KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Ticaretin Ötesinde Yatırımlara Daha Fazla Önem Veriyorum"

02.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticarete çok önem verdiklerini kaydederek, “Ama ticaretin ötesinde yatırımlara çok daha fazla önem veriyorum” dedi.

Bosna–Hersek’e yaptığı resmî ziyaret çerçevesinde Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in Türk halkının kalbinde müstesna bir yeri olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme arzusunda olduklarını kaydetti.

 

 

Bosna Hersek'te ayrı etnisiteler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ilgisinin Bosna Hersek’in tamamına olduğunu vurguladı.

“BOSNA HERSEK, NATO VE AB YOLUNDA SÜRATLE İLERLİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde siyasi ilişkiler konusuna da değinildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bosna Hersek'in, NATO ve AB yolunda süratle ilerlemesi gerektiğini vurguladım. Bununla ilgili de muhakkak ki önemli reformlar yapmak, yeri geldiğinde Anayasa değişiklikleri, yeri geldiğinde kanunlar çıkarmak ve bu yolu Bosna Hersek’in hızlı alması gerektiğine inandığımı söyledim. Bosna Hersek, NATO ve AB rotasına yerleştiği andan itibaren Bosna Hersek'in taşı toprağı çok daha değerli olacaktır. Çünkü Avrupa'nın kalbinde, merkezinde olan bu kadar güzel bir ülke, kuralları, standartları AB standartlarına çıktığında, güvenliği, istikrarı NATO şemsiyesi altına girdiğinde, ülkenin geleceği çok belli olacaktır. Geleceğiyle ilgili planlar çok rahat yapılacaktır. Tereddütler, güvensizlikler yok olacaktır. Böyle olunca da yatırımcılar, iş adamları herkes koşarak gelecektir ve yarışacaktır.”

“SADECE TİCARET YETMEZ”

İki ülke arasındaki ticarete çok önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Ama sadece ticaret yetmez. Sadece alışveriş, ticaret değil. Tabii ki ticaret olacak, ticaret kolaylaşsın diye serbest ticaret anlaşması imzaladık. Vergiler ona göre düştü. Karşılıklı satılabilecek çok şey vardır. Ama ticaretin ötesinde yatırımlara çok daha fazla önem veriyorum” dedi.

Yatırımların az olmasının nedenlerinden birinin bürokrasi, bir başka nedeninin de Bosna Hersek’in potansiyelinin belki de Türk iş adamları tarafından yeterince bilinmemesi olabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu açıdan toplantıyı çok faydalı gördüğünü vurguladı.

ENERJİ ALANINDA BOSNA-HERSEK’İN BÜYÜK POTANSİYELİ

Tabii zenginlikleri çok fazla olan ve Avrupa’da suya en fazla sahip olan ülke durumunda bulunan Bosna Hersek’in potansiyelinin büyük olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Su eğer kontrol edilirse, enerji olur, elektrik olur. Kontrol edilemezse sel olur, felaket olur. Bazen sel olmuyorsa boşa akar gider. Bildiğim kadarıyla burada felaketler olmuyor çok şükür, seller olmuyor. İşte Pakistan'da, Hindistan'da, Bangladeş'te gördüğümüz gibi... Ama yeteri kadar sudan elektrik açısından faydalanılamadığını biliyoruz. Bu büyük bir iş birliği alanı. Madencilik, hayvancılık, tarım, bütün bu alanlar aslında yatırım açısından çok elverişli. Enerji alanında çok iş yapılabilir. Türkiye; ırmaklar, nehirler, şelaleler, akarsular üzerinde kurulan hidroelektrik santralleri konusunda çok tecrübeli bir ülke. Şirketlerimiz de bu konuda çok tecrübeli. Bunlarla ilgili hukukun, kuralların geliştirilmesi açısından da Türkiye, Bosna Hersek'e faydalı, yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİNE “SANTRAL KURUN” ÇAĞRISI

Türk şirketlerinin bu potansiyel taşıyan alan ve ırmaklarda santraller kurup, yatırımlar yaparak enerji üretebileceği ve Bosna Hersek’in enerji arzını artırabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuyla ilgili çalışmaların yapılmasını isterim. Hem özel sektör tarafından, hem de ilgili bakanlıklar tarafından yapılmasını ve bu işlerin kolaylaştırılmasını isterim. Göreceksiniz birden bire çok sayıda Türk şirketi yatırım yapacaktır. Neticesinde tabii ki Bosna Hersek ekonomisine katkı sağlayacaktır.”

ZİRAAT BANKASI’NIN KATKISI

Ziraat Bankası’nın 20’ye yakın şubesiyle Bosna Hersek’te faaliyette bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bankanın olmadığı yerde ekonomik iş birliği ve ticaretin sağlanamayacağının altını çizdi.

“RAKAMLARI ÇOK YETERSİZ GÖRÜYORUM”

THY’nin Bosna Hersek Havayolları ile ortak programına da değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Biz İstanbul'dan Saray Bosna'ya 1 saat 35 dakikada geldik. İstanbul'dan bizim uzaktaki doğu illerimize Van’a, Kars’a, Hakkari’ye daha fazla sürede gidiliyor. Bu kadar yakınız aslında. İstanbul, Balkanlar'ın aslında ayrı bir cazibe merkezi ve İstanbul aslında hepimizin. Siz de İstanbul'da kendinizden birçok şey bulursunuz. Dolayısıyla biz birbirimize çok yakınız. Bu yakınlık sadece sevgi ve muhabbetle kalmamalıdır. Bu yakınlığın aynı zamanda ekonomik, ticari işbirliğine de dönüşmesi gerekir. Dönüşmüş vaziyette, ama tatmin edici değil. Ben Cumhurbaşkanı olarak bu rakamları çok yetersiz görüyorum.” dedi.

“BOSNA-HERSEK’İN SİYASİ GELECEĞİ PARLAK”

Cumhurbaşkanı Gül, siyasi açıdan Bosna Hersek'teki güzel gelişmelerin, ülkenin hem güvenlik, hem geleceğinin parlak olduğunu daha çok göstereceğini ifade ederek, Bosna Hersek'in AB ve NATO yolunda ilerleyeceğini kaydetti.

BAŞÇARŞI ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’nun ardından Başçarşı’ya giderek esnafla sohbet etti. Dükkânını ziyaret ettiği bir bakırcı tarafından kendisine şadırvanın bakıra işlenmiş resmi hediye edilen Cumhurbaşkanı Gül, Galatasaray’ın eski futbolcularından Tarık Hodzic’in dükkânına da uğrayarak bir süre sohbet etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı