Türk Dünyasını Buluşturan Zirve

16.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nde, ortak maksadın, “ülkeler ve halklar arasında iş birliği imkânları yaratmak ve bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahını pekiştirmek” olduğunu söyledi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde İstanbul’da başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuk devlet başkanlarını Çırağan Sarayı’nda karşıladı.

TÜRK DÜNYASI ARASINDAKİ GÜÇLÜ KARDEŞLİK BAĞLARI

Zirve’nin açılışında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türk Cumhuriyetleri’nin devlet başkanları ile gerçekleştirilen buluşmaların, ülkemiz için her zaman ayrı bir anlam ve büyük önem taşıdığını ifade ederek, kardeş halklar ve ülkeler arasındaki ortak dil, din, tarih, kültür ve değerlere dayanan bağların çok güçlü olduğunu, bu temel üzerine kurulan ilişkilerin yelpazesinin de tabiatıyla çok geniş olduğunu söyledi.

Zirve gündeminde çok önemli konular bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan’da imzalanan anlaşma ile kardeş ülkeler arasındaki iş birliğini kurumsallaştırma iradesinin ortaya konulduğunu ve Türkiye’nin, konuya atfettiği önem muvacehesinde Nahçıvan Anlaşması’nı kısa sürede onayladığını hatırlattı.

KONSEY GENEL SEKRETERİ BELLİ OLUYOR

Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin kurulmasının kararlaştırıldığını, bugünkü toplantıda, Konsey Sekretaryası’nın kuruluşuyla ilgili düzenlemelerin karara bağlanacağını ve Konsey Genel Sekreteri’nin atanacağını kaydetti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin, atalarımızdan miras aldığımız ortak dil, kültür ve değerleri korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak bakımından önemli bir işlev göreceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, aynı millete mensup olmaktan gurur duyan halklarımız arasındaki ezeli ve ebedi kardeşlik bağlarının artık somut iş birliğine dönüşeceğine olan güvenini dile getirdi.

AVRASYA COĞRAFYASINDA BARIŞ VE İSTİKRAR HEDEFİ

Paylaştığımız coğrafyanın çok geniş iş birliği imkânlarına sahip olmasının yanı sıra, bazı sorunlarla da karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu bakımdan, ilerletilmesine katkı sağlamayı hedeflediğimiz bölgesel iş birliği ve dayanışma, bölgemiz için ziyadesiyle mühimdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak maksadımız, bir taraftan ülkelerimiz ve halklarımızı birbirine daha sıkı kenetleyecek iş birliği imkânları yaratırken, diğer yandan ortaya çıkacak sinerjiden bölgemizin barış, istikrar, huzur ve refahının pekiştirilmesi için istifade etmektir. Türk Cumhuriyetleri arasında geliştirilen kapsamlı iş birliği ve dayanışma, Avrasya coğrafyasında barış ve istikrarı hedefleyen benzer mekanizmaları tamamlayıcı niteliktedir.”

Türk İş Birliği Konseyi’nin kuruluşuyla, “Amelde Birlik” şiarını hayata geçirilmesinde tarihî bir adım atıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu itibarla, Türk İş Birliği Konseyi’nin el birliğiyle sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, buradaki asıl amacın, yeni bir bürokratik yapı oluşturmak değil, kardeş halkların girişimci ruhunu ve potansiyelini harekete geçirmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerinin sonunda, zirve kapsamında yapılacak görüşmelerin verimli ve faydalı geçmesi temennisinde bulundu.

 

TÜRK KONSEYİ

“Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” kısaca Türk Konseyi, 3 Ekim 2009'da Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüttür.

İşleyiş tarzıyla Avrupa Konseyi, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth), Arap Ligi, İslam Konferansı Örgütü veya Fransızca Konuşan Ülkeler Topluluğu (Francophonie)’na eşdeğerdir.

Temelleri, 1992 yılından beri belirli aralıklarla toplanan Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne dayanan konseyin kurumsal merkezi İstanbul'dur. Üye ülkeler ise Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Kırgızistan’dır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı