KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Saraybosna'da İki Türk Üniversitesi

03.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Saraybosna’da, Bayan Gül ile birlikte Uluslararası Burç Üniversitesi’nin yeni binasının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, aradaki ortak kültür nedeniyle Bosna Hersek'te kendilerini yabancı hissetmediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna Hersek ziyaretinin ikinci gününde Yüksek Temsilci Valentin Inzko'yu ve ardından Bosna Hersek Dinler Arası Konseyi üyelerini kabul etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Saraybosna'daki temasları çerçevesinde eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Uluslararası Burç Üniversitesini ziyaret ederek, üniversitenin yeni binasının açılışını yaptı. Açılış törenine Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Slajdziç de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, güzel bir Saraybosna gününde, bir Türk üniversitesine konuk olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Aradaki ortak kültür nedeniyle Bosna Hersek'te, kendilerini yabancı hissetmediklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Buralar Üsküdar'a, Bursa'ya benziyor. Üsküdar'ın denizi var. Buranın da denizi olsa daha da benzer ama camileriyle, güzellikleriyle Bursa'ya çok benziyor. Hep ortak geçmişimizi hatırlıyorum” dedi.

 

 


“TÜRKİYE'DEKİ PEK ÇOK AİLENİN BALKANLAR'DA AKRABALARI VAR”

Türk halkının kalbinde Bosna Hersek'in ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de yaşayan pek çok ailenin Balkanlar'da akrabaları bulunduğunu, ailelerinin buralardan geldiğini ve hatta bazılarının dedelerinin mezarlarının da Balkanlar'da olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu bağı güçlü tutmaya ve Bosna Hersek'e desteğini sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi. Eğitim kurumlarının bağları güçlü tutmak için önemli roller üstlendiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, üniversitede eğitim alan gençlerin Bosna Hersek ile geçmişten gelen bağları geleceğe taşıyacağına inandığını dile getirdi.

ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİNİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, bir başka Türk okulu olan Uluslararası Saraybosna Üniversitesini ziyaret ettiler. Üniversitenin Bosna Hersek'te giderek kendini kabul ettirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte yaptığı ziyarette üniversitenin geçici faaliyette olduğu binayı ziyaret ettiğini anımsatarak geçen zamanda okulun daha da geliştiğini görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Eğitimde iş birliğine büyük önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye ve öğrencilere başarı diledi.

 

 


ALİYA İZZETBEGOVİÇ'İN MEZARINI ZİYARET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Bosna Hersek eski cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti.

Aliya İzzetbegoviç Mezar Ziyareti

Aliya İzzetbegoviç Mezar Ziyareti


Daha sonra tarihî Başçarşı'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Camii'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Cuma namazını burada kıldı. Cumhurbaşkanı Gül, cami çıkışında, avluda toplanan ve kendisini bekleyen halkla tokalaştı ve bir süre sohbet etti.

Saraybosna'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Mostar'a gitti.


CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN MOSTAR TEMASLARI

Saraybosna'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Mostar'a gitti. Mostar’da temasları çerçevesinde Sarı Saltuk Tekkesi’ni, Koski Mehmet Paşa Camii'ni ve Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Hırvat Belediye Başkanı Lubo Beşliç ile Boşnak Şehir Konseyi Başkanı Murad Çoriç'i kabul ederek bir süre görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, ardından Mostar Köprüsü ve civarında incelemelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Vefahan Ocak’ın düzenlediği iftar yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek temaslarını tamamlayarak İstanbul’a hareket etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı