KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İstanbul'daki Tarihî Buluşmada Tarihî Kararlar

24.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi’nin, Balkanlarda huzur, istikrar ve refahın temini konusundaki gayretlerin geleceği bakımından ümit verici bir atmosferde gerçekleştiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve üç ülkenin Dışişleri Bakanları eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, sürecin bulunduğu noktaya gelmesindeki katkılarından dolayı dışişleri bakanlarına teşekkür etti. Zirvede son derece açık, samimi ve dostane bir ortamda, çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, her iki liderle olan yakın dostluğuna dikkat çekti.

 

 

“BOSNA-HERSEK VE SIRBİSTAN, BÖYLE BİR FORMATTA İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ”

Görüşmelerin, Balkanlarda huzur, istikrar ve refahın temini konusundaki gayretlerin geleceği bakımından ümit verici bir atmosferde gerçekleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in bu çeşit formatta ilk kez bir araya geldiklerine ve bu anlamda tarihî bir buluşmanın gerçekleştiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in ortaya koydukları vizyon ve devlet adamlığı sayesinde toplantının gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

BOSNA-HERSEK’İN NATO ÜYELİĞİ YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Zirve toplantısı öncesinde Bosna-Hersek’in NATO üyeliği yolunda önemli bir adımın gerçekleştiğini ve üyelik eylem planına davet edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişme dolayısıyla Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç’e ve Bosna-Hersek halkına tebriklerini iletti. Ayrıca bu gelişme dolayısıyla Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in memnun olduğunu bilmenin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin benzer görüşleri paylaştığı müttefikleriyle birlikte Madrid davetinin gerçekleşmesi için büyük gayret sarf ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül`ün Kabulleri

“BALKANLAR, DAİMA BÜYÜK BİR ÇATI ALTINDA İSTİKRAR, HUZUR VE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMUŞTUR”

Balkanlarda iyi komşuluk ilişkilerinin tesis ve idamesini, bölge ülkelerinin Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarına entegrasyon süreçleri bakımından temel bir gereklilik olarak gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Balkanlar, daima büyük bir çatı altında istikrar, huzur ve iş birliği içinde olmuştur. Bu sefer büyük çatı, büyük şemsiye Avrupa Birliği olacaktır ve Avrupa NATO yapıları söz konusu olacaktır. O bakımdan bu gelişmeye çok önem veriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla ortak sınırlar olmasa da Türkiye’nin her zaman komşusu olarak gördüğü Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin hayatı önem taşıdığını sözlerine ekledi. Bu amaca dönük olarak Türkiye’nin son altı aylık dönem boyunca dışişleri bakanları düzeyinde oluşturulan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan üçlü dayanışma mekanizması aracılığıyla yoğun çaba gösterdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek’in Belgrat Büyükelçisi’nin görevine başlamasının bu sürecin en önemli adımlarından biri olduğunu belirtti. Bunun hemen ardından Sırbistan Parlamentosu’nun Srebrenitsa konusunda kabul ettiği bildirgenin de çok önemli ikinci bir adım olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, bu bildirgenin Srebrenitsa kurbanlarının ailelerinin uzun zamandır hak ettikleri taziye ve özrün de ifadesi olduğunu aktardı.

Ortak ve samimi amaçlarının Boşnak-Sırp ilişkilerini Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarına entegrasyonu doğrultusunda gerek devletler, gerekse halklar düzeyinde daha geniş ve sonuç odaklı bir perspektife oturtmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu amaçla neler yapılabileceğini, kısa, orta ve uzun vadede geniş bir şekilde ele aldıklarını söyledi.

Bosna-Hersek’in NATO üyelik planı çerçevesindeki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve yaklaşmakta olan seçimler öncesinde itidal ve sükunetin muhafazası konusundaki arzusun dile getirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, böylece Bosna Hersek’te seçimlerin serbest ve adil bir ortamda cereyan etmesinin sağlanması, mevzuatın AB ile uyumlu hale getirilmesi ve genel anlamda reform sürecinin kapsamlı bir yaklaşımla ilerletilmesi konusunda iş birliğinin yoğunlaştırılması kararının da alındığını söyledi.

SLADZİÇ VE KONSEY ÜYELERİ YAKINDA BELGRAD’I ZİYARET EDECEK

Konuşmasında, “Bosna Hersek’teki entiteler ve kurucu halklar arasında siyasi uzlaşının ve uyumun tesis edilmesi, tüm bu konularda başarı sağlanabilmesi bakımından anahtar konumundadır. Yerel idarelerin birbirleriyle etkin ve samimi ilişki kurabilmeleri, Bosna Hersek’in geleceği noktasında güçlerini birleştirmeleri için karşılıklı güven ortamının oluşturulması da elzemdir. Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki gayretlerimiz bu bağlamda değerlendirilmelidir. Görüşmelerimizde normalleşme sürecinde sağlanan ivmenin kararlılıkla sürdürülmesine yönelik irademizi teyit ettik. Gelecekte bu doğrultuda atabileceğimiz yeni adımları ele aldık. Özellikle ifade etmek isterim ki toplantımızda Sayın Sladziç ve Sayın Tadiç, gelecekle ilgilendiler ve gelecekle ilgili atılması gereken pozitif adımları konuştuk. Gelecekle ilgili çok ümit verici bir konuşma tarzı ortaya koydular. Bu minvalde Sladziç ve Konsey üyelerinin yakında Belgrad’ı ziyaret edeceklerini burada duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bugünkü toplantımızda Sayın Sladziç bunu teyit etmişlerdir ve yakında Belgrad’ı ziyarette bulunacaklardır. Bu yine tarihî adımlardan birisi olacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Temmuz ayında Srebrenitsa katliamının 15. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek anma törenlerine katılacaklarını bildirerek, bunun yine merasimler çerçevesinde Tadiç ve Sladziç’in katılımıyla gerçekleşeceğini belirtti.

Tadiç’in 5 yıl önce büyük bir devlet adamlığı örneği sergileyerek, katliamın 10. yıl dönümünde anma törenine katıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, kendisiyle de ilk defa orada tanıştığını dile getirdi.

‘AB BATI BALKANLAR KONFERANSI’ SARAYBOSNA’DA YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Gül, AB ve NATO ile entegrasyonun ülkelerin stratejik hedefleri olduğunu belirterek, “Bölge liderleri olarak bu hedefin takibini yapmak, bu konuyu her daim canlı tutmak öncelikli sorumluluğumuzdur. Batı Balkanlar bakımından bu husus da çok önem arz etmektedir. Görüşmelerimizde AB ve Amerikalı ortaklarımızın bu yöndeki müşterek gayretlerimize aktif şekilde dahil olmalarının sağlanmasına verdiğimiz önemin de altını çizdik. Bu çerçevede İspanya AB dönem başkanlığının girişimiyle 2 Haziran 2010’da Saraybosna’da gerçekleştirilecek, ‘AB Batı Balkanlar Konferansı’nı yerinde bir adım olarak görüyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm Balkan ülkelerinin yakın gelecekte AB şemsiyesi altında birleşecekleri düşüncesinden hareket ediyoruz. Bunun Balkanlar’ın istikrar ve güvenliği için de elzem olduğu kanaatindeyiz. Bunun için de zihniyet değişimi, yeni bir ortak vizyon gerekmektedir. Balkanlar’ın bunu başarmak için gereken iradeye, imkân ve yeteneklere sahip olduğuna da inanıyoruz. Esasen bu toplantımız bu inanç ve kararlılığımızın somut bir tezahürüdür. Bu toplantılar vesilesiyle İstanbul Deklarasyonu adı altında bir deklarasyon yayınlandı. Ayrıca şu kararı da verdik; her iki yılda bir devlet başkanları düzeyinde bu toplantıları sırasıyla değişik ülkelerde yapacağız. Bu da önümüzdeki süreci takip etmeye, ortaya koyduğumuz perspektifin gelişerek ve güçlenerek ilerlemesine katkı sağlayacağına inancımızı göstermektedir” dedi.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI TADİÇ: “BOSNA HERSEK’İN EGEMENLİĞİNİ VE BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLİYORUZ”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın, Bosna Hersek’in egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediğini ifade ederek, “Sırbistan, Bosna Hersek’in istikrarını bozmak konusunda hiçbir zaman yanlış adım atmayacak” dedi. Birbirlerine karşı samimi desteklerini esirgemeyeceklerini de aktaran Cumhurbaşkanı Tadiç, AB yolunda Sırbistan’ın Bosna Hersek’i desteklediğini söyledi.

Açıklamasında, Türkiye ve Sırbistan ikili ilişkilerinin, ortak tarihinde zirveye ulaştığına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tadiç, ekonomik ilişkiler iyiye giderken, stratejik ortaklığın da geliştirilebileceğine vurgu yaptı.

BOSNA-HERSEK CUMHURBAŞKANLIĞI KONSEYİ BAŞKANI SLADZİÇ : “BU ZİRVE YENİ BİR BAŞLANGICI İFADE EDİYOR”

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç de açıklamasında, tarihî bir anı ifade eden zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tarihî anın yeni bir başlangıcı ifade ettiğini söyledi.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sladziç Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türk hükümetine kalıcı barış için yaptıkları girişimlerden dolayı teşekkür etti. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sladziç konuşmasında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in, kendilerine Bosna’daki birliği bozacak bir şey yapmayacağını söylediğini, bunun Boşnak milleti için çok önemli olduğunu belirtti.

KONUK CUMHURBAŞKANLARI ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Slajdzıç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Çırağan Sarayı’nda ayrı ayrı görüştü. Cumhurbaşkanı Gül görüşmelerin ardından, konuk cumhurbaşkanları ile dışişleri bakanları onuruna Çırağan Sarayı’nda akşam yemeği verdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı