KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Tataristan`da

14.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Tataristan`da


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Moskova’daki temaslarını tamamlayarak, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a geçti.

Cumhurbaşkanı Gül, havaalanında, Tataristan Cumhurbaşkanı Şaymiyev tarafından resmî törenle karşılandı. Törende, Tataristan Başbakanı Minnihanov ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül Tataristan-Türkiye İş Forumu’nda

Kazan’da ilk olarak Tataristan’ın ekonomik ve sanayi potansiyelini tanıtan sergiyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Cumhurbaşkanı Şaymiyev ile birlikte Tataristan-Türkiye İş Forumu’nun açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Tataristan’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan onur ve gurur duyduğunu belirterek, kendisine ve beraberindeki heyete gösterilen kardeşlik ve misafirperverlik için teşekkür etti.

“Rusya ile Türkiye Arasındaki İlişkiler Çok Boyutlu ve Derin”

Rusya Devlet Başkanı Mevdedev ve Başbakan Putin ile faydalı görüşmeler yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok boyutlu ve derin olduğunu bir kez daha karşılıklı teyit ettiklerini ve daha ileriye götürme konusunda ortak irade gösterdiklerini belirtti.

Ticaret Hacmi 27 Milyon Dolardan 3 Milyar Dolara

Tataristan’ın ağır sanayisinin Rusya ekonomisi için de önemli yer tuttuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, AB ile bütünleşme sürecindeki Türkiye’nin ekonomisinin, Avrupa’nın altıncı büyük büyük ekonomisi olduğunu hatırlatarak, Tataristan ile Türkiye arasında 2002 yılında 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008’de 3 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Ticareti kolaylaştırma ve gümrüklerdeki zorlukların giderilmesi konusunda Rus yönetiminin kararlı tavırlar sergilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül iş adamlarına; “Daha çok iş yapın. Ortak hedefler peşinde koşun. Sadece sanayi ve inşaat alanında değil, her alanda” diye seslendi. Üniversitelere ve bilim kuruluşlarına da Tataristan’daki kurumlarla yakın ilişki kurma çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, Tataristan’ın kültür tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, karşılıklı kültürel faaliyetlerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa görüşmelerinin ardından, heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Cumhurbaşkanı Gül ile Cumhurbaşkanı Şaymiyev, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Karşılıklı Yatırımlar, Bilimsel ve Kültürel Faaliyetler Gözden Geçirildi

Cumhurbaşkanı Şaymiyev ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ikili ilişkileri, karşılıklı yatırımları, bilimsel ve kültürel faaliyetleri gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileriye götürme konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Rusya Federasyonu’ndaki İlk Türk Başkonsolosluğunun Tataristan’da Açılması

Türkiye Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’ndaki ilk başkonsolosluğunu Tataristan’da açmasının, iki ülke arasındaki özel ilişkilerin önemli bir işareti olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Tataristan İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gözden geçirildiğini, Türk ve Tatar iş adamları arasındaki ilişkilerden duydukları memnuniyeti ve desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Blagoveşenskiy Kilisesi ile Kul Şerif Camii’ni gezdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ayrıca, Cumhurbaşkanı Şaymiyev`in onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı