iş birliğinin önceliklerini iyi tanımlayan ve etkin bir uygulama mekanizması ortaya koyan bir eylem planına olan ihtiyacı vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu zirvede tarım, ulaştırma ve turizm alanlarında iş birliğinin yeniden canlandırılmasına karar verildiğini, bu sektörlerdeki iş birliğinin güçlendirilmesinin, ülkelerin kalkınma yolundaki çabalarına önemli hizmetler sunacağını söyledi.

TİCARİ PROJELERİN HAREKETE GEÇİRİLMESİ

26. İSEDAK toplantısının gündeminin geçen izleme toplantısında şekillendirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Bu toplantıda sizlerin de katkılarıyla aldığımız kararların izlenmesi, mevcut gündem maddeleri ve proje önerileri üzerinde ilerleme sağlamayı hedefliyoruz. Ticaret, İSEDAK gündeminde önemli bir yer teşkil etmektedir. Dünya ticaret hacmindeki daralmaya paralel olarak, İSEDAK üyesi ülkelerde, 2009 yılında ticaret hacimleri düşmüştür. Ancak ülkelerimizin dünya ticaretinden aldıkları payın, oransal olarak, istikrarlı bir şekilde artmakta olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Son dönemde, İKÖ içi ticarette gözlenen durağanlığı, ticari alanda mevcut potansiyel projelerimizi harekete geçirerek aşabileceğimiz inancındayım.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ticaretteki hedeflere ulaşırken, ekonomik iş birliğini geliştirecek diğer bir konunun da yatırım imkânlarının değerlendirilmesi olduğunun altını çizerek, üye ülkelerin sermaye birimlerini kendi aralarında değerlendirme imkânlarını araştırmaları için zaman zaman çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

“BORSALAR VE MERKEZ BANKALARI ARASI İŞ BİRLİĞİ”

Aradan geçen kriz sürecinin, bir kez daha, İKÖ üyesi ülkelerdeki yatırım potansiyelleri ve sermaye birikimlerinin, krizin etkilerini azaltıcı nitelikte olduğunu gösterdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Burada, İSEDAK gündeminde önemli yer tutan borsalar arası iş birliği ve merkez bankaları iş birliği girişimlerini, yatırım imkânları çerçevesinden önemli gördüğümü belirtmek isterim. Borsalar arası iş birliği çabalarımız, artık belli bir olgunluğa erişmiş durumdadır. Bu aşamada, üye ülkelerimizin aktif katılımlarıyla bu projemizin uygulamasını güçlendirmemiz gerekmektedir. Diğer yandan merkez bankaları arasındaki iş birliği de finans piyasalarındaki istikrarsızlık ve krizlerin etkisinin görüşüldüğü önleyici ve erken uyarı sistemlerinin tartışıldığı önemli bir platform konumundadır. Geçen hafta İstanbul'da yapılan toplantının sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu vesileyle bütün üye ülkeleri bu çalışmalara katılmaya davet ediyorum” dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirmenin en güçlü ayaklarından birisinin de özel sektör faaliyetlerinin artırılması olduğuna dikkati çekerek, bu konuda İKÖ kuruluşlarının önemli çalışmalara imza attıklarını, kamu ile özel sektör arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin temel hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, bunun için öncelikle serbest teşebbüsün güçlendirilmesi, ticaretteki engellerin kaldırılması, sermaye desteğinin sağlanması ve ticari güvencelerin getirilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

57 İslam ülkesinden yaklaşık yarısının, BM'nin en az gelişmiş ülkeler listesinde yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası organizasyonlar himayesinde somutlaşan çok taraflı ilişkilerin, bu ülkelerin kalkınmasına yardımcı olacağına inandığını kaydederek, önemli uluslararası platformlarda bu ülkelere destek verdiğini ve dünyanın dikkatini, anılan ülkelerin sorunlarına çektiğini söyledi.

HELAL GIDA STANDARTI

2 yıldan beri çalışmalarını yürüttükleri helal gıda standartlarının geliştirilmesi konusuna da dikkati çekmek istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, artık dünyanın her yerinde helal gıda konusunun önemli bir ticari sektör haline geldiğini, bu nedenle bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak, dünyanın her yerinde Müslümanların ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistemi geliştirmeleri ve aralarındaki ticareti daha da güvenli hale getirmeleri gerektiğini söyledi.

TARIMSAL ÜRETİMİN ARTIRILMASI

Toplantıda bakanların tarım ve kırsal kalkınma konusunda görüş alış verişinde bulunacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2008 yılı itibariyle İslam ülkelerinde, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 38'ini tarımsal nüfusun oluşturduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, “İslam ülkeleri, toplam dünya alanının, yaklaşık yüzde 25'ine sahip bulunmaktadır. 2007 yılı itibariyle bu alanın takriben yüzde 44'ü tarıma elverişli alan olarak sınıflandırılmıştır. Ancak ülkelerimiz toplam tarım alanlarının yüzde 20'sini tarımsal üretimde kullanabilmektedir. Bu da gelişmekte olan ülkeler ve dünya ortamlarının altındadır” diye konuştu.

“AÇLIK SINIRINDA YAŞAYAN İNSAN SAYISI 1 MİLYARI AŞTI”

Cumhurbaşkanı Gül, geçen ay katıldığı BM Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) Zirvesi'nde dünya liderleri olarak özellikle kronik açlık, gıda kıtlığı ve yoksullukla mücadele bakımından BKH hedeflerine ulaşmaktan çok uzak oldukları tespitinde bulunduklarını ve bu vesileyle yaptığı çağrıda özellikle tarım alanındaki yatırımlarda iş birliğinin artırılması ihtiyacını vurguladığını hatırlattı.

Yaşanan küresel gıda fiyatları ve finans krizlerinin fakirliğin azaltılması ve kırsal kalkınmanın sağlanması hedeflerine ulaşmada tarımın geliştirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasının hayati önemini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu krizlerin etkisiyle dünyada açlık sınırında yaşayan insan sayısının 2009 yılı itibariyle 100 milyonluk bir artışla 1 milyar sınırını geçtiğini ifade etti.

“İSLAM COĞRAFYASINDA YÜZ MİLYONLARCA İNSAN, GIDA KITLIĞI VE YETERSİZ BESLENMEDEN MUZDARİP”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra şunları söyledi: “İslam ülkelerindeki duruma baktığımızda, 2009 küresel açlık indeksine göre, 57 İslam ülkesinin yaklaşık yarısının 'ciddi', 'alarm verici' veya 'aşırı alarm verici' kategorilerinde yer aldığını görmekteyiz. Diğer bir ifadeyle bugün İslam coğrafyasında yüz milyonlarca insan, gıda kıtlığından ve yetersiz beslenmeden muzdariptir. 57 İslam ülkesinin yaklaşık yarısı, BM'nin en az gelişmiş ülkeler listesinde yer almaktadır. Uluslararası organizasyonlar himayesinde somutlaşan çok taraflı ilişkilerin, bu ülkelerin kalkınmasına yardımcı olacağı inancındayım. Türkiye, önemli uluslararası platformlarda, bu ülkelere destek vermekte, dünyanın dikkatini anılan ülkelerin sorunlarına çekmektedir.

Bu çerçevede, BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın, 30 Mayıs-3 Haziran 2011 tarihlerinde, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde İstanbul'da düzenleneceğini dikkatinize geçirmek istiyorum. Güney-güney iş birliğinin en iyi örneklerinden birini teşkil eden İSEDAK'a üye ülkeleri bu vesileyle yaklaşık 6 bin kişinin iştirak edeceği konferansa katılmaya davet ediyorum. Gıda güvenliği alanında yaşanan sorunlar, kısa ve orta vadede bu sorunların artarak devam edeceği beklentisi, insanları bu sorunun giderilmesine yönelik acil ve yapısal tedbirler almaya sevk etmektedir.”

PAKİSTAN’A YARDIM ÇAĞRISI

Pakistan’da yaşanan sel felaketine de değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye olarak, Pakistan'a bu zor günlerinde gerek ikili düzeyde gerekse tüm uluslararası teşkilatlarda destek olmaya devam edeceklerini belirterek, Pakistan'a yönelik BM yardım operasyonunun başına bir Türk büyükelçinin tayin edildiğini anımsattı.

İKÖ Genel Sekreterliği’nin Pakistan’a yardım hususundaki girişimlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “İKÖ üyesi ülkeleri, Pakistan'da çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren kardeşlerimize en cömert şekilde yardım elini uzatmaya çağırıyorum'' dedi.

HEYET BAŞKANLARIYLA AİLE FOTOĞRAFI

Cumhurbaşkanı Gül, 26. İSEDAK çalışmalarının, ülkelerinin sorunlarına, insani ve ekonomik bir perspektifle ışık tutacak çözümler için anlamlı ve uygulanabilir yöntemler sunacağına ilişkin güveninin tam olduğunu ifade ederek, toplantının başarılı geçmesini diledi.

Açılış töreninin ardından İSEDAK Toplantısına katılan Heyet Başkanlarını kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra heyet başkanlarıyla aile fotoğrafı çektirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı