KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İSEDAK 25 Yıldır İslam Ülkeleri İçin Bir İş Birliği Platformu Oluşturmuştur"

07.11.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da İSEDAK Başkanı sıfatıyla Bakanlar Oturumunun açılış konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, çalışmalarını 25 yıldır başarıyla ve istikrarla sürdüren İSEDAK’ın, olağanüstü şartlar altında dahi devam ettirdiği çalışmalarıyla, bu süreçte tüm İslam ülkeleri için bir iş birliği platformu oluşturduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde bu özelliğini güçlendirerek devam ettireceğini söyledi.

 

 

İSEDAK’ın 25’inci Yıl Dönümü Nedeniyle ‘Ekonomi Zirvesi’

İSEDAK’ın 25’inci yıl dönümü nedeniyle Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılacağı bir ‘Ekonomi Zirvesi’ gerçekleştireceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, geçen 25 yılda iki kutuplu siyasal yapının ortadan kalktığı, teknolojik gelişmelerin önemli değişimlere yol açtığı, malların, hizmetlerin ve fikirlerin daha önce görülmemiş bir hızda hareket ettiği, küreselleşme olgusunun her alanda etkisini artırdığı bir sürecin yaşandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, bu sürecin, gelişmekte olan ülkeler için kalkınma ve dışa açılma yolunda önemli fırsatlar barındırmakla beraber, geleneksel ekonomik yapıların hızla çözülmesi, finans piyasalarının kontrolsüz liberalleşmesi, çevreye ve topluma duyarsız ekonomik büyüme gibi bazı tehdit ve riskleri de içerdiğini kaydetti.

“İslam Medeniyeti, Birikimlerini ve Barışçıl Karakterini Dünyaya Yansıtılmalı”

Uluslararası alanda daha fazla diplomasi ve diyaloga ağırlık verileceğine dair ümitlerin yeşerdiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, içinde bulunulan dönemde, İslam medeniyetinin birikimlerinin, tecrübelerinin ve barışçıl karakterinin dünyaya yansıtılması için elverişli bir ortam oluştuğunu, bu fırsatı iyi değerlendirip, başarısını ispatlamış İSEDAK platformundan en iyi şekilde yararlanmak gerektiğini ifade etti.

Kriz sonrası dünya ekonomisinin yeniden yapılandırılması sürecinde, tüm insanlığın refahına hizmet edecek yeni yaklaşımlara ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, İKÖ üyesi ülkelerin de gelişen ekonomilerine paralel olarak, bu süreçte daha çok söz sahibi olmaları gerektiğini, G-20 gibi küresel ekonomiye yön verme potansiyeli giderek artan platformlarda yer alan ülkelerimize bu bağlamda önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü sözlerine ekledi.

“Topyekûn Kalkınma İçin Enerjimizi İş Birliği ve Karşılıklı Güven Tesisine Harcamalıyız”

Cumhurbaşkanı Gül, İslam medeniyetinin özünde yer alan üreterek kazanma, kazancını paylaşma, dayanışma, yardımlaşma ve sosyal adalet gibi değerleri hayata geçirebildiği ölçüde, bu tür krizlerden daha az etkilenileceğini bildirerek, “Topyekûn kalkınma, huzur ve refahın sağlanması için tüm enerjimizi, daha fazla iş birliği ve karşılıklı güvenin tesisine harcamalıyız” dedi.

“İKÖ Üyesi Olmayan Müslüman Toplulukları da Dayanışma Ortamına Katmalıyız”

Bu anlayışla oluşturulacak dayanışma ortamına İKÖ üyesi ülkelerin yanı sıra, üye olmayan ülkelerdeki Müslüman toplulukların da dahil edilmesinin önem olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Balkan ülkelerindeki Müslüman toplulukları her zaman göz önünde bulundurmak gerektiğini vurguladı.

“İSEDAK’ın Daha Etkili Olması İçin ‘Vizyon Belgesi’ Hazırlamalıyız”

Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK’ın, hazırlanan projelerinin vakitlice uygulamasında ve yakından izlenmesinde istenen ölçüde etkin olmadığını söyleyerek, “İSEDAK’ı önümüzdeki dönemde daha etkili ve güçlü bir yapıya kavuşturmak amacıyla gerekli mekanizmaları güçlendirmeli ve uygulanabilir bir ‘Vizyon Belgesi’ hazırlamalıyız” dedi.

İKÖ Üyesi Ülkelerin Dünya Ticareti İçindeki Payları

Son yıllarda İKÖ üyesi ülkelerin dünya ticareti içindeki paylarında belirgin bir artış gözlendiğini, bu ülkelerin dünya mal ihracatındaki payları 2003 yılında %8.1 iken, 2008’de %11.2 düzeyine çıktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, gelişen iş birliğinin bir göstergesi olarak İKÖ üyesi ülkelerin toplam dış ticaret hacmi içerisinde İKÖ içi ticaretin oranının son dönemde %16’lar seviyesine çıkmış olması memnuniyet verici olarak nitelendirdi.

Tercihli Tarife Protokolü ve Menşe Kuralları Anlaşması

Cumhurbaşkanı Gül, ticaret hacminin genişletilmesinde halen yapılması gereken çok şey olduğunu, bu çerçevede, Tercihli Tarife Protokolü ve Menşe Kuralları Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesi ve İKÖ içi ticaretin artmasında kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, ilgili ülkeleri bu alandaki iş birliğini geliştirecek anlaşmaları bir an önce imzalamaya ve onaylamaya davet etti.

Standartlarda İş Birliğinin Kurumsallaşması

İSEDAK’ın himayesinde hazırlanarak bugüne kadar 9 üye ülke tarafından onaylanan, “İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü”nün hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, standartlarda iş birliğini kurumsallaştırabilmek için ilgili tüm İKÖ üyesi ülkeleri söz konusu tüzüğü en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya çağırdı.

Özel sektörün İSEDAK faaliyetleri içindeki yerinin güçlendirilmesinin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Yöneticiler olarak bizler, özel sektör temsilcilerimizin bu yöndeki taleplerini önemsemeli ve gerekli düzenlemeleri kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. Nitekim, İSEDAK toplantılarının paralelinde yürütülen toplantı, fuar, forum gibi özel sektör çalışmalarının da güçlendirilerek sürdürülmesini son derece önemli görüyorum” dedi.

“İKÖ Üyesi Ülkelerin Yabancı Yatırımlardan Aldıkları Payın Artması Sevindirici”

Cumhurbaşkanı Gül, kalkınmanın finansmanında dış yatırımların büyük önem arz ettiğini, bu bağlamda İKÖ üyesi ülkelerin doğrudan yabancı yatırımlardan aldıkları payın krize rağmen artmasının sevindirici olduğunu belirtti.

Genişleyen İş Birliği Platformları

Konuşmasında, İKÖ borsalar arası iş birliğinin yanı sıra merkez bankaları arasında da bir iş birliği platformunun hayata geçirilmesi çabalarını önemli adımlar olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, benzer bir iş birliği platformunun sermaye piyasalarını düzenleyici kuruluşlar arasında da gerçekleşmesinin de son derece yararlı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik alanda rekabet koşullarının sürdürülebilir olmasının, beşeri sermaye kalitesinin ve verimliliğinin arttırılmasıyla mümkün olacağını ifade ederek, bu çerçevede, eğitim, sağlık ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, gelir dağılımının daha adil hale getirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

“Gelir Dağılımının Adil Hale Getirilmesi Hayati Önem Taşıyor”

Dünyadaki en az gelişmiş 49 ülkeden 22’sinin İKÖ üyesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, öncelikli hedeflerden birinin, bu sayının mutlaka aşağı çekilmesi ve üye ülkelerdeki yoksul sayısının azaltılmasının olduğunu kaydederek, özellikle İKB bünyesinde oluşturulan dayanışma fonunun, bu hedefe ulaşmada büyük yarar sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu yılki oturumun konusunun “Gıda Krizinin İKÖ Ülkelerinin Ekonomileri Üzerindeki Etkisi” olduğunu kaydederek, bu konuda İSEDAK Bürosu, İKB ve FAO tarafından başlatılacak çalışmanın, yararlı proje önerilerine dönüşeceğini ifade etti.

Ulusal ekonomilerin artan karşılıklı bağımlılığı çerçevesinde, İSEDAK üyesi ülkelerin enerji arz ve güzergâh çeşitlendirmesi konusunda iş birliğinde bulunmalarının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, üretici, tüketici ve transit ülkeler arasındaki diyalogun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin Dış Politikası

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik iş birliği ve dayanışma ile kalkınma hamlelerinin sonuç vermesinin, büyük ölçüde, barışın, huzurun ve istikrarın hüküm sürdüğü bir ortamda mümkün olduğunu kaydederek, Türkiye’nin dış politika alanındaki çalışmalarıyla uluslararası sorunların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesinden yana olan tavrını vurgulayarak, “Türkiye hem bölgesinde, hem de dünyada kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması için diğer ülkelerle birlikte çalışmaya devam edecektir” dedi.

Orta Doğu’ya ilişkin meselelerin birbiriyle ilintili olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle Türkiye’nin Orta Doğu’ya yönelik kapsamlı ve bütüncül siyaset izlediğini belirtti.

“İKÖ Ülkelerinin Kıbrıs Türk Devleti İle İlişkilerini Geliştirmeye Devam Ettirmelerini Bekliyorum”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye açısından öncelikli konuların başında gelen Kıbrıs meselesinde de İKÖ üyelerinin Kıbrıs Türk halkının haklı davasına bugüne kadar verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, “İKÖ ülkelerinin Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşme çabalarına yardımcı olmak üzere Kıbrıs Türk Devleti’yle ilişkilerini her alanda geliştirmeye devam etmelerini beklediğimizi hatırlatmak istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda, Türkiye’nin, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da, İSEDAK çerçevesinde yürütülen tüm iş birliği çabalarına gerekli desteği sağlamaya ve ortak sorunlarını diğer küresel platformlara taşımaya devam edeceğini vurguladı.

İSEDAK Çalışmalarını Yürüten Kurumların Temsilcilerine Şükran Plaketi

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Toplantısı Bakanlar Oturumunun açılışının ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Abdullah Gül, İSEDAK çalışmalarını yürüten kurumların temsilcileri olan, İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Odası Başkanı Şeyh Salih Bin Abdullah Kamil, SESRIC Başkanı Savaş Alpay, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi Direktörü Allal Rachdi, İslam Teknoloji Üniversitesi Rektörü Imtiaz Hossain, OISA Direktörü Abdullatif Bin Sultan, İKB Başkanı Ahmet Muhammed Ali’ye şükran plaketini verdi.

İslam Kalkınma Bankası’nın ticareti geliştirme çabaları dolayısıyla, Türkiye’den İhracatı Geliştirme Etüd Merkezine (İGEME) verilecek ödülü ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İKB Başkanı Ahmet Muhammed Ali, Türkiye adına Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a verdi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, konuk heyet başkanlarını kabul etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı