Cumhurbaşkanı Gül, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İçin Lizbon'a Gitti

19.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Portekiz’in başkenti Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Gül, başta füze savunma mimarisi olmak üzere zirvenin yoğun gündemi hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Portekiz’in başkenti Lizbon’a gitti.

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, zirve sırasında, Devlet ve Hükümet başkanlarının katılacağı iki çalışma oturumuyla bir çalışma yemeği düzenleneceğini, ISAF’a katkıda bulunan ülke liderlerinin Afganistan konulu oturumda bir araya geleceğini ve NATO-Rusya Konseyi toplantısının gerçekleştirileceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca NATO Dışişleri ve Savunma bakanlarının da ayrı çalışma yemeklerinde bir araya geleceklerini ifade etti.

YENİ STRATEJİK KONSEPT

Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon Zirvesi’nde, İttifak’ın önümüzdeki 10-15 yıllık yol haritasını belirleyecek olan yeni Stratejik Konsept’in kabul edilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye’nin uluslararası barışın sağlanması ve korunmasına verdiği önem muvacehesinde, NATO’nun etkinliğinin muhafazası için her türlü çabayı sarf ettiğini ve ittifak çalışmalarında her zaman yönlendirici rol oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Stratejik Konsept’in hazırlık çalışmalarına Türkiye’nin başından beri millî menfaatleri ve ittifak dayanışması temelinde önemli katkı sağladığını vurguladı.

ZİRVENİN ÖNEMLİ GÜNDEMLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, zirvede NATO’nun reformu ve dönüşümü, Afganistan, NATO-Rusya ve NATO-AB ilişkileri başta olmak üzere NATO’nun ortaklıkları, füze savunması gibi kritik yeteneklerle NATO’nun genişlemesi gibi konuların görüşülmesinin ve bazı önemli kararların alınmasının beklendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin yapılacak görüş alışverişine ve alınacak kararların şekillenmesine her zaman aktif katkıda bulunmakta olduğunu kaydetti.

AFGANİSTAN KONULU TOPLANTI

Afganistan bağlamında, ISAF Hükümet ve Devlet Başkanları Toplantısı’nda, Afganistan’daki güvenlik sorumluluğunun Afgan makamlarına aşamalı olarak devrini öngören “İntikal-Geçiş” sürecinin ele alınacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, NATO ile Afganistan arasında uzun dönemli ortaklık konusunun da toplantının gündeminde olduğunu söyledi.

FÜZE SAVUNMA MİMARİSİ KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN AMACI

Lizbon Zirvesi’nin bir diğer önemli gündem maddesinin, İttifak’ın genel anlamda bir füze savunma mimarisi oluşturmasına ilişkin ilke kararının alınması olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu kararın temel amacının, küresel balistik füze yayılmasının beraberinde getirdiği risk ve tehlikelerin bertaraf edilmesi ve her bir müttefikin güvenliğinin ve savunmasının sağlanması olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye olarak bu konuda alınacak kararda dikkate alınmasını istedikleri bazı önemli hususların bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

“İttifak bünyesinde geçerli olan ‘güvenliğin bölünmezliği’ ilkesi çerçevesinde, geliştirilecek füze savunma mimarisinin tüm müttefik ülkelerin topraklarını kapsaması temel beklentimizdir. Alınacak kararda amaç; tek tek ülkelerden kaynaklanabilecek olası tehditten ziyade, küresel düzeyde mevcut balistik füze yeteneklerinin göz önünde bulundurulması, bunlara karşı korunma kabiliyetinin geliştirilmesi ve belli bir ülkeyi hedef almaksızın, çalışmanın genel anlamda balistik füze yayılması tehlikesini dikkate alarak ilerletilmesidir.”

NATO-AB İLİŞKİLERİ

NATO-AB ilişkilerinin gerek Stratejik Konsept gerek zirve bildirisi bağlamında gündeme geleceğini, Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini pek çok kez ve etraflıca müttefikleriyle paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: “Ben de 8 Kasım 2010 tarihinde müttefik ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla ile NATO Genel Sekreterine yolladığım mektuplarla her iki meseleye ilişkin tutumumuzu izah etmiştim. İki örgüt arasındaki iş birliğinin, 2002-2003 yıllarında mutabık kalınan çerçeve uyarınca geliştirilmesini güçlü şekilde destekliyoruz. Ülkemizin AB’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına tam katılımı önündeki engellerin aşılması ve AB’nin diğer taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini vurguluyoruz.”

NATO-RUSYA KONSEYİ ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Gül, İttifak’ın Rusya ile ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası teşkil edecek NATO-Rusya Konseyi Zirvesi’nde ise bu ülkeyle ileriye yönelik iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacıyla bir dizi karar alınmasının beklendiğini bildirdi.

Zirve vesilesiyle, Lizbon’da bulunacak bazı Devlet ve Hükümet başkanlarıyla da ikili görüşmelerde bulunacağını duyuran Cumhurbaşkanı Gül, “Tüm bu yoğun toplantı ve temas trafiği neticesinde, ülkemizin önemli konulardaki görüşlerinin, başta tüm müttefiklerimiz olmak üzere, tüm katılımcılar tarafından daha iyi anlaşılacağına inanıyorum” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı