KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Sırbistan: Tarihten Gelen Ortaklık

26.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan temasları sırasında gerçekleştirilen anlaşma imza töreni sonrası, basın toplantısında, ortak sınırı bulunmasa da, Türkiye’nin her zaman komşu olarak gördüğü Sırbistan’ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sırbistan ile Türkiye’nin ortak kültürü ve birçok ortak yanları bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, konuşurken kullandığı “ortak” kelimesinin her iki dilde aynı anlamı taşıdığını, bunun bile Türkiye ile Sırbistan’ın ne kadar yakın olduğunu gösterdiğini belirtti.

 

 

“Cumhurbaşkanı Tadiç’in Tavırları Barıştan ve Refahtan Yana”

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, birçok konuyu geniş ve samimi bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Tadiç’in, ülkesi, Balkanlar ve tüm bölge için öngördüğü stratejiyi ve vizyonu takdir ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, barıştan, istikrardan, huzurdan, ekonomik kalkınmadan, refahtan yana olan bu tavrın, hem Sırbistan’a hem bölgeye hem de ikili ilişkilere çok büyük katkıları olacağını kaydetti.

“Sırbistan ve Türkiye’nin Yakın İş Birliği Balkanlarda ‘Huzur’ Demek”

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin “Stratejik İlişki” noktasına gelmesini, tarihî anlam ve öneme sahip bir gelişme olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, bundan büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Sırbistan’ın yakın iş birliği içinde, aynı yöndeki politikaları desteklediği sürece her şeyden önce Balkanlarda huzur ve güvenliğin söz konusu olacağını, bunun da bütün bölgeyi ve Avrupa’yı etkileyeceğini aktardı.

İki ülke ilişkilerinin sadece siyasi değil, ekonomik anlamda da hızla gelişmek üzere olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, daha önce imzalanan anlaşmalara ek olarak ziyareti sırasında ekonomik ve ticari iş birliğine ilişkin imzalanan beş anlaşma ile bu konudaki altyapının oluşturulduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, “İnanıyorum ki iş adamlarımız bundan en iyi şekilde faydalanacaklardır” dedi.

10. Koridorun Otoyol Olarak Önemi

Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan’a beraberinde çok güçlü bir iş adamları heyetiyle geldiğini, aralarında özellikle otoyol yapımında uzman olan büyük şirketlerin bulunduğunu belirterek, 10. koridorun otoyol olarak önemine işaret etti ve Sırbistan’dan geçecek otobanların geniş, güçlü ve Balkanların her tarafına ulaşmasının, ilişkileri her yönde güçlü kılacağına söyledi.

“Türkiye’nin Birikimlerini Paylaşalım”

Türkiye’nin, sadece otoyollarda değil, organize sanayi bölgelerinde, havaalanlarının genişletilmesinde ve askerî havaalanlarının sivil amaçlı kullanılması konularında da tecrübeleri bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu birikimlerin paylaşılmasından mutluluk duyacağını aktardı.

“Tarihten Gelen Ortak Kültürümüzü Modern Dünyaya Uygulayalım”

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasında, yarın Sancak’tan gelecek bir heyeti kabul edeceğini, o bölgenin de gelişmesinin her bakımdan önemli olduğunu vurguladı. Her iki ülkenin din ve kültürler arası diyalogu daima teşvik ettiğini belirterek, “Unutmayalım ki dinler, hoşgörüyü, iyilikleri tavsiye ederler. Bizler de siyasetçiler olarak, devlet adamları olarak onlara destek vereceğiz. Tarihten gelen ortak kültürümüzün bugünkü modern dünyaya en iyi şekilde uygulanması için ne gerekirse bunları hep beraber yapacağımıza inancım tamdır” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç de konuşmasında, Türkiye ile Sırbistan arasındaki tarihî ilişkilerin Balkanlardaki siyasi süreç ve Güneydoğu Avrupa açısından önemine işaret ederek, iki ülkenin ilişkilerde ortak bir görüşe sahip olduğunu, stratejik ortaklığı geliştirmek istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan Başbakanını Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısının ardından Sırbistan Başbakanı Mirka Cvetkovic’i kabul etti ve Başbakan Cvetkovic’in, onuruna verdiği çalışma yemeğine katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı