KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri Türkiye'de

03.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün davetlisi olarak Türkiye`ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ve bu görevi dönüşümlü olarak 8 aylık süreler için yürüten Konsey Üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeljko Komşiç'i Çankaya Köşkü`nde resmî törenle karşıladı.

Gerçekleştirilen görüşmelerde, Türkiye ile Bosna-Hersek ilişkileri tüm yönleriyle ele alınarak, bölgesel ve çok taraflı konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin üç üyesinin birlikte ziyaretinin Türkiye`ye verilen önemi gösterdiğini, Bosna-Hersek`in de, Türkiye'nin ve Türk halkının gönlünde özel bir yere sahip olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek'te barışı sağlayan Dayton Anlaşmaları çerçevesinde Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu'nun etkin bir üyesi olan Türkiye`nin, Bosna-Hersek'in egemenliğinin, siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve bu ilkelerin hiçbir şekilde sorgulanmaması yönündeki çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek'in Haziran 2008 tarihinde AB'yle İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamasının ve Bükreş Zirvesi'nde aldığı davet uyarınca NATO ile Yoğunlaştırılmış Diyalog'a başlamasının önemli gelişmeler olduğunu dile getirdi. Bosna-Hersek'in en kısa zamanda bu uluslararası yapılanmaların bir parçası olmasını sağlayacak reformları hayata geçirmesinin, etkin ve sürdürülebilir bir devlet olmasına da katkı sağlayacağını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu bağlamda, savaş suçundan aranan Radovan Karadziç'in adalete teslim edilmesi bizi memnun etmiştir" dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde enerji, ulaştırma ve turizm konularını da ele aldıklarını belirtti.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç de yaptığı açıklamada, siyasi ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu, ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ile Konsey üyeleri onuruna bu akşam Çankaya Köşkü`nde resmî bir yemek verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı