KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Hep Beraber Balkanlar'ın Güvenlik ve İstikrarı İçin Çalışıyoruz"

26.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resmî bir ziyaret için bulunduğu Sırbistan’da, Cumhurbaşkanı Tadiç ile birlikte Türk-Sırp İş Konseyi Toplantısı’na katıldı.

 

 

Cumhurbaşkanı Tadiç’e Teşekkür

İki ülkenin iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişkilerinin geldiği stratejik ortaklık noktasının tarihî önemi olduğunu vurguladı ve Cumhurbaşkanı Tadiç’e Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ikili siyasi ilişkilerin en mükemmel şekilde gelişmekte olduğunu aktararak, yakın iş birliğinin Balkanlar’daki istikrar ve huzuru artıracağını bildirdi.

Sadece siyasi alanda değil, diğer konulardaki iş birliğinin de en üst seviyelere taşınmasında kararlı olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, özellikle ekonomik iş birliği alanında büyük potansiyel olduğunu, ancak bunun yeteri kadar değerlendirilmediğinin görüldüğünü ifade etti.

“Belgrad’sız Avrupa Birliği Düşünülemez”

Konuşmasında, “Belgrad Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biridir. Belgrad’sız Avrupa Birliği’ni düşünmek mümkün değildir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan’ın çok önemli reformlar yaptığını, AB ile kısa süre içinde daha da yakınlaşacağını aktararak, Sırbistan’da hem demokratik hem de ekonomik reformların köklü şekilde sürdürüldüğünü, ülkenin hazırlandığını belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin hukuki temelinin oluşturulduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan serbest ticaret anlaşmasının da yıl sonunda yürürlüğe gireceğini, bu anlaşmaların iş adamlarının karşılıklı daha çok iş yapabilmesi için imzalandığını kaydederek, iş adamlarına fırsatları değerlendirme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Sırp iş adamlarına da seslenerek, “Türkiye’ye çok şey satabilirsiniz. Türkiye her yerden ithalat yapıyor. Bu alanda büyük potansiyel var” dedi.

“Aramızda Hiçbir Problem Yok”

Sırbistan’ın Rusya ile serbest ticaret anlaşması olduğunu, Türkiye’nin de AB gümrük yapısı içerisinde yer aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye ile Sırbistan çok ileri derecede siyasi iş birliği içerisine girmiştir. Bunu iş dünyasının daha tam olarak algılayamadığı kanaatindeyim. Buradan tekrar duyuruyorum ki aramızda hiçbir problem yoktur. İlişkilerimiz en mükemmel şekilde devam etmektedir. Balkan bölgesindeki diğer sorunları beraber çözmeye uğraşıyoruz. Hep beraber Balkanlar’a güvenlik ve istikrar getirmek için çalışıyoruz. Bu ülkeye güvenin, bu ülkeye daha çok yatırım yapmalısınız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, her yıl binlerce Türk tırının Sırbistan üzerinden Avrupa’ya gidip geldiğini belirterek, Sırbistan’ın Balkanlar’da “kilit ülke” olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Turizm, Otelcilik ve Enerji Konularında İş Birliği

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, turizm alanında vizelerin kolaylaştırılması konusunun gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’den Sırbistan’a yeterli turist gelmediğini, bilgilendirme konusunda turizm operatörlerine büyük iş düştüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, otelcilik ve enerji alanlarının da iş birliğine olanak sağlayabileceğini, hidroelektrik üretimi açısından Sırbistan’ın çok önemli bir ülke olduğunu, bu konuda da projeler üretilebileceğini aktardı.

İş Adamlarına: “Sıcağı Sıcağına Bu İşleri Takip Edin”

Cumhurbaşkanı Gül iki ülkenin iş adamlarının ortaklıklar kurup, üçüncü ülkelerde beraber iş yapmaları halinde de destek ve teşvik ettiklerini kaydederek, “Bu fırsatları değerlendirin. Burada konuşup arkasını iyi takip edin. Bugün öğrendiğim kadarıyla sizde de kullanılan kelimelerle ‘sıcağı sıcağına’ bu işleri takip edin. Çünkü ortak yapabileceğiniz çok iş vardır. Bunun siyasi zemini de hazırlanmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının ardından Sırbistan Meclis Başkanı Slavica Dukic Dejanovic’le görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, akşam ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı