KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye ile Rusya Arasında Vizeler Kaldırıldı

12.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in ziyareti sırasında, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasının yanı sıra, beş ayrı konuda iş birliği anlaşması imzalandı.

Çankaya Köşkü’nde, heyetler arası görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev, ortak basın toplantısı düzenledi. 


Rusya Devlet Başkanı Medvedev: Basın Toplantısı

  

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı basın açıklamasında, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, geçtiğimiz günlerde Sibirya’da meydana gelen maden kazası nedeniyle de Rus halkına başsağlığı dileğini iletti. 

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 90. YIL DÖNÜMÜ

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev’in ziyaretinin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yıl dönümüne rastladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun güzel bir rastlantı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin kuruluşunun 90. yıl dönümünde iki ülke arasındaki ilişkilerin çok güçlü bir şekilde geliştiğini, bundan her iki ülkenin de büyük bir kıvanç duyduğunu aktardı.

Geçen yıl Rusya Federasyonu ziyareti sırasında kendisine çok büyük misafirperverlik gösterildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Moskova ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Başkenti Kazan’ı ziyaret ettiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, aradan bir yıl geçmeden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev’in iade-i ziyaretinin kendisini memnun ettiğini bildirdi. Geçen yıl Moskova’da yayımlanan deklarasyonda, ilişkilerin dostluk ve çok boyutlu ortaklıktan daha ileri taşınarak derinleştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, o günden bu yana bu çerçevede birçok üst düzey ziyaretin gerçekleştirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, özellikle bölgesel ve uluslararası konulardaki ortak görüşlerden memnun olduğunu, bölgedeki sorunların diyalogla çözülmesi amacıyla gayretleri birleştirme ve daha çok çalışma hakkında mutabakata vardıklarını aktardı.

TİCARET HACMİNDE 100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik konulardaki iş birliğinde gelinen noktanın da gurur verici olduğunu, 2008 yılında 38 milyar dolara yaklaşmış olan ticaret hacminin herkese örnek olduğunu, daha önce alınan karar çerçevesinde 5 yıl içerisinde ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması konusundaki kararlıklarını paylaştıklarını belirtti.

ENERJİ KONUSUNDA BÜYÜK PROJELER

Enerji konusunda da Türkiye ile Rusya arasında çok büyük projeler gerçekleştirildiğini ve yeni projelerin de gündemde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu projeler konusunda da iş birliği kararının teyit edildiğini belirterek, gerek yeni petrol, doğal gaz boru hatları, gerek nükleer enerji konusunda gelinen noktayı karşılıklı olarak bir kez daha gözden geçirdiklerini söyledi.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE 3 MİLYON TURİST

Millî paralarla alışveriş yapılması, ulaştırmada yeni projeler gibi konuların Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik iş birliğinin boyutunu çok daha fazla geliştirdiğini, bu konuların detaylı bir şekilde ele alındığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, turizm konusundaki başarının da gözler önünde olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Rusya’dan Türkiye’ye gelen 3 milyon turistin ilişkilerin halklar arasındaki gücünü göstermesi açısından önemine dikkat çekti.

BM’DE VE AKPM’DE YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de iş birliği yaptığını belirterek, Orta Doğu’daki meseleler, İran’ın nükleer meselesi, Kafkasların normalleşmesi meselesi, Balkanlardaki istikrar konuları ile terörün her çeşidi ile mücadele konusundaki kararlılığın ortaya konduğunu söyledi.

Uluslararası konularda da Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliği ve karşılıklı destek de/desteğin de iş birliğinin çok güzel bir yönünü oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne Mevlüt Çavuşoğlu’nun seçilmesinde Rus milletvekillerinin katkısının söz konusu olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan anlaşmaların iki ülke ilişkilerinin boyutunun en somut göstergesi olduğunu kaydederek, ilişkileri güçlü bir şekilde daha da ileriye taşıma konusundaki kararlığı yineledi.

MEDVEDEV: “VİZELERİN KALDIRILMASI TARİHÎ BİR ANLAŞMA”

Rusya Devlet Başkanı Medvedev de yaptığı açıklamada, bugün yapılan çalışmaların daha önce yapılmış kapsamlı çalışmaların bir devamı mahiyetinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül`e Rus heyetine gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Türkiye ile Rusya arasında turistik vizenin kaldırılmasına ilişkin anlaşmayı “tarihî bir anlaşma” olarak niteleyen Rusya Devlet Başkanı Medvedev, bunun “milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracağını” belirterek, anlaşmayı hazırlayan tüm taraflara teşekkürlerini iletti.

“TÜRK-RUS MÜNASEBETLERİNDE ÇOK ÖZEL BİR GÜN”

Konuşmasında, “Türk-Rus münasebetlerinde çok özel bir gün yaşanıyor” diyen ve iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda radikal şekilde değiştiğini, “yeni bir merhaleye” geçildiğini sözlerine ekleyen Rusya Devlet Başkanı Medvedev, ekonomik alanda iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi konusunda büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül`ün “ticaret hacminin üç misline çıkarılmasından bahsettiğini” belirten ve bunun “çok iddialı bir hedef olduğu”nu kaydeden Rusya Devlet Başkanı Medvedev, “Bu gerçekleştirilebilir bir hedeftir. İddialı olmakla birlikte... Algılaması, telaffuzu bile zor, 100 milyar dolar. Ama bu erişilebilir bir rakam. Böyle bir seviyeye çıkmamız durumunda bütün Avrupa`ya örnek olacağız” dedi.

RUSYA İLE ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE İMZALANAN ANLAŞMALAR

İçişleri Bakanlıkları Arasında İş Birliği Anlaşması, “Hava Ulaştırma” ve “Deniz Taşımacılığı”, “Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığıyla Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptı” ve “Yükseköğretim Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı” imzalandı.

 

RUSYA FEDERASYONU


Yüzölçümü: 17.075.000 km2
Nüfusu: 141.900.000 (2009 tahmini)
GSYİH: 1.3 Trilyon Dolar (2009)
Kişi Başına Düşen Millî Gelir: 9370 Dolar (2009)
İhracat: 302 Milyar Dolar
İthalat: 167 Milyar Dolar
Yer Altı Kaynakları: Doğal Gaz (Dünya Rezervlerinin Yüzde 32’si), Petrol (Yüzde 10’u), Kömür (Yüzde 20’si), Uranyum (Yüzde 14’ü).

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı