KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "İSEDAK, İş Birliği ve Görüş Alışverişi Platformu Olma Özelliğini Güçlendirdi"

23.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "İSEDAK, İş Birliği ve Görüş Alışverişi Platformu Olma Özelliğini Güçlendirdi"


24. İSEDAK Toplantısı açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Abdullah Gül, toplantıda ekonomi ağırlıklı bir konuşma yaptı.

Tüm halklarının kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu, sınır tanımayan sorunlara, ortak samimi girişimlerle ortak çözümler aranması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Türkiye`nin bu yöndeki faaliyetlerini artırarak sürdüreceğini ifade etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, başta son malî krizin beşiği olan gelişmiş ülkeler olmak üzere uluslararası toplumda, dünya ekonomisini düzenleyen kuralların gözden geçirilmesi yönünde bir ihtiyacın ortaya çıktığını, bu sürecin bazı kuralların değişmesi, yeni kuralların konulması sonuçlarını getireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, yenilenen gündemiyle etkin bir iş birliği ve görüş alışverişi platformu olma özelliğini güçlendiren İSEDAK`ın, bu yılki oturum konusunun "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" olarak seçilmesini anlamlı bulduğunu kaydetti.

Küresel finansal krizin yol açtığı olumsuz durum karşısında, özellikle son 5 yıl içerisinde İslam ülkelerinde biriken fonların yine İslam ülkelerinde değerlendirilmesinin uygun olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, önemli sermaye birikimine sahip üye ülkelere diğer üye ülkelerde yaptıkları yatırımları artırmaları çağrısında bulundu.

Artan gıda fiyatlarına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, üye ülkelerde ekonominin yüzde 14'lük dilimini oluşturan tarım sektörüne özel önem verilmesi gerektiğini belirtti.

"Üye Ülkelerimizi İş Birliği Yapmaya Davet Ediyorum"

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu sorunlar ışığında, üye ülkelerimizi ortak bir sorumluluk bilinci içinde iş birliği yapmaya davet ediyor ve özellikle gıda güvenliğine ilişkin iş birliği girişimlerine olan desteklerimi ifade ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde İKÖ içi ticarette önemli artışlar meydana geldiğini, bunun İKÖ camiasının ve İSEDAK'ın üye ülkelerinin ekonomik kalkınmalarına ve refahına ciddi bir katkısı olabileceğini gösterdiğini bildirerek, 2007 yılında yüzde 16,4 olan İKÖ içi ticaretin yüzde 20 oranına ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

Önceliğin, temel ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilen aydın ve girişimci beyinleri toplumumuza ve tüm insanlığa kazandırmak olması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, eğitim ve sağlık hizmetleri ile gelir dağılımı ölçütlerinde, İSEDAK üyesi ülkelerin son yıllarda olumlu gelişmeler kaydettiğini de vurguladı.

Güney Kafkasya'daki son gelişmelerin enerji güvenliğini uluslararası gündemde öncelikli konular arasına aldığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun İKÖ ülkeleri arasında iş birliği için önemli fırsatlar oluşturduğunu, bu imkânı iyi değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, insanlığın çağdaş değerlerinin yer aldığı Yeni Şart'ın, 21. yüzyılın getirdiği sorunlarla mücadelede İKÖ'ye büyük güç katacağını söyleyerek, "Bu değerler arasında yer alan iyi yönetişim, hesap verebilirlik, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı, kadınların statüsünün güçlendirilmesi, saydamlık ve hukukun üstünlüğü ilkeleri, İslam ülkeleri ve halklarını hak ettikleri düzeye yükseltecektir" dedi.

"Türkiye, Tüm İş Birliği Girişimlerine Destek Oldu ve Olmaya Devam Edecektir"

Türkiye`nin, İKÖ ve İSEDAK çerçevesindeki tüm iş birliği girişimlerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken tüm desteği vermeye devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Türkiye'nin, son yıllarda çok önemli atılımlar yapan İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezine (SESRIC) Ankara'da yeni bir çalışma binası yapımı için değerli bir arazi tahsis ettiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, 2009 yılında İSEDAK'ın 25. kuruluş yıldönümünü kutlayacağını hatırlatarak, "Bu faaliyeti, geleceğe dönük politikalarımızın ele alınmasına imkân verecek önemli bir fırsat olarak görüyorum. 25. yıldönümü kutlamasının İstanbul'da bir "Ekonomi Zirvesi" ile gerçekleştirilmesinin yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 24. İSEDAK toplantısı açılış töreninin ardından The Marmara Otelinde heyet başkanlarını kabul etti ve onurlarına bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Diğer Temasları

Cumhurbaşkanı Gül temasları çerçevesinde ayrıca Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdullah Bin Ahmad Zaynal Ali Rıza, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid ile Irak İslamî Yüksek Konseyi (SIIC) Fiilî Lideri Ammar El Hekim ve beraberlerindeki heyetleri Swiss Otelde ayrı ayrı kabul etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı