KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Siyasi İlişkiler Sağlam Olursa Ekonomik İlişkiler de Sağlam Olur"

12.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türk-Rus İş Forumu’na hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında birçok anlaşma imzalandığını, bunların iş adamlarının önünü açtığını belirtti ve vize anlaşmasının başlı başına önemli olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev ile birlikte Türk-Rus İş Forumu toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, iş adamlarını ne kadar teşvik ettiklerinin en açık göstergesinin bu toplantıya katılmaları olduğunu, bu nedenle iş adamlarının çok ümitli olmaları gerektiğini belirtti.

“İKİ ÜLKENİN İŞ BİRLİĞİNİN BÜYÜK NETİCELERİ OLACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu ilişkilerinin sadece bölgede değil, dünyada da çok önemli olduğunu vurgulayarak, siyasi, ekonomik ve kültürel konularda iki ülkenin güçlü iş birliğinin çok büyük neticelerinin olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu neticelerin önce bölgedeki istikrar, sonra dünyanın önemli olaylarındaki istişareler açısından önem taşıdığını belirtti ve gerçekleştirdikleri görüşmelerde, birçok konuda aynı görüşü paylaştıklarını teyit ettiklerini belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Konuşmasında, “Siyasi ilişkiler çok sağlam olursa ekonomik ilişkiler de şüphesiz çok sağlam olur” diyen Cumhurbaşkanı Gül, devlet adamları arasında iyi ilişki ve karşılıklı güven mevcut ise, iş adamlarının da bundan cesaret alacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül Rusya Federasyonu’nun tarihî açıdan, siyasi değeri açısından, coğrafi açıdan dünyanın önemli ülkelerinden biri olduğunu, Türkiye’nin de bölgesinde tarihî müktesebatı, siyasi ağırlığı, nüfusu ve çevresiyle ilişkileri açısından önemli bir ülke olduğunun altını çizerek, bu iki ülkenin ilişkilerinin olağanüstü değer kazandığını vurguladı.

YATIRIMLARIN ÖNEMİ

Bugün iki ülke arasında birçok anlaşma imzalandığını, bu anlaşmaların iş adamlarının önünü açan anlaşmalar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, vize anlaşmasının başlı başına önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül iki ülke arasındaki ilişkilerde yatırımların çok daha önemli olduğunu Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev’in vurguladığını hatırlatarak, kendisinin de bu görüşe katıldığını belirtti. Hedefin, 5 yıl içerisinde 100 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu tekrarlayan Cumhurbaşkanı Gül, bu hedefin gerçekleşeceğine dair inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yatırımlar konusunda da çok güzel örnekler bulunduğunu kaydederek, Türk firmalarına verilen fırsatlar dolayısıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev’e teşekkür etti ve dünyanın 225 büyük müteahhit firması arasında 35 Türk firmasının bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin Çin’den sonra bu alanda dünyada ikinci olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNİN SAĞLAMLIĞI

Türkiye’nin, turizm ve ulaştırma alanlarındaki iş birliğine de önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Rusya’dan Türkiye’ye yılda 3 milyon turist geldiğini gururla söylediğini, ulaştırma alanında da bugün çok önemli anlaşmaların imzalandığını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, 1930’lu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti yeni kurulduğunda Türk sanayisine Rusya’nın çok büyük katkısı olduğunu, 1960 yıllarda da çok önemli teknolojileri vererek Türkiye’nin sanayileşmesine katkı sağladığını dile getirerek, “Bütün bunlar iki ülke ilişkilerinin ne kadar sağlam olduğunu göstermektedir” dedi.

“TÜRKİYE’DE RUS, RUSYA’DA TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ OLUŞMALI”

Cumhurbaşkanı Gül, kültürel alanda da Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerine önem atfettiğine işaret ederek, Türkiye’de bir Rus Kültür Merkezi’nin ve Rusya’da da bir Türk Kültür Merkezi’nin oluşmasına önem verdiğini belirtti. Edebiyatta, sanatta, tüm spor alanlarındaki ilişkilerin sadece kültüre değil, ekonomiye de çok büyük yansımaları olacağını söylen Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, iki ülke arasındaki bu durumdan herkesin mutlu olması gerektiğini vurguladı ve çevre ülkelerin bu ilişkilerden alacakları dersler olduğuna ilişkin inancını ifade etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı