KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Öncelik, NATO'nun Misyon, İlke ve İtibarının Korunması"

04.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Öncelik, NATO'nun Misyon, İlke ve İtibarının Korunması"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin başından beri, NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini hatırlatarak birliğe yeni katılan Hırvatistan ve Arnavutluk'u tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, Makedonya'nın da kısa sürede ittifak içine girmesini umduğunu kaydetti.

 

       

 

NATO'nun Stratejik Dönüşümü

Cumhurbaşkanı Gül, stratejik bir dönüşüm içerisinde olan NATO'nun dünyanın en güçlü güvenlik ve savunma iş birliği teşkilatı olarak, dünya barışı ve istikrarı için önemli gayretler sarf ettiğini, bu çerçevede, Türkiye'nin de birliğin bir üyesi olarak 1952 yılından beri büyük bir gururla bu faaliyetlerin içinde yer aldığını bildirdi.

Köklü gelenekleri ve teamülleri olan NATO'da kararların uzlaşı kültürüne bağlı mutabakat çerçevesinde alındığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, yeni işlevler üstlenmeye hazır olduğu bir dönemde NATO'nun, yeni genel sekreter seçiminin önemine dikkat çekti.

"Görüş ve Kaygılarımıza Hak Veriliyor"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin temel önceliğinin NATO'nun misyon, ilke ve itibarının korunması ve geliştirilmesi olduğunu, bu çerçevede ilgili muhataplarla görüşlerin açık ve net olarak paylaşıldığını vurgulayarak, Türkiye'nin görüş ve kaygılarına hak verildiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin kaygılarının giderilmesi ve isteklerinin kabul edilmesi üzerine NATO'nun gelenekleri ve kültürü gereği mutabakata ulaşıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu konudaki katkılarından dolayı özellikle, ABD Başkanı Obama'ya teşekkür etti.

Yeni seçilen Genel Sekreter Rasmussen'e başarılar dileyerek, yakın iş birliği içinde olunacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının ardından Strasbourg'dan ayrıldı.

Strasbourg'dan uçakla Almanya`nın Baden-Baden kentine geçen Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretini tamamlayarak Ankara'ya döndü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı