KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Balkanların İstikrar ve Huzuru İçin Türk-Sırp Uzlaşması Çok Önemli"

25.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in davetlisi olarak, resmî ziyarette bulunmak üzere Belgrad'a gitti.

"Sırbistan İle İlişkiler Ciddi Bir Değişim Sürecinden Geçiyor"

Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan'a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basına yaptığı açıklamada, Sırbistan ile son iki yılda ciddi bir değişim sürecinden geçen ilişkilerin, "stratejik iş birliği"nden söz edilecek boyuta ulaştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında bu olumlu gelişmeyi ve önümüzdeki dönemde atılacak adımlar için gerekli siyasi iradeyi en üst düzeyde teyit edeceklerini aktardı.

Gerçekleştirecekleri görüşmelerde, ikili ilişkiler ve iş birliğini gözden geçireceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, başta Balkanlar olmak üzere, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

"Sırbistan Balkanların Anahtar Ülkesi"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Sırbistan'ı Balkanların anahtar ülkesi olarak gördüğünü, ortak sınırın bulunmamasına karşın müşterek bir tarihi ve kültürü paylaştığımız Sırbistan'ı, Türkiye'nin her zaman komşusu olarak değerlendirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin Sırbistan'la ilişkilerine Balkanların istikrarı bakımından da önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan'ın izlediği ve izleyeceği sorumlu tutumun, bölgenin istikrarı için hayati önem taşıdığını ve görüşmeler sırasında bu hedef doğrultusunda ortak hareket etme imkânlarını da ele alacaklarını sözlerine ekledi.

"Siyasi İlişkilerdeki Gelişme, Ekonomik ve Ticari İlişkilere de Yansımalı"

Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ilişkilerde kaydedilen gelişmeyi, ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıtmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, bu bakımdan haziran ayında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke ekonomisine çok fayda sağlayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında imzalanacak anlaşmaların da bu alandaki hukuki altyapının çok büyük ölçüde tamamlanmasına imkân tanıyacağını ifade etti.

Sancak'ın İstikrar ve Kalkınması

Ağırlıklı olarak Boşnakların yaşadığı, Sırbistan'ın Sancak bölgesinin iki ülke arasında köprü rolü oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Sırbistan'la iş birliği içinde Sancak'ın istikrar ve kalkınmasına sağlanabilecek katkıları da ele alacaklarını söyledi.

1986 Yılından Bu Yana Cumhurbaşkanı Düzeyinde Yapılan İlk Ziyaret

Ziyarete çok önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Balkanların istikrar ve huzuru için Türk-Sırp tarihî uzlaşması ve beraber hareket etmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, kendisinin 1986 yılından bu yana Sırbistan'ı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağına dikkat çekti.

Ziyareti sırasında, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile milletvekilleri ve iş dünyasının temsilcilerinden oluşan bir heyet Cumhurbaşkanı Gül'e refakat edecek.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı