KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek'e Gitti

02.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

İki günlük resmî bir ziyarette bulunmak üzere Bosna Hersek'e giden Cumhurbaşkanı Gül, Saraybosna'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamasında, ziyaretinin Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin 3–4 Eylül 2008 tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı ziyareti iade maksadını taşıdığını söyledi.

Bosna Hersek'te gerçekleştireceği temaslara ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek'in üç kurucu halkının temsilcilerinden oluşan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi mensupları ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştireceğini, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisini kabul ederek bilgi alacağını bildirdi.

PARLAMENTOYA HİTAP VE DİNLER ARASI KONSEYİ KABUL

Bosna Hersek Parlamentosu’na hitap edeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, yabancı devlet başkanlarına nadiren tanınan bir ayrıcalık çerçevesinde Dinler Arası Konsey üyelerini topluca kabul edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınmasının yanı sıra, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmasına da vesile olacağını kaydetti.

AVRUPA-ATLANTİK KURUMLARIYLA ENTEGRASYONA DESTEK

Bosna Hersek'te yaşanan muazzam acıların hafızalarda tazeliğini koruduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“3 Ekim genel seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleştireceğim temaslarda, tüm kesimleri karşılıklı anlayış ve iş birliği içerisinde hareket etmeye teşvik edeceğim. Ülkemizin bu doğrultuda her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bir kez daha vurgulayacağım. Bosna Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonu için gereken adımların, toplumun bütün kesimlerince el ele verilerek atılmasının, bölgesel barış, istikrar, huzur ve refaha da katkı sağlayacağının altını bir kez daha çizeceğim.”

İŞ FORUMU VE ÜNİVERSİTE ZİYARETLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ile birlikte Türkiye - Bosna Hersek İş Forumu'na katılacaklarını da ifade ederek, ziyaretinin küresel ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl yarı yarıya azalan ikili iktisadi, ticari ve yatırım ilişkilerine de yeni bir hareketlilik getirmesini ümit ettiğini söyledi.

Saraybosna'daki iki Türk üniversitesini ziyaret edeceğini ve buradaki temaslarının ardından Mostar'a geçeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Ziyaretimin, ülkelerimiz arasındaki derin tarihî, kültürel ve insani bağlardan güç alan ilişkilerimizi daha da perçinleyeceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’e Bosna Hersek ziyaretinde, eşi Hayrünnisa Gül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler ve çok sayıda iş adamı eşlik ediyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı