KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Balkanlarda 'Problemli Günlerden Pozitif Gündemlere'

23.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

GDAÜ Zirvesi’nin ardından Karadağ ve Sırbistan Cumhurbaşkanları ile bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, bir zamanlar sorunlarla anılan Balkanların olumlu yönde değişen gündemine dikkat çekti.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, GDAÜ Dönem Başkanlığını devralan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Karadağ'dan sonra dönem başkanlığını devralacak olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

TÜM DEVLET BAŞKANLARINDAN BİZZAT KATILIM

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında yaptığı açıklamada; GDAÜ'nün, bölgede istikrar, iş birliği, güveni artırma ve geçmişte yaşanan ortak tarih ve geçmişin güzel anlarını geleceğe taşımanın söz konusu olduğunu dile getirerek, böyle bir sürecin giderek Avrupa içlerinde kendini ifade etmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, süreç içinde bulunan 11 ülkenin, neredeyse 150 milyonluk nüfusu temsil ettiğini, bugün Slovenya'nın sürece fiilen ve resmen katılmasıyla üye sayısının 12 olduğunu bildirerek, zirveye tüm devlet ve hükümet başkanlarının bizzat katılmalarının kendilerini mutlu ettiğini, zirveyi güçlü hale getirdiğini, bütün Balkanlar'daki veya Doğu ve Güney Avrupa'daki ülkelerin sürece verdiği önemi gösterdiğini ifade etti.

HEDEF: “BÖLGEDE ORTAK DEĞERLERİ GÜÇLÜ HALE GETİRMEK”

Toplantıya bölgedeki ülkelerin dışında AB, UNESCO, NATO, BM, AGİT, Avrupa Konseyi ve İslam Konferansı Teşkilatı temsilcilerinin de katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Hepimizin hedefi şudur: Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapıları içerisinde yer almak ve ortak değerleri bütün bu bölgede güçlü hale getirmek. Bu anlamda AB ve NATO boyutu Balkanlarda çok önemlidir. AB boyutuna baktığımızda zaten Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Slovenya tam üye; Türkiye, Hırvatistan müzakere yapan; Arnavutluk ve Makedonya aday olan ülkelerdir. Karadağ, Sırbistan, Makedonya köklü reformlar yaparak bu süreci, bunu hedeflemişlerdir ve bu yolda önemli mesafe almaktadırlar. Yine bölgede serbest dolaşımı gerçek kılmak, AB içerisinde serbest kılmak için de vize engellerinin kaldırılması, özellikle Sırbistan ve Arnavutluk'a vizelerin kaldırılması, bunlar hep iyi gelişmeler olarak kendisini göstermiştir. Ümit ediyoruz ki, Bosna Hersek’le de yine bu vizelerin kaldırılması söz konusu olacaktır.”

ÜLKELER ARASINDA EN ÜST SEVİYEDE TOPLANTILAR

Cumhurbaşkanı Gül, bölgede son yıllarda çok görünür bir şekilde dayanışma ve iş birliğinin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, ülkeler arasında en üst seviyede, cumhurbaşkanları, başbakanlar, parlamentolar, bakanlar, uzmanlar seviyesinde çok büyük bir trafik olduğunu, çok sayıda toplantılar yapıldığını, bütün bu toplantıların hepsinin de pozitif gündemle toplandığını vurguladı.

Bir zamanlar problemlerle toplanan bölgenin, şimdi pozitif bir gündeme geçtiğine ve bütün toplantıların hep geleceğe dönük olarak yapıldığına bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bölgeyi sahiplenen, bölgede AB, NATO büyük şemsiyesi altında birleşen ve bu değerleri hâkim kılmaya çalışan büyük bir hareketlilik söz konusudur. Bu aslında Avrupa'ya bir heyecan vermektedir, Avrupa'ya yeni bir dinamizm kazandırmaktadır ve Avrupa'nın genişlemesi ile ilgili zaten perspektif içerisinde olan bir bölgedir. Bu bölgedeki köklü reformlar, köklü gelişmeler sadece Avrupa için değil, muhakkak ki dünya için de çok takdirle izlenen bir gelişmedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantı sonucunda bir İstanbul Deklarasyonu yayımlandığını ve yine bundan ayrı olarak da terörle mücadelede dayanışma ve terörü topyekûn telin etme konusunda da ayrı bir bildirinin onaylandığını belirtti ve dönem başkanlığını devralan Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanoviç'e başarılar diledi.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı