KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Bölgemizde Kalıcı Barış İçin Türkiye ile Rusya'nın Ortak Çabaları Elzemdir"

12.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve eşi Svetlana Medvedeva onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz yıl Şubat ayında Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında kendisini büyük bir misafirperverlikle ağırlayan Devlet Başkanı Medvedev’i Türkiye’de görmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.

 

 

DOSTLUK VE KARDEŞLİK ANLAŞMASI’NIN 90. YIL DÖNÜMÜ

Ziyaretin, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yıl dönümünde gerçekleştirilmesinden de ayrıca memnuniyet duyduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Başkanı Medvedev’in ziyaretinin, ilişkilere yeni ve kuvvetli bir ivme kazandıracağına, çok boyutlu ortaklığı ileriye taşıyacağına, bölgesel ve uluslararası konulardaki istişareleri pekiştireceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, gelecek yıl, Türk-Rus dostluğunun temel belgesi olan 16 Mart 1921 tarihli Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması’nın 90. yıl dönümünün kutlanacağını, ilişkilerde yeni bir dönemin açılmasını sağlayan bu önemli olayların, zor zamanlarda dayanışma içinde olan iki ülkenin ve halkın geçmişinde hatırlanması gereken mihenk taşları olduğunu belirtti.

“TÜRK HALKI, MİLLÎ MÜCADELE YILLARIMIZDA RUS HALKINCA GÖSTERİLEN MÜZAHERETİ UNUTMAMIŞTIR”

Türkiye ile aynı coğrafyayı paylaşan Rusya’nın, köklü bir tarihi ve kültürel mirası paylaştığımız önemli bir komşu ve dostumuz olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türk halkı, millî mücadele yıllarımızda Rus halkı tarafından gösterilen müzahereti unutmamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Avrasya coğrafyasında, barış, istikrar ve güvenliğin timsali haline gelen iki ülke arasındaki verimli iş birliğinin örnek bir nitelik kazandığına işaret ederek, “Bölgemizde kalıcı barışın ve istikrarın tesisi için Türkiye ve Rusya’nın ortak çabalarının elzem olduğu herkes tarafından teslim edilmektedir. Bu çerçevede, bugün gerçekleştirdiğimiz fevkalade faydalı görüşmelerimizde bölgesel ve uluslararası pek çok meseleye yaklaşımlarımızın büyük oranda örtüştüğünü memnuniyetle müşahede ettim” dedi.

Geçen yıl Moskova ziyareti sırasında imzalanan ve ilişkilerin geleceği açısından bir yol haritası niteliği taşıyan Ortak Deklarasyon’un olumlu neticelerinin alındığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde imzalanan çok sayıda anlaşma ve kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’ni örnek gösterdi.

“KARŞILIKLI YATIRIMLARDAKİ ARTIŞ EKONOMİK İŞ BİRLİĞİMİZİ PERÇİNLEMEKTEDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, ikili ticaret hacminin, 2008 yılında 38 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaştığını, Türkiye ve Rusya’nın önemli ekonomik ortaklar haline geldiğini ve Rusya’nın 2008’de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu kaydetti.

Önümüzdeki beş yıl içinde, Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasının hedeflendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Moskova başta olmak üzere, Rusya’nın birçok bölgesinde çok sayıda proje gerçekleştirmiş olan Türk müteahhitlik firmalarına gösterilen teveccüh de bizleri gururlandırmaktadır. Karşılıklı yatırımlardaki artış ekonomik iş birliğimizi perçinlemektedir” dedi.

TOPKAPI SARAYI’NDA KREMLİN, KREMLİN SARAYI’NDA TOPKAPI SERGİSİ

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki kültürel faaliyetlere de değinerek, bu bağlamda, diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. yıl dönümü nedeniyle Topkapı Sarayı’nda açılan Kremlin Sergisi ve Kremlin Sarayı’nda açılacak olan Topkapı Sergisi’nin, kültürel zenginliklerin tüm ihtişamıyla gözler önüne serilmesini sağlayacağını belirtti.

RUSYA ÇALIŞMALARI MERKEZİ AÇILIŞI

Rusya’da Türkoloji kürsüleri ve Türkiye çalışmalarının güçlü bir biçimde devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de de gençlerin Rusça öğrenme ve Rusya’yı daha iyi tanıma arzusunun artmasının Türk üniversitelerini de bu konuda adımlar atmaya teşvik ettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde bazı Türk üniversitelerinde Rusya kürsüleri açıldığını ve Devlet Başkanı Medvedev’in ziyareti vesilesiyle açılışı yapılan “Rusya Çalışmaları Merkezi”nin de bunun son örneklerinden biri olduğunu söyledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı